hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YÖK protestosuna müdahale

    YÖK protestosuna müdahale
    expand

    Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), kuruluş yıl dönümü nedeniyle pek çok ilde protesto gösterileri gerçekleştirildi. Ankara ve Antalya'da polis öğrencilere müdahale etti. Başbakan Erdoğan'ın öğrenci evlerine ilişkin açıklamaları da protesto edildi.

    Ankara'da Yüksel Caddesi'nde toplanan bir grup öğrenci, YÖK'ün kuruluşunu protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamaların ardından "Parasız eğitim istiyoruz, sınavsız gelecek istiyoruz" şeklinde slogan atan öğrencileri polis dağılmaları yönünde uyardı.

    Uyarılarına rağmen yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından eylemciler ara sokaklara dağıldı. Protestocuların eylemleri devam ediyor.

    Rektörlüğü işgal etmek istediler

    Akdeniz Üniversitesi Kampüsü'nde YÖK'ün kuruluş yıl dönümü nedeniyle eylem yapan öğrenciler, rektörlük binasına yürümek isteyince arbede çıktı. 3 özel güvenlik görevlisi yaralanırken 5 öğrenci gözaltına alındı.

    YÖK'ün kuruluş tarihi olan 6 Kasım nedeniyle Akdeniz Üniversitesi'nde eylem yapan öğrenciler, "Eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim", "Polis simit sat onurlu yaşa" sloganları attı. Rektörlük binasına girmek isteyen öğrenciler ile özel güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Taşlar, çöp kutuları ve dövizlerin havada uçuştuğu arbede sırasında bir güvenlik görevlisinin kolu kırılırken 2 güvenlik görevlisi ise yüzünden ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Kampüs içerisinde önlem için bekletilen Çevik Kuvvet polisi öğrencilere müdahale etti. 5 öğrenci gözaltına alınarak polis minibüsüne bindirildi. TOMA ve polis panzerinin hazır bulundurulduğu rektörlük binası önünde bekleyen yaklaşık 100 öğrenci, gözaltına alınan arkadaşlarının iade edilmelerini istedi.

    Mersin'de yürüyüş

    Mersin Üniversitesi'nde bulunan öğrenciler de Çiftlikköy Kampüsü Meslek Yüksek Okulu önünde toplanarak, "Sermaye defol üniversiteler bizimdir", "Faşizme karşı omuz omuza", "Öğrenciyiz haklıyız kazanacağız" sloganları attı ve Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüdü. Öğrenciler adına bir konuşma yapan Dilan Kur, 1980 darbesinin ürünü olan YÖK'ün üniversiteleri birer ticarethaneye, bilim dışı kurum haline dönüştürmeye devam ettiğini belirterek, "Bizleri sorgulamayan, araştırmayan, popüler kültüre adapte olmuş apolitik bireylere dönüştürmeye çalışan sistemin ürünü olan YÖK soruşturmalarla, okuldan atmalarla bizleri sindirmeye çalışıyor. YÖK, AK Parti ile beraber, biçim değiştirerek muhafazakar ve neoliberal bir yapı kazanmıştır. YÖK ile sözde yaşanan demokratikleşme süreci iktidarın el değiştirmesinden başka bir şey değildir. Sermayenin çıkarları doğrultusunda üniversitelerin ve eğitim şirketlerin daha fazla hizmetine sunmuştur" dedi.
     
    Beyazıt'ta eylem

    İstanbul'da da Aksaray, Laleli gibi çeşitli noktalarda buluşan öğrenciler, kollar halinde yürüyerek Beyazıt'a geldi ve burada YÖK'ü protesto etti. Eylem nedeniyle polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Öğrencilerin saat 14.00'da başlayan eylemi saat 16.00'da olaysız sona erdi.

    Erdoğan'ın sözlerine yan yana oturarak protesto

    Adana'daki Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) de YÖK'ü protesto eden öğrenciler, Başbakan Erdoğan'ın öğrenci evlerine ilişkin sözlerine tepki gösterdi. Balcalı Yerleşkesi'ndeki R-1 Derslikleri önünde toplanan kadın ve erkek öğrenciler, Başbakan Erdoğan'ın "Kız öğrencilerle erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu muhafazakar yapımıza ters" açıklamasına atıfta bulunarak yan yana oturdu. Eyleme akademisyenler ve Eğitim-Sen üyeleri de destek verdi.

    Eylemde öğrencilere seslenen ÇÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş de Başbakan Erdoğan'ın öğrenci evleriyle ilgili sözlerini, "Bilginin birinci şartı felsefe, sanat, özgürlüktür. Bunlar yoksa erdem yoktur. Esas ahlaksızlık odur. Bir ülkenin ahlaklı, erdemli olmasının birinci koşulu bilgidir, ikincisi cesarettir. Korkarsak birileri bu alanları dolduruyor" diyerek eleştirdi.

    Bursa'da temsili nikahla protesto

    Bursa'da Uludağ Üniversitesi'nde ise bir grup öğrenci temsili nikahla, Erdoğan'ın öğrenci evi açıklamalarını protesto etti. Temsili gelin ve damada baret ve gaz maskesi takıldı.

    Öğrenci Kolektifleri üyeleri, bahçeye kurdukları masada, takım elbise giyen temsili damat ve gelinlik giyen gelin yine temsili nikah memurunun karşına oturdu. Gelinin, "nikah memurunun" sorusuna "Borcum silinecekse evet" cevabının ardından nikah memuru nikahı kıydı ve yeni evli çifte yırtmaları için "Kredi Yurtlar Kurumu borç cüzdanlarını" verdi. Gelin ve damada takı merasiminde, "Emniyet Müdürlüğü'nden jet soruşturma" yazılı kartonun yanı baret, gaz maskesi ve gaz bombası kapsülü takıldı. Üniversitelilere kuru pasta ve limonata ikramı yapıldı. Temsili düğün çekilen halaylarla sona erdi.

    Öğrenci Kolektifi üyeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde üniversitede evlenen öğrencilerin içerisinden kurayla seçilen 3 bin üniversitelinin kredi borçlarının silineceğini ve yurtlarda ücretsiz kalma hakkına sahip olacakları açıklamasını protesto etmek için eylemi düzenlediklerini söyledi.

    Öğrenciler, AK Parti'nin üniversiteliler üzerindeki evliliği teşvik edici politikalarını da eleştirerek, üniversitelilerin sağlık, barınma, beslenme, ulaşım gibi sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

    YÖK'ten akademik özgürlük bildirisi

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, 6 Kasım vesilesiyle ve Akademik Özgürlük Bildirisi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

    9 maddelik Akademik Özgürlük Bildirisi'nde, "Üniversite yerleşkeleri öğrencilerin kendi görüşlerini rahatlıkla ifade edebilecekleri güvenli ortamlar olmalıdır. Entelektüel çeşitliliğin ve düşünsel çoğulluğun baskılanması; öğretim/öğrenim süreçlerinin verimliliğini azaltacak, öğrencilerin öğrenme özgürlüğünü kısıtlayacak, eleştirel ve derinlikli düşüncenin oluşum imkanlarını zora sokacaktır." ifadelerine yer verildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow