hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hakim ve savcılık için yaş sınırı geliyor

    Hakim ve savcılık için yaş sınırı geliyor
    expand

    HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, hakim ve savcılar için 30 yaş sınırı getirilmesi konusunda çalışma yapıldığını bildirdi.

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, "30 yaşın altında hakim ve savcı yapılmaması konusunda bir çalışma var. Mezun olanları bir müddet adli hizmet uzmanı olarak çalıştıracağız, daha sonra hakim, savcı yapacağız" dedi.

    Hamsici, Antalya'da gerçekleştirilen "Etkin ve Verimli Bir Yargı İçin Yargı Mensuplarının Eğitimi" sempozyumunda hukukçuların eğitim konusunu değerlendirdiklerini, hukuk fakültelerindeki, meslek öncesi ve mesleki hayatlarındaki eğitimi konuları üzerinde durduklarını belirtti.

    Hukuk fakültelerinde bazı öğretim üyelerinin, "Biz hukuk adamı yetiştiriyoruz, hakim, savcı ya da avukat yetiştirmiyoruz" şeklinde söylemleri olduğunu ifade eden Hamsici, fakültelerde uygulamalı bilgilerin verilmemesi nedeniyle meslektaşlarının mesleğe atıldığında çeşitli sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

    Türkiye'de hakim ve savcı sayısının azlığından yakınan Hamsici, "Türkiye'de hakim ve savcı sayısı yeterli değil. Almanya ile nüfusumuz hemen hemen aynı, mahkemelerdeki dosya sayımız da hemen hemen aynı ama onlar 25 bin hakim ve savcı ile bu işi yapıyor, biz ise 13 bin hakim ve savcı ile işleri yapıyoruz" diye konuştu.

    "Kadınlarda 23, erkeklerde 24-25"

    Özellikle avukatlıkta belli bir süre çalışmış olanların hakim adaylıklarına geçişi ile ilgili düzenlemenin tekrar yapılması, hatta uygulamanın bu şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirten Hamsici, "Kürsünün savunma tarafından gelen kişi orayı biliyor, tanıyor, mesleki tecrübesi var, kaleme giriyor, çıkıyor, karar nedir, duruşma nedir, tecrübesi var. Bu tecrübesini hakim ve savcı olduğunda daha iyi kullanacaktır" diye konuştu.

    Hakim ve savcıların genç yaşta mesleğe atılmalarını eleştiren Hamsici, bir bayanın 23, erkeğin de askerliğinden dolayı 24-25 yaşında hakim ve savcı olduğunu bildirdi. Bu yaşların çok genç olduğunu, bununla ilgili bir düzenleme yapıldığını anlatan Hamsici, "30 yaşın altında hakim ve savcı yapılmaması konusunda bir çalışma var. Mezun olanları bir müddet adli hizmet uzmanı olarak çalıştıracağız, daha sonra hakim, savcı yapacağız" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow