hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM, Türkiye'yi "köy bombalamada" suçlu buldu

    AİHM, Türkiyeyi köy bombalamada suçlu buldu
    expand

    AİHM, 1994'te Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin savaş uçaklarıyla bombalandığı gerekçesiyle yakınlarını yitiren köylülerin yaptığı başvuruda Türkiye'yi suçlu buldu.

    AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkı, etkili soruşturma hakkı ile kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.

    AİHM'nin kararı gereği Türkiye, 38 kişiye 2 milyon 305 bin Euro maddi tazminat ödeyecek. AİHM'ye 2006 yılında ortak şikayette bulunanlar, "korucu köyleri olmayı" reddettikleri gerekçesiyle Türk savaş uçaklarının 26 Mart 1994 tarihinde Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine düzenlediği bombalı saldırıda 33 yakınlarının hayatını kaybettiğini iddia etmişti. Türk hükümeti ise daha önce dava ile ilgili duruşmalarda, söz konusu kişilerin "örgüte yardım etmediği gerekçesiyle PKK militanları tarafından öldürüldüğü" görüşünü savunmuştu.

    Başvuru sahipleri bombalamalar sonucu yakınlarının ölümü dışında, mal ve mülklerini tahrip olduğunu ayrıca canlı hayvanlarının telef olduğunu bildirmişti.

    Türk hükümetinin, karara itiraz edip, AİHM'nin temyiz niteliğindeki büyük daireye başvurma hakkı bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow