hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KCK tutuklusu gazetecilere tahliye yok

    KCK tutuklusu gazetecilere tahliye yok
    expand

    Yazdıkları haberler nedeniyle 20'si tutuklu, 46 gazetecinin KCK üyesi oldukları iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme heyeti, savcının talebi doğrultusunda gazetecilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

    İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, tüm sanıkların avukatı Şahin Cemil Özen, dosyaya konulan delillerin gazetecilik mesleğiyle ilgili olduğunu söyledi.

    Özen, gizli tanıkların olayın tarafı olduğunu savunarak, "Dolayısıyla bu tanıklar hukuk lügatında bir tanık değildir. Gizli tanık beyanlarının dosyadan çıkarılmasını istiyoruz. Tüm sanıkların tahliyesini talep ediyoruz" dedi.

    Tüm sanıkların avukatı Özcan Kılıç da davayla ilgili operaysonlar başladığı sırada kimsenin kaçmadığını, aksine kişilerin teslim olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

    "Operasyonlarda herkes kendi kimliğiyle gözaltına alındı. Ben ev ve iş yeri aramalarında da bulundum. Suç teşkil edecek hiçbir şey bulunamadı. Daha sonradan emanetten çuvallarla eşyaları geri aldık. Müvekkillerimizin haberleriyle ilgili daha önceden hiçbir soruşturma açılmadı. Bunları delil olarak kabul etmeyin. Tahliye olan müvekkillerimizin hiçbiri kaçmadı, yurt dışına çıkmadı. Adli kontrol tedbirleri neden yetersiz olsun? Ayrıca müvekkillerimiz arasında çok sayıda hasta olanlar var. Kendileri hasta olduğunu söylemek istemiyorlar ama ciddi rahatsızlığı olanlar var. İnsanların dışarıda olmalarını hak olarak görüyorum. Bütün tutuklu sanıkların tahliyelerini talep ediyorum."

    Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı İsmail Işık, bir kısım sanık avukatları tarafından hukuka aykırı olduğu iddia edilen delillerin dosyadan çıkarılması ve tanık dinlenme taleplerinin, sanıkların savunmaları tamamlanmadığı için reddedilmesini istedi.

    Savcı Işık, sanık Ziya Çiçekçi'nin savunma sınırlarını aşan ve suç teşkil eden sözleriyle ilgili suç duyurusunda bulunmasını, haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesine ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

    Tutukluluğa devam kararı

    Ara kararını açıklayan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Hollanda'da olduğu belirtilen İsmet Kayhan hakkında kırmızı bülten çıkarıtılması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına, sanık Rıza Çiçekçi'nin savunmasını yaparken sarfettiği sözler nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

    Müzekkerelerin cevap yazılarının beklenilmesine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devam etmesini kararlaştırdı.

    Duruşma, 2 Aralık Pazartesi gününe ertelendi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow