hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YÖK disiplin yönetmeliği değişti

    YÖK disiplin yönetmeliği değişti
    expand

    YÖK'ün 32. kuruluş yıldönümünde üniversitelerin disiplin yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenleme, öğrencilerin suçları kesinleşmeden okuldan uzaklaştırılmasını mümkün kılıyor. Konusu ne olursa olsun bildiri dağıtmak ya da afiş asmak bile suç sayılıyor.

    Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), öğrenci protestolarını önlemek için yeni disiplin uygulaması getirdi. Önceki gün CNN TÜRK yayınına katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın, "nostaljik bulduğunu" söylediği öğrenci protestoları için Disiplin Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. 3 maddelik değişiklik Resmi Gazetede yayınlandı.

    Yeni yönetmeliğe göre, soruşturma geçiren öğrenciler kampüse giremeyecek. Üniversite bünyesinde soruşturma geçiren öğrenciler, haklarındaki inceleme tamamlanmadan okuldan uzaklaştırılabilecek. Sadece okul değil, kampüsteki kütüphane, yurt, sosyal tesis ya da hastane gibi tüm binalara yasak gelecek.

    Bugüne kadar bir çok üniversitede serbestçe ve siyasi amaçlar dışında da kullanılan "izinsiz olarak bildiri dağıtmak, afiş ve pankart asmak" Hakkı artık kınama gerektiren bir suç olarak işlem görecek. Afiş asanlardan sonra bildiri dağıtanlar da ceza alacak.

    Suç sayılan öğrenci eylemine katılanlara ceza verilecek. Bir başka değişiklik de öğrenci eylemlerine ilişkin. Buna göre, suç sayılan öğrenci eylemine katılan öğrenciler bir yıl boyunca okuldan uzaklaştırılacak. Bu ceza, bir grubu ya da öğrenciyi bu eyleme katılmaya zorlayanlar için iki yıla çıkacak.

    Bir yıl uzaklaştırma cezası gerektiren diğer suçlar arasında tehditle kopya çekme, cinsel taciz, ateşli silah ve patlayıcı madde bulundurma, haksız çıkar amaçlı üniversite bilişim sistemine girme var.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow