hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP, YÖK disiplin yönetmeliğine iptal davası açtı

    CHP, YÖK disiplin yönetmeliğine iptal davası açtı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

    CHP'den yapılan açıklamaya göre, Tezcan'ın Danıştay'da açtığı dava 7 Kasım 2013 tarihli ve 28814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yürütmesinin durdurulması ve kararla birlikte iptali isteminden oluşuyor.

    Davaya ilişkin açıklamada, söz konusu yönetmelikle, eski hükümlere ek olarak izinsiz bildiri dağıtmanın yasaklandığı gibi disiplin cezalarına ilişkin soruşturmanın yapılması sırasında öğrencinin ilgili yükseköğretim kurumu binalarına girişinin de engellenebileceği hükümlerinin getirildiği savunulurdu.

    Yönetmelik hükümlerinin hukuka aykırı olduğu, yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin Anayasal haklarını kullanmalarını engeller mahiyette olduğu ileri sürüldü. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

    "Açılacak keyfi soruşturmalar nedeniyle henüz disiplin kurallarına aykırı hareket ettikleri konusunda kesin bir karar alınmayan öğrenciler hakkında üniversiteden uzaklaştırma uygulamasının önü açılmıştır. Bu, soruşturmanın kendisini bir cezalandırma haline getirmek anlamı taşır. Masumiyet karinesinin açıkça ihlalidir.Öğrencilerin kampüs yaşantısı içerisinde dağıtmak isteyecekleri bildiriler için önceden izin almalarının zorunlu hale gelmesi, özgür düşünceye ket vurma anlamı taşıdığı gibi kişilerin düşüncelerini yaymalarında ürkek davranmaları sonucunu doğurur.Yönetmeliğin uygulanması halinde kişilerin temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması ve eğitim hakkının engellenmesi sonucu telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacaktır. Bu durum gözetildiğinde hükme dek Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle 7 Kasım 2013 tarihli ve 28814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yürütmesinin durdurulmasına, hukuka aykırı Yönetmeliğin iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı yana yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla dilerim."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow