hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gezi'deki tutuklu sayısını açıkladı

    Gezideki tutuklu sayısını açıkladı
    expand

    CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Gezi Parkı eylemlerinden dolayı gözaltına alınan beş bin 500 kişiden 94'ünün halen tutuklu olduğunu söyledi.

    Aygün, Gezi Parkı Tutuklusu Aileler Platformu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Gezi olayları nedeniyle tutuklanan ve cezaevinde bulunan gençlerle ilgili olarak altı aydan beri iddianamelerin yazılmadığını" ifade etti.

    Tutuklu gençlerin eğitimlerinin aksadığını belirten Aygün, ailelerinin her cumartesi günü Taksim'de bir araya gelip, çocuklarının durumunu kamuoyuna hatırlattıklarını kaydetti. Aygün, "Türkiye'de yargının yarattığı mağduriyetler, Cumartesi Anneleri gibi grupların yanı sıra Gezi Parkı aileleri diye bir kategori yarattı. Bakanlığın 3,5 milyon kişinin katıldığını rapor ettiği günden bu yana gözaltına alınan beş bin 500 kişiden sadece 94 kişi tutuklu kaldı. Gezi Parkı Tutuklusu Aileler Platformu olarak her cumartesi günü Taksim'de toplanıyorlar" dedi

    Basın toplantısında tutukluların aileleri de görüşlerini ifade etti.

    Oğlu Aziz Aydoğdu Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Elif Aydoğdu, çocuğunu bir yaşından beri tek başına büyüttüğünü belirtti. Oğlunun masum olduğunu ve serbest bırakılmasını isteyen Aydoğdu, "Hasta oldum, dayanamıyorum. Oğlumun suçu nedir? Çocuklarımız altı aydır cezaevinde tutuluyor. Bu kadar canımızı yakmasınlar, biz de anneyiz. Ciğerimiz yanıyor. Sen kendine bak, bizi düşün Erdoğan. Benim ciğerim yandıysa, seninki de yansın" diye konuştu.

    Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Hasan Tunç'un babası Mithat Tunç, çocuklarının neyle suçlandıklarını bilmediklerini ifade ederek, adalet aradıklarını söyledi. Aynı cezaevinde tutuklu bulunan İmran Aydın'ın babası Hayri Aydın, çocuğunun evde bulunan bir maskeyle suçlandığını savundu.

    Kamber Saygılı da üniversite öğrencisi olan çocuğu Mustafa Diren Saygılı'nın içinde sirke bulunan pet şişeden ötürü tutuklandığını ifade ederek, "Polis bunu mahkemeye molotof olarak sundu. Dünyanın her yerinde eylemler yapılıyor ama orada pet şişe, gözlük, maske ya da baret suç unsuru olmuyor. Dosyada gizlilik kararı konulduğu için polis altı ayda bunun içini dolduruyor, kendine göre gerekçeler koyuyor. Başka illerde açılan aynı davalarda gençler serbest bırakıldı ama İstanbul'da çok özel yöntem ortaya konuluyor.

    Çocuklarımızın mahkemeye çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü mahkemeye çıktıklarında serbest bırakılacaklar. Çocuklarımızın hikayesi, Gezi eylemlerine katılanlarla aynıdır. Bu kadar genç düşmanı hükümet olmaz" ifadesini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow