hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksekova protestolarında olaylar çıktı

    Yüksekova protestolarında olaylar çıktı
    expand

    Hakkari Yüksekova'da çıkan olaylarda 2 kişinin öldürülmesi, değişik illerde protesto edildi. Diyarbakır'daki yürüyüşte 4'ü polis 10 kişi yaralandı.

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde önceki gün PKK'lılara ait mezarların tahrip edilmesini protesto amacıyla yapılan yürüyüşün ardından çıkan olaylarda Veysel İşbilir ile Mehmet Reşit İşbilir, polisle yaşanan çatışmada silahla vurularak öldürülmüştü. Bu ölümleri protesto amacıyla Yüksekova'da ve pek çok ilde basın açıklamaları ve protesto gösterileri gerçekleştirildi.

    Yüksekova

    Yüksekova'daki eylemlerde bir banka şubesi ateşe verildi. Nedim Zeydan Caddesi üzerinde yüzleri maskeli bir grup eylemci, bir banka şubesinin kepenklerini ve camlarını kırarak içeri girdi. Bankayı molotoflarla ateşe veren göstericiler, içerdeki bilgisayar, sandalye, masa ve evrakları dışarı çıkarıp kullanılamaz hale getirdi. Bankanın duvarına "Apo", "PKK", "YPG" yazan eylemciler, daha sonra olay yerinden uzaklaştı. Olay sonrası bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

    Diyarbakır

    Diyarbakır'da yapılmak istenen yürüyüşe polis müdahale etti ve çıkan olaylarda 10 kişi yaralandı. BDP İl Başkanlığı önünde toplanan ve aralarında BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın da yer aldığı protestocular, Koşuyolu semtine kadar yürümek istedi.

    Öcalan posterine izin yok

    Polis, grup içerisinde Öcalan posterleri ve yüzü kapalı kişilerin bulunduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi. Yüzü maskeli kişilerin gruptan ayrılmasının ardından izin verilen yürüyüş sırasında, Öcalan posterlerinin yeniden açılması üzerine, polis, Turgut Özal Bulvarında korteji yeniden durdurdu. Yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildiren polis, grubun basın açıklamasının ardından dağılmasını istedi.

    Bu sırada polise ses bombası atıldı ve kısa süreli bir panik yaşandı. Polis, atılan patlayıcının içerisinde çivi bulunduğu ve 4 polisin yaralandığı anonsunu yaptı. Polis şöyle anons yaptı:

    "Grubun içindeki yüzü kapalı, elinde her türlü malzeme olan gruba sesleniyorum. Hemen grubun içinden ayrılın. Bu grubu provoke edemeyeceksiniz. Sevgili halkımız; bu grubun size de zararı olabilir. Bu grubun devam eden çözüm sürecinde rahatlayan Diyarbakır'ın havasını bozmasına izin vermeyiniz. Halkın ve polisin arasını açmaya çalışan grubun sizi de provoke etmesine izin vermeyiniz. Diyarbakır çözüm sürecinin devamını istiyor. Bazı kişiler halk ve devletin arasına girmeye çalışıyor. Provokasyona gelmeyin"

    Yaralı polislerin Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne kaldırıldıkları bildirildi.

    Olaylarda bir gazetecinin de aralarında bulunduğu 10'dan fazla kişi de yaralandı.

    Kışanak: "Provokatörler olduğuna inanıyorsa, katilleri yargıya teslim etsin"

    BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, basın açıklamasında yaptığı konuşmada, 2 gün önce Yüksekova'da demokratik gösteri sırasında sivil halkın üzerine ateş açılması sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Olayın yaşandığı andan itibaren büyük bir kara propaganda ile çarpıtılmaya çalışıldığını savunan Kışanak, Yüksekova'daki olayda ateş açanların polis olduğunu kaydetti. Polislerin yargıya teslim edilmesini isteyen Kışanak, şöyle konuştu:

    "Eğer hükümet provokasyonları önlemek istiyorsa eğer ortada gerçekten de barış sürecine zarar vermek isteyen bazı provokatörlerin olduğuna inanıyorsa yapacağı ilk iş bu cinayeti işleyenleri yargıya teslim etmesidir. Ama bu hükümet kalkıp hala ucu açık lüzumsuz bir provokasyon söylemine sarılıyor. Bu ülkede iş ve işçi bulma kurumunun resmi internet sitesinde JİTEM okulunun adresi vardır. Ama 20 yıldır yargı bu jJİTEM'i bulup ortaya çıkaramıyor. Provokatör mü arıyorsunuz işte adresi. Bir şekilde kontrol edemediğiniz bir yolla web sayfasına da girmiş bir JİTEM gerçeği vardır. Bunun üstünü örterek bu ülkede provokasyonları önleyemezsiniz JİTEM'i bulacaksınız, sorumlularını açığa çıkaracaksınız. yargıya teslim edeceksiniz. Ondan sonra provokasyonu önlemek mümkün olabilir."

    "Provokatörlerin karşısında dim dik ayakta duracağız"

    Provokasyonu boşa çıkarmak için vatandaşları örgütlenmeye çağırdıklarını dile getiren Kışanak, "Provokasyonları önlemenin yolu sesini çıkarmaktır, itiraz etmektir, demokratik hakkını kullanmaktır, mücadele etmektir. Biz bu ülkede barışı kurda kuşa yem etmeyeceğiz. JİTEM'e, provokatörlere barışı yem etmeyeceğiz. Provokatörlerin karşısında dimdik ayakta duracağız. Provokasyonlar ancak böyle boşa çıkartılabilir" ifadesini kullandı.

    Kars

    Kars'ta da BDP İl Örgütü yöneticileri ile Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kafkas Yurtsever Öğrenci Derneği üyeleri, Faik Bey Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Protestocular, basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde Kazımpaşa Caddesi'nde bir süre yürüdü. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, polis ile gruptakiler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. Göstericilerin de karşılık verdiği olayda bazı polis araçları zarar gördü. Olayda Kars Emniyet Müdür Yardımcısı da başından hafif yaralandı; 7 kişi gözaltına alındı.

    Gözaltına alınan 7 kişinin serbest bırakılması için İl Emniyet Müdürlüğüne yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti ve 22 kişi daha gözaltına alındı.

    Şırnak

    Yüksekova'da 2 kişinin öldürülmesi, Şırnak'ta da BDP'nin düzenlediği bir yürüyüşle protesto edildi. Esnafın kepenk kapatma eylemi yaptığı Şırnak'ta, BDP il binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. BDP Şırnak İl Başkanı Baki Katar burada yaptığı konuşmada, BDP ve barış yanlılarına karşı şiddet politikalarının yürütüldüğünü iddia etti. Bunları çözümü ve barışı sabote etme girişimi olarak kabul ettiklerini söyleyen Baki Katar, "Ancak bizler barış, özgürlük söyleminden ve demokratik taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu tür saldırılar, hükümetin sözde çözüm girişimlerinin altının ne kadar boş olduğunu bize bir kez daha göstermektedir. Yapılan saldırıları şiddetle kınıyor ve sorumlularının bir an evvel yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

    Elazığ

    Bu arada BDP Elazığ İl Başkanı Turan Çelik ise il binasında yaptığı açıklamada, Yüksekova'da 2 kişinin ölmesini, "devletin karanlık yüzünü göstermesi" olarak nitelendirdi. Çelik, "Buradan o şehit arkadaşlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz. Bütün Yüksekova ve Hakkari halkına başsağlığı diliyoruz. Gewer (Yüksekova) halkı ve Hakkari bilsin ki, bütün Kürdistan'daki halk onlarla beraberdir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow