hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Balyoz sanıklarından TBMM'ye mektup

    Balyoz sanıklarından TBMMye mektup
    expand

    "Balyoz Planı" davasında çeşitli cezalara çarptırılan tutuklu 76 asker, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun yeniden kurularak davaya konu edilen darbe planlarının araştırılmasını istedi.

    Hadımköy Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan aralarında Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Koramiral Deniz Cora'nın da bulunduğu 76 asker, TBMM Başkanlığına, AK Parti, CHP ve MHP grup başkanlıklarına, TBMM Dilekçe, İnsan Hakları İnceleme ve Adalet komisyonlarına dilekçe gönderdi.

    Dilekçede, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun sadece 27 Mayıs 1960'taki askeri müdahale, 12 Mart 1971'deki muhtıra, 12 Eylül 1980'deki askeri darbe ile 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007'deki müdahale süreçlerini ele aldığı belirtildi.

    Çalışma planı kapsamına "Balyoz darbe" iddiasının da alınması yönünde daha önce 2 başvuru yapıldığı hatırlatılan dilekçede, başvurulara, "komisyonun amacının hukuki anlamda muğlak bir mevzuyu izaha kavuşturmak olmadığı, araştırmanın, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibaret olduğu, araştırma komisyonlarının yargı organları yerine geçerek maddi gerçeği ortaya çıkarma anlamında bir fonksiyonunun bulunmadığı, komisyon üyesi milletvekillerinden 'Balyoz darbe' iddiasını araştırmaya yönelik bir öneri gelmediği" gerekçeleriyle olumsuz yanıt verildiği kaydedildi.

    Dilekçede, davayla ilgili temyiz sürecinin 9 Ekim 2013'te tamamlandığı belirtilerek, "Gelinen aşamada madem ki Türkiye Cumhuriyeti'nin temyiz makamı olan Yargıtay kararını vermiştir, o halde yukarıda belirtilen gerekçelerin de ortadan kalktığını değerlendiriyoruz. Bu kapsamda konunun yüce Meclisimiz tarafından da tüm boyutları ile araştırılarak, alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi geçen yasama dönemindeki önemli bir eksikliliği de ortadan kaldıracak, milletimize ibret alınması gereken raporu sunma imkanı vererek, milli iradeyi daha da yüceltecektir" ifadelerine yer verildi.

    Bu yasama döneminde TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun yeniden kurularak, konunun tüm boyutlarını araştırması ve gereken önlemlerin tespit etmesi istenen dilekçede, bu konuda her türlü katkının sağlanabileceği vurgulandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow