hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM, açık uçlu sorularla deneme sınavı yaptı

    ÖSYM, açık uçlu sorularla deneme sınavı yaptı
    expand

    Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, açık uçlu sorularla deneme sınavı yapıldığını bildirdi.

    ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada, ölçme kalitesini artırmayı, sınava giren tüm adaylara sadece bilgisinin karşılığını vermeyi, hak ve adalet ölçüsünde sınav yapmayı gaye edinen ÖSYM'de başlayan değişim sürecinin sürdüğü belirtildi.

    Yenilikçi olmanın, sınav sisteminin, ölçme ve değerlendirme işleminin bilimsel yöntemlerle sürekli iyileştirilmesini sağlamanın Merkez'in temel değerleri arasında olduğuna işaret edilen açıklamada, bu kapsamda ÖSYM'nin sınavlarında açık uçlu soru kullanabilmek amacıyla, ilgili teknolojileri edinmek, öğrenmek, geliştirmek ve bu alandaki kurumsal yetkinliği görebilmek için yaklaşık 9 ay önce Açık Uçlu Sorularla Sınav Projesi'nin başlatıldığı kaydedildi.

    2 bin 648 adayın başvurusu alındı

    Açık uçlu sorularla deneme sınavı için soruların hazırlanması, sınavın yürütülmesi, evrakının tasarlanması, toplanması ve taranması ile değerlendirilmesi süreçlerinin oluşturulduğu ve ilgili teknolojik altyapının kurulduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Yoğun çalışma içinde Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de yakın desteğiyle Ankara'da birbirinden farklı okul türünde, 20 okulda öğrenim gören lise son sınıf öğrencilerinden oluşan ve tamamıyla gönüllülük esasıyla 2 bin 648 adayın başvurusu alınmıştır. Sınavın başından sonuna kadar yapılan uygulamada gerçek sınav koşulları uygulanmıştır. Sınav uygulaması, 9 binada toplam 470 görevlinin desteğiyle gerçekleştirilmiştir.

    Sınavda 30 açık uçlu ve 30 çoktan seçmeli olmak üzere 60 soru yer almıştır. Adaylara 120 dakika cevaplama süresi verilmiştir. Bu sınavda açık uçlu sorularda, kısa cevaplı sorular ve cevabı sınırlandırılmış açık uçlu sorular kullanılmıştır. Bu sayede her iki durum için öğrencilerin muhakeme tarzı ve göstereceği davranışın değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Deneme sınavına katılan adaylardan herhangi ücret alınmamıştır."

    Sınav içeriği YGS ile aynı doğrultuda

    Sınav içeriğinin, YGS içeriğiyle aynı doğrultuda olduğu belirtilen açıklamada, sınavda Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe ve din kültürü ile ahlak bilgisi alanlarından soruların yer aldığı ifade edildi.

    Açıklamada, sınav görevlilerine 24 Ekim'de eğitim verildiği, sınav sonrasında görevliler ve adaylara sınavla ilgili anket uygulandığı bildirildi.

    ÖSYM'nin bu deneme sınavından elde edeceği değerlendirme sonuçlarıyla varsa uygulamadaki eksikliklerini gidereceğine ve gelecek yıllarda aday sayısının az olduğu sınavlarda açık uçlu sorularla ölçme ve seçme çalışmalarına başlayacağına işaret edilen açıklamada, kurumsal yeteneğin gelişmesine paralel olarak zamanla daha büyük çaplı sınavlarda da bu uygulamanın yaygınlaştırılacağı kaydedildi.

    Konunun uzmanı bilim insanlarıyla çalışıldı

    Açık uçlu sorularla sınavın, adayların bilgi düzeylerinin daha gerçekçi ölçülmesi, şans faktörünün ortadan kaldırılması, sorunun biçiminden cevabın kestirilmesinin önlenmesi, adayın muhakeme gücünün ortaya çıkarılması gibi çok önemli faydalarının yaygın olarak kabul edildiği vurgulanan açıklamada, sınavı değerlendirmenin güçlüğü, değerlendirme süresinin uzunluğu gibi olumsuz yönlerinin de tartışıldığı ifade edildi.

    Açıklamada, ancak ÖSYM hem bu olumsuz yönleri ortadan kaldıracak teknolojik girişimlerde bulunarak altyapıyı oluşturmanın hem de bu altyapıyı en etkin şekilde kullanacak kurumsal yeteneği geliştirmenin gayretinde olduğu belirtildi.

    ÖSYM'nin yürüttüğü tüm ölçme ve seçme faaliyetlerinde olduğu gibi Açık Uçlu Sorularla Sınav Projesi'nde de konunun uzmanı bilim insanlarıyla çalıştığı vurgulanan açıklamada, gerek sınav sorularının hazırlanmasında gerekse sınav evrakının oluşturulup değerlendirilmesinde bilinen uygulamalardan ve uzmanlıklardan faydalanıldığı ifade edildi.

    Ülke genelinde uygulanabilirliği irdelenecek

    Sınav sonrasında, sınava katılan adaylar, sınavda görev yapan tüm görevliler, değerlendirme uzmanları ve soru yazarlarıyla yapılacak değerlendirmeler sonucunda bu sınavın ülke genelinde uygulanabilirliğinin irdeleneceği bildirilen açıklamada, ileriye yönelik yol haritasının oluşturulacağı belirtildi.

    Değerlendirme sonuçlarının en kısa zamanda kamuoyuyla da paylaşılacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "Deneme uygulaması yapılan bu sınavla ÖSYM, modern ölçme ve seçme merkezleri arasında yer almak için önemli bir adım daha atmıştır. Merkezimiz, benzeri projelerle ulusal ve uluslararası düzeyde şeffaf, adil, gerçekçi ve doğru ölçme kalitesinin merkezi olma yönünde yolculuğuna devam edecektir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow