hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Van'da "tek millet" vurgusu

    Vanda tek millet vurgusu
    expand

    Van'da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Birbirimizi olduğumuz gibi kabul edeceğiz, dönüştürme gayretine girmeyeceğiz" diyerek, "tek bayrak, tek millet, tek devlet" vurgusu yaptı.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 644  kişinin hayatını kaybettiği Van Depremi'nin ikinci yıl dönümünde Van'da. Beşyol Meydanı'ndaki toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, sözlerine önce Van depremi sırasındaki yardımları nedeniyle Pakistan'ın Pencap Eyaleti Başkanı Şahbaz Şerif'e teşekkür ederek ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'e selamlarını ileterek başladı. Erdoğan ardından da Van depreminin ikinci yılında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve tüm Türkiye'ye başsağlığı diledi.

    Van'da 18 bin 628 konut

    Van'daki yatırımları hakkında bilgi veren Erdoğan, TOKİ'nin 267 milyon liralık yatırımla 6 ayrı bölgede tamamladığı 2 bin 644 konutu bugün hizmete alacaklarını söyledi. Yarın Erciş'te yapacakları açılışla depremin ardından TOKİ marifetiyle Van'da inşa ettikleri toplu konutların sayısının 18 bin 628'e ulaştığını belirten Erdoğan, "Biz ne söz vermiştik, 17 bin 489. Bu rakamı aşmış bulunuyoruz" dedi.

    Yatırımları anlattı

    Diğer yatırımlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, bunların arasında pek çok fabrikanın yanında 100 milyon liralık yatırım bedeli olan 2 otel ve 127 milyon liralık yatırım olan Edremit Aşkale Çimento Fabrikası yeni üretim hattının da yer aldığını söyledi.

    Erdoğan, yarın Özalp'te yatırım bedeli 15 milyon lira olan 22 ayrı eserin, ardından Ecriş'te yatırım bedeli 72 milyon lira olan 15 ayrı eserin toplu açılış törenini gerçekleştireceklerini belirterek, "Böylece 2 günde Van'a küsüratını söylemiyorum, 1,5 milyar liralık, eski parayla 1,5 katrilyon liralık yatırımı kazandırmış olacağız" diye konuştu.

    Van'ı, "denizi olan, ekmeğini bir ölçüde denizden kazanan illerden biri" olarak niteleyen Erdoğan, "Van denizi" kenarında bir tersane yaptıklarını ve her biri 50 vagon taşıma kapasitesine sahip iki büyük feribot inşa ettiklerini söyledi.

    "Deprem sırasında Van'a akıncı ruhu ile geldik"

    23 Ekim 2011'de Van depremini haber aldıkları andan itibaren tüm imkan ve güçleriyle halkın yardımına koştuklarını anlatan Erdoğan, depremin olduğu gece bakanlar, milletvekilleri, ilgili bürokratlar ile Van'a geldiklerini ve incelemede bulunduklarını hatırlattı ve çalışmalara ivme kazandırdıklarını ifade etti. O çalışmalarını "akıncı ve kardeşlik ruhu" olarak niteleyen Erdoğan, Van'ı asla kaderine terk etmediklerini, terk etmeyeceklerini dile getirdi. Erdoğan, Van depremine de Bingöl, Elazığ Karakoçan, Kütahya Simav depremlerindeki gibi vargüçleriyle müdahale ettiklerini anlattı.

    İki yılda Van depremi için kullandıkları kaynağın eski rakamla 5 katrilyon olduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz bu yatırımı yaptık. Niye? Çünkü yeni bir Van inşa etmemiz gerekiyordu. Asla durmayacağız, asla bununla da yetinmeyeceğiz. Van'ın tüm yaralarını sarana kadar, Van'ın tüm sorunlarını çözene kadar çalışmaya devam edeceğiz. Benim sizden bir ricam var, bir isteğim var. Biz size bir söz verdik. Ne dedik? 'Van'ı büyükşehir yapacağız' dedik. Van'ı büyükşehir yaptık mı? Sözümüzde durduk mu? Durduk. Artık Van büyükşehir" şeklinde konuştu.

    "Belediyeye AK Parti'yi seçmelerini istedi"

    Erdoğan daha sonra gelecek yıl yapılacak yerel seçimleri anmadan, şunları söyledi:

    "Artık planlar tüm Van'da yapılacak, bu planlarla beraber modern bir şehir inşa edeceğiz ve şehri çok daha güzel inşa edeceğiz. Ama,  şehircilik kültürü olan büyükşehir belediye başkanlarıyla bu olur. Belediyecilik bizim işimiz. AK Parti'nin işidir. Bu meydandan bir ses duymak istiyorum. O da şu 'AK belediyecilik Van'a yakışır' bunu görmek istiyorum."

    Kendi anlayışlarında millete efendilik etmek bulunmadığını söyleyen Erdoğan, birlik mesajları verdi ve "siyasi Kürtçülüğe de siyasi Türkçülüğe de" karşı olduklarını ve bu anlayışların düşmanları olduğunu ifade etti. Türkiye'nin tümüne karşı yaklaşımlarının aynı olduğunu dile getiren Erdoğan, "Biz Türkiye haritasını renklere ayıranlardan değiliz. Sadece oy aldığı yere, sadece oy aldığı bölgeye hitap edenlerden, Türkiye'nin geri kalanına kalbini kapatanlardan değiliz" diye konuştu.

    "Tek millet, tek bayrak, tek devlet" vurgusu

    Konuşmasında her türlü ayrımcılığı ellerinin tersiyle ittiklerini, her türlü ötekileştirmeye samimiyetle itiraz ettiklerini, inkar, ret ve asimilasyon politikalarına asla geçit vermediklerini ileri süren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

    "Birbirimizin diline, kültürüne, hayat tarzına, inancına, fikrine saygı göstereceğiz. Birbirimizi olduğumuz gibi kabul edeceğiz. Birbirimizi dönüştürme gayretine girmeyeceğiz. Farklılıklarımızı zenginlik olarak göreceğiz. Ortak bir vatanda, tek bir bayrağın altında, tek bir millet olarak ortak bir geleceğe yürüyeceğiz. Onun için ne diyoruz. 'Tek millet' diyoruz, 'tek bayrak' diyoruz, 'tek vatan' diyoruz, 'tek devlet' diyoruz. Onun için bizim başka bayrak arama derdimiz yok. Onun için bizim tek millet dışında bir millet oluşturma gayretimiz yok. Çünkü millet kavramını bilmeyenler arayış içine giriyorlar. Millet kavramının içinde ne vardır biliyor musunuz? Türk'ü de vardır, Kürt'ü de vardır, Laz'ı da vardır, Arap'ı da vardır, Çerkez'i de vardır, Gürcüsü de vardır, Boşnak'ı da vardır. Millet kavramı bu kadar geniş bir kavramdır. Onun için buna farklı anlamlar yüklemeye çalışanlar, ihanet içindedir, onlar bölücülük gayreti içerisindedir. Buna fırsat vermeyeceğiz."
     
    Konuşmasında "demokratikleşme paketine" de değinen Başbakan Erdoğan, idari olanları bitirdiklerini, yasal düzenleme gerektirenleri de Meclis'e gönderdiklerini ve gelecek haftalarda komisyonlara gireceğini ve yasa gerektirenlerin de TBMM'den süratle geçeceğini sözlerine ekledi.

    "Savaş ve kan lobisi var"

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir savaş ve kan lobisi olduğunu ileri sürerek, "Eski günleri özleyen, çatışmayı, gerilimi, şiddeti özleyen bunların yeniden bu bölgeye getirmek isteyen bir lobi var. Terörden beslenen, terörün oluşturduğu puslu havadan beslenen, siyaseti, toplumu dizayn etmeye alışmış bir lobi var. İşte biz, bu lobiye imkan tanımayacak, bu lobiye fırsat vermeyeceğiz" dedi.

    "Çözüm sürecinden geri adım atmayacağız"

    Vatandaşlardan çözüm sürecine sahip çıkmalarını isteyen Erdoğan, "Biz, bu çözüm sürecine elimizi, gövdemizi, bütün bedenimizi koyduk. Biz, bu ülkede baharın kalıcı olmasını istiyoruz. Barış için, kardeşliğimizin kalıcı olması için bu sürece devam edeceğiz, bundan geri adım atmayacağız. Barış için, kardeşlik için, birliğimiz ve dirliğimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

    Niyetlerinin hayr olduğunu, akıbetin de hayr olacağını söyleyen Erdoğan, "Sizlerden rica ediyorum; sizin çocuklarınızın canı üzerine hesap yapanlara fırsat tanımayın, bu güzel bahar iklimini sabote etmek isteyenlere kulak asmayın. İçeride ve dışarıda Türkiye'nin geleceği üzerine karanlık senaryolar üretenlere prim vermeyin. Sizlerden rica ediyorum; kalbinizi dinleyin, gönlünüzü dinleyin, vicdanınızın sesine kulak verin ve bu sürece sahip çıkın" ifadesini kullandı.

    Bir yıldır silahların sustuğu, terörün son bulduğu, şiddetin sokaklardan çekildiği bir ortamda siyaseti devreye aldıklarını ve çok önemli adımlar attıklarını, çok önemli reformlar gerçekleştirdiklerini öne süren Erdoğan, sözü demokratikleşme paketine getirdi, Türkiye'nin önünü açmak için gerekli tali adımları attıklarını, çok daha fazlasını da yapacaklarını söyledi.

    BDP'li belediyeye "ideolojik" suçlaması

    Başbakan Erdoğan, 30 Mart seçimlerinde Van'ın ilk büyükşehir belediye başkanının seçileceğini, Van Belediyesi'nin ödenek ve imkanlarının artacağını, en uzak ve ücra köylere kadar hizmet ve yatırımların daha fazla gideceğini söyledi. Belediyeciliğin ideolojiyle değil liyakatle, ehliyetle ve beceriyle yapılacağını söyleyen Erdoğan, "Belediyecilik hizmet üreterek, yatırım üreterek yapılır. Van, belediyecilik noktasında mevcut manzarayı hak etmiyor, ideloji Van'ın ihtiyaçlarını karşılamıyor. Çevredeki birçok il, Türkiye'deki birçok il kalkınırken, büyürken, çehresi değişirken Van, maalesef yerinde sayıyor, hatta geriye gidiyor. Van'a büyükşehir belediye başkanı seçerken liyakati, ehliyeti, beceriyi, dürüstlüğü gözönünde bulundurmanızı rica ediyorum. Hak ettiğiniz hizmeti ve değeri verecek bir seçim yapmanızı özellikle rica ediyorum" diye konuştu.

    Alanda, AK Parti İl Başkanlığınca hazırlanan "Biz Birlikte Türkiyeyiz", "Hoşgeldiniz Başbakanım" pankartları ile bazı ilçe belediye başkanlıklarınca hazırlanan "Dünya Lideri Hoşgeldiniz" yazılı Kürtçe ve Türkçe dövizler dikkati çekti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow