hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçakçılık Yargıtay'ın gündeminde

    Kaçakçılık Yargıtayın gündeminde
    expand

    Suriye sınırında silahlı çatışmalara bile varan kaçakçılık faaliyeti, Yargıtay'ın da gündeminde. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Akaryakıt ve Sigara Kaçakçılığı Çalıştayı düzenledi.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, akaryakıt ve sigara kaçakçılığı nedeniyle bu yıl Türkiye'de oluşan toplam kamu zararının yaklaşık 494 milyon lira, kaçakçıların ve örgütlerin kazançlarının ise 640 milyon lira olduğunu belirterek, 494 milyon liranın kaçakçıların ve çoğunlukla terör örgütlerinin kasasına girdiğinin açık şekilde görüldüğünü bildirdi.

    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen Akaryakıt ve Sigara Kaçakçılığı Suçlarının Etkin Soruşturulması Çalıştayında, Yargıtay ve emniyet mensupları ile Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisinden uzmanlar deneyimlerini paylaştı.

    Çalıştayın açılışında konuşan Hasan Erbil, teknolojinin gelişmesi, internet ve haberleşmenin yaygınlaşmasının yararlı olduğu kadar toplumu yakından ilgilendiren suçların işlenmesini, yaygınlaşmasını, etki alanlarının genişlemesini kolaylaştırdığını söyledi.

    Terörizm, karapara aklama ve kaçakçılık gibi sınır aşan suçlarla ülkelerin tek başlarına mücadele etmesinin zorluğuna işaret eden Erbil, "Bu nedenle suç örgütleri ve suçlular, bilişim teknolojisinden yararlanarak bilgi ve eylem birliği içerisinde nasıl hareket ediyorlarsa, toplumumuzun esenliği, bölge ve uluslararası barışa katkı sağlamak için aynı teknolojiden yararlanarak komşu ve bölge ülke yetkilileri ile yardımlaşmamız, işbirliği yapmamız ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmamız gerekmektedir" diye konuştu.

    Sigara kaçakçılığında ciddi artış

    Kaçakçılık suçlarına ekonomik ve kültürel sebeplerle özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde yoğun kaymalar yaşandığını ifade eden Erbil, daha az kanuni caydırıcılığı olan sigara kaçakçılığı suçunda ciddi artışlar meydana geldiğini bildirdi. Hasan Erbil, 2009 yılı sonrasında bu şekilde uyuşturucu madde ticareti suçunu işleyen 2 bin 805 kişinin sigara kaçakçılığı suçuna yöneldiğini dile getirdi.

    Kaçakçılıkla ilgili bu yıl içindeki verilere de değinen Erbil, akaryakıt kaçakçılığına yönelik Türkiye genelinde gerçekleştirilen toplam 4 bin 315 operasyonda, 4 bin 924 şahsın gözaltına alındığını aktardı.

    Erbil, bu operasyonlarda yakalanan toplam akaryakıt miktarının 18 milyon 272 bin 920 litre olduğunu, tahmini maddi değerinin 84 milyon 55 bin 432 lira, kamu zararının ise 47 milyon 71 bin 42 lira olarak tahmin edildiğini anlattı.

    Hasan Erbil, yine bu yıl içinde sigara kaçakçılığına yönelik, Türkiye genelinde gerçekleştirilen toplam 19 bin 1 operasyonda 25 bin 863 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Yakalanan toplam sigara miktarının 90 milyon 272 bin 968 paket olduğunu ifade eden Erbil, tahmini maddi değeri 541 milyon 637 bin 808 lira, tahmini kamu zararının ise 446 milyon 851 bin 192 lira olduğunu bildirdi.

    2013 yılının kamu zararı

    Akaryakıt ve sigara kaçakçılığıyla mücadelenin, aynı zamanda terörizmle mücadele anlamına geldiğini vurgulayan Erbil, şöyle devam etti:

    "Çünkü terör örgütleri eylemlerde kullandıkları silah ve benzeri suç aletlerini alabilmek, örgütlerinin ve mensuplarının harcamalarını, karşılayabilmek için akaryakıt ve sigara kaçakçılığı gibi sınır aşan suçları organize ederek veya bu suçları işleyenleri tehdit ederek, elde ettikleri büyük gelirlerle terörist faaliyetlerini sürdürerek bölge ülkelerinin ve ülkemizin barış ve güvenliğine zarar vermekte ve tehdit etmektedirler.

    Akaryakıt ve sigara kaçakçılığı nedeniyle 2013 yılında ülkemizde toplam kamu zararı yaklaşık 494 milyon lira, kaçakçıların ve örgütlerin aynı sürede toplam kazançları 640 milyon liradır. Devletimizin insanlarımızın refahının artması ve yükselmesi için harcayacağı 494 milyon liranın kaçakçıların ve çoğunlukla terör örgütlerinin kasasına girdiği açık bir şekilde görülmektedir."

    "Ekmek parası gözüyle bakarak acımayın"

    Emniyet güçlerinin, ekonomik, sosyal ve kültürel yapıyı olumsuz etkileyen akaryakıt ve sigara kaçakçılığının yanı sıra tüm kaçakçılık ve sınır aşan suçlarla yoğun şekilde ve aralıksız mücadele edildiğini bildiren Erbil, şunları söyledi:

    "Bizler emniyet güçlerinin bu mücadelelerine kanunlar ve mevzuat çerçevesinde destek vermeliyiz. Önümüze gelen sanık veya sanıkların bu suçları tek başlarına işlemedikleri, arkalarında çoğunlukla terör örgütünün olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Ekmek parası gözüyle bakılarak acıma hissi ile davranılmamalıdır. Bu şekildeki bir davranış dürüst, namuslu, kanunlara uygun yaşayan vatandaşlara haksızlık olur."

    Başsavcı Erbil, kaçakçılık ve diğer sınır aşan suçları işleyen suçlular ve örgütlerin, komşu ve bölge ülkeleri de etkisi altına alabileceğine işaret ederek, "Bu nedenle ülkemizin ve bölge ülkelerinin barış ve güvenliği, insanlarımızın refah ve mutluluğu için eskimiş, köhneleşmiş düşünce ve hareketlerden vazgeçmeli, 'beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın' düşüncesini bir an önce bırakmalı, zaman ve iş-işten geçmeden komşu ve bölge ülkeler işbirliği için gerekli tedbirleri almalıdırlar" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow