hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Perwer ve Tatlıses'ten barış mesajları

    Perwer ve Tatlısesten barış mesajları
    expand

    Diyarbakır'da halka hitap eden Şivan Perwer ile İbrahim Tatlıses kardeşlik ve barış mesajları verdi. İkili toplu nikah töreninde birlikte düet de yaptı.

    Perwer ile sanatçı İbrahim Tatlıses, yaklaşık bin 300 tesisin toplu açılışının yapılacağı Kantar Kavşağı'ndaki törene katıldı.

    Törende Kürtçe-Türkçe konuşan Perwer, vatanı Türkiye ile Diyarbakır'ı çok sevdiğini söyledi.

    Perwer, "Türkiye'nin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu barış gününün mimarı oldu. Sayın Başbakan büyük bir mayayı temiz süte kattı. Bu barış için emek veren, yüreği çarpan, bunun için aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

    "Artık farklılıklar yasak edilmeyecek, biz hep yasaklarla karşılaştık ve yasaklar olduğu için ülkemizden ayrıldık" diyen Perwer şunları söyledi:

    "Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimi bizim gibi kaçtı, yıllar sonra yavaş yavaş dönüyor. Umut ediyorum ki bundan böyle Kürtler, Türkler, Araplar, Lazlar ve Çerkezler kim bu vatanda varsa dostluk elini birbirine uzatsın, birbirini sevsin. Bu ülke ne tarihler gördü, ne devrimler geçirdi, biliyorsunuz. Akadlar, Sümerler, Persler, Abbasiler, Osmanlılar ve daha niceleri... Şimdi yeni bir devir. Bu devir de dostluk, barış ve demokrasi devridir. Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var."

    Dünyaya gelen her bir insanın özgürce yaşama hakkı bulunduğunu kaydeden Perver, "Kim olursa olsun, hangi dilden, hangi kültürden olursa olsun, asimlasyon bir insanlık suçudur, günahtır. Bundan sonra bu ülkede asimilasyon da olmayacak. İnsanlar özgürce, dostça, kardeşçe ve birlikte yaşayacak. Siz isteyin, biz gelelim. Yeter ki dostluk, kardeşlik, barış eli birbirini tutsun" ifadelerini kullandı.



    Tatlıses: "Oğlum olursa adını 'Barış' koyacağım"

    İbrahim Tatlıses ise Kürtçe-Türkçe yaptığı konuşmasında, bugünün barış bayramı olduğunu belirtti. Perwer'e "Şivan hoşgeldin" diyen Tatlıses, Laz, Çerkez, Arap, Kürt ve Türk'ün bir farkının olmadığını vurguladı.

    Tatlıses, Perwer'in 'Kim barışa hizmet ederse, o iyidir' sözünü hatırlatarak, "Şöhrete de doyduk, şana da. Tek ihtiyacımız var o da barıştır" diye konuştu.

    Tatlıses, konuşmasının sonunda, "Bütün dünya beni dinlesin ki bir oğlum olursa ki olacak, öyle tahmin ediyorum, adını 'Barış' koyacağım" dedi.

    400 çifte nikah şahitliği

    Bu arada Başbakan Erdoğan ve Barzani, Diyarbakır'da toplu nikah töreniyle evlenen 400 çiftin nikah şahitliğini yaptı.

    Dicle Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'ndaki nikah töreni, IKBY Başkanı Barzani, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu, Güldal Akşit, Diyarbakır ve çevre illerin milletvekilleri, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 37 yıl sonra Türkiye'ye gelen Kürt sanatçı Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses de katıldı.

    Nikah töreni öncesinde, Dicle Üniversitesi Konservatuarı Müzik Topluluğu ve halk müziği sanatçısı Bedri Ayseli, Türkçe ve Kürtçe türküler seslendirdi. Ayseli'nin seslendirdiği türkülere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sanatçı Şivan Perver ve bazı AK Parti milletvekillerinin eşlik etti.

    Anonsların Türkçe ve Kürtçe yapıldığı nikah töreninde, Başbakan Erdoğan, IKBY Başkanı Barzani, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, yeni evlenen 400 çifti temsilen sahneye çağrılan gelin ve damatların nikahlarına şahitlik yaptı.

    Nikah memuru, yeni evlenen 400 çifti temsilen salonda bulunan gelin ve damatlara ayrı ayrı evlenmek isteyip istemediklerini sordu. Salonda bulunan gelin ve damatlar hep birlikte "evet" diye bağırdı.

    Başbakan Erdoğan, evlenen çiftlerin evlilik cüzdanlarını, "Bizler resmi şahit olduk, sizler de fahri şahitler oldunuz, böylece 400 çiftimizin nikah aktini gerçekleştirmiş olduk. Gerçekten bugün Diyarbakır'da ayrı bir süreç yaşıyoruz. Evlilik de bambaşka bir süreç. Ben sizden bir şey daha rica ediyorum. Benim şartımı biliyor musunuz? Bir olur garip olur, iki olur rakip olur, üç olur denge olur, dört olur bereket olur, gerisi Allah kerim" diyerek, gelinlere takdim etti.

    DİYARBAKIR'DA TARİHİ DÜET (VİDEO)

    Perver ile Tatlıses, Türkçe ve Kürtçe şarkı söyledi

    Nikah töreninde sanatçılar Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses sahneye çıkarak, yeni evlenen çiftlere Türkçe ve Kürtçe seslendi. İki sanatçı daha sonra sevilen parçalarını birlikte seslendirdi.

    Perver ve Tatlıses sahneden ayrılırken, Başbakan Erdoğan, iki sanatçıyı kutladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow