hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ulu Önder Atatürk anıldı

    Ulu Önder Atatürk anıldı
    expand

    Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75'inci yılında Anıtkabir'de ve yurdun dört bir yanında törenlerle anıldı.

    ANKARA

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 75. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

    Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı.

    Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 75 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

    Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.



    Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

    "Aziz Atatürk, ebediyete intikalinizin 75. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Türkiye milletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde ilerlemesini sürdürmektedir. Bugün her alanda güçlenen, başarıları dikkatle izlenen ve dünyada saygınlık kazanan bir Türkiye'ye ulaşmanın kıvancını duyuyoruz. Türkiye'nin geldiği demokratik, siyasi ve ekonomik seviye gösterdiğiniz hedeflere her geçen daha da yaklaştığımızın işaretidir. Türkiye bu öz güvenle daima yükselecek Cumhuriyetimizin kazanımlarından, dayandığı esas ve değerlerden güç alarak ilelebet payidar kalacaktır. Türk milleti olarak size
    şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."

    Anıtkabir, 10 Kasım 1953 yılında Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesinden Anıtkabire nakli sırasındaki törende olduğu gibi hazırlandı. Düzenlenen devlet töreninde 60 yıl önce olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev aldı, mozole binasına devasa Türk bayrağı asıldı. Ayrıca hitabet kürsüsüne çiçeklerle hazırlanan Türk Bayrağı ve Atatürk silüeti konuldu. Seğmenler ve izciler askerlerle birlikte Aslanlı Yol'da ve meşalelerin yanında nöbet tuttu.

    Anıtkabir devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açıldı.



    İSTANBUL

    Atatürk, 75 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında da düzenlenen törenle anıldı.

    Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Albay Oktay Yener, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kapaklıkaya'nın buketlerini, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.

    Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

    Daha sonra Mavi Salon'a geçen Öz, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.




    Saygı nöbetini polis memurları tuttu


    Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.

    TBMM Milli Saraylar Koruma Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarının, saygı nöbeti kıyafetiyle görev yaptıkları görüldü.

    Törenin ardından Meclis İdare Amiri Öz ve beraberindekiler, sarayın idare binasının alt kattaki salonunda açılan sergiyi gezdi.

    Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ve Andımızı okudular

    Bu arada Dolmabahçe Sarayı vatandaşların akınına uğradı. Binlerce kişi Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ve geçtiğimiz günlerde kaldırılan Andımızı okudu. Vatandaşlar ve öğrenciler, sarayın girişinde verilen beyaz ve kırmızı renkteki karanfilleri, Atatürk'ün yatağına ve çevresine bıraktı. Bu sırada bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ziyaretçiler arasında, gaziler de yer aldı.

    Bu arada Gökova Fırkateyni de Dolmabahçe Sarayı önünde açığa demirledi. Öte yandan bazı vatandaşların Türk Bayrağı astıkları tekneleriyle Dolmabahçe önlerinde tur atmaları da dikkat çekti.

    VATANDAŞLAR DOLMABAHÇE'YE AKIN ETTİ. İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

    KADIKÖY'DE ATA'YA SAYGI ZİNCİRİ OLUŞTURULDU. İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...



    İZMİR

    Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, İzmir'de de törenle anıldı.

    Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma töreni çelenklerin sunumuyla başladı. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları anıta çelenk sundu.

    Bu sırada, İşçi Parti'li bir grup, bazı siyasi partileri çelenk sunumu sırasında yuhalarken, bazı partileri alkışladı. Aynı grup, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın Anıt Şeref Defteri'ni imzalaması sırasında "Andımız"ı okudu.

    YURT GENELİNDE ANMALAR

    Hakkari'den Edirne'ye, Antalya'dan Samsun'a, İzmir'den Erzurum'a 81 ilde saat 9'u 5 geçe sirenler çaldı, bayraklar yarıya indi adeta hayat durdu. 75'inci ölüm yılında gözyaşları Mustafa Kemal Atatürk için aktı.  Anma etkinlikleri erken saatlerde başladı, okul bahçeleri doldu. Törenlerde her yaşta katılımcı vardı.

    Balıkesir'de valiliğin çelenginde T.C. ibaresinin bulunmaması tepki çekti, bir genç kız ibareyi sonradan ekledi. Konya'da MHP ve BDP anıta çelenk bırakmadı. Diyarbakır'daki anma törenine ise Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katılmadı. AK Parti Milletvekili Oya Eronat, tören sırasında Atatürk anıtı önünde duran "Belediye Başkanı" tabelasını ayağı ile itti. Tabela Vali Cahit Kıraç'ın talimatı ile kaldırıldı.

    Giresun'da yüzlerce kişi Ata'yı, Belediye tarafından kurulan "maket Anıtkabir"de andı.

    Atatürk'ü ananlar arasında, golf turnuvası için Antalya'da bulunan ünlü golfçü Tiger Woods da vardı.

    Muğla'nın Fethiye ilçesi'nde bir grup dalgıç, suyun 6 metre altında Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.

    Hatay'ın İskenderun ve Antalya'nın Gazipaşa ilçelerinde ise Atatürk için mevlit okutuldu.

    Gece de Konya'da da CHP İl Teşkilatı, Türkiye Gençlik Birlği (TGB) ile bazı sivil toplum kuruluşları, meşaleli yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında, "10 Kasım yas değil mücadele günüdür", "Atatürk gençliği görev başında", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Atatürkçü düşünce engellenemez" sloganları atıldı.

    YURT GENELİNDEKİ KUTLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow