hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gelin: Kaynanama vize vermeyin!

    Gelin: Kaynanama vize vermeyin
    expand

    Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Konsolosluk Çağrı Merkezi, yurtdışında yaşayan vatandaşların ilginç talepleriyle karşılaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 gün 24 saat çalışan merkez, "Rusya-Ukrayna arasında aracı bozularak mahsur kalan vatandaşın çekici isteği", "Amerika'da kaybolduğu düşünülen gence ailesinin ulaşılması isteği", "Gelecek kayınvalidesine vize verilmemesi" ve "Paris'te Türk damak tadına uygun yemeklerin nerede bulunabileceği" gibi soru ve taleplere de cevap veriyor.

    Türk vatandaşlarının pasaport, vize, askerlik, noter gibi işlemlerinin yanı sıra evlilik işlemleri için de hizmet sunan çağrı merkezi ilk olarak, Kuzey Amerika'daki temsilciliklerin görev bölgesini kapsayacak şekilde Chicago Başkonsolosluğu bünyesinde Aralık 2005'te hizmet vermeye başladı. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşan Türk vatandaşlarının da taleplerinin karşılanması amacıyla Nisan 2007'de Ankara'da ikinci bir çağrı merkezi oluşturuldu. Her iki çağrı merkezi 2010'da birleştirildi.

    -6 yılda 1 milyondan fazla çağrı yanıtlandı-

    Çağrı merkezi Türkçe, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve Flamanca dillerinde hergün kesintisiz hizmet veriyor. Merkeze gelen telefonlarda ise her geçen gün hızla artış gözleniyor.

    İlk yılında 23 bin 156 çağrı alan merkeze, 2011'de 372 bin 398 telefon geldi. Bu dönemde Libya'da yaşanan kriz nedeniyle merkez dört günde 8 bin 980 çağrıyı cevapladı, toplam 30 bin 79 dakika görüşme gerçekleştirdi. 

    Geçtiğimiz yıl ise merkeze ulaşan çağrıların sayısı 498 bin 8 olarak kaydedildi. Faaliyete geçtiği günden itibaren vatandaşın talebine verilen yanıtın toplamı ise 1 milyon 156 bin 585'e ulaştı.

    Merkezde şu anda toplam 24 vatandaş temsilcisi ve 2 yönetici görev yapıyor. Ancak çağrılardaki artışa paralel olarak personel sayısının artırılmasını düşünen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 1 Mart'tan itibaren merkezdeki çalışan sayısını artırarak 33 vatandaş temsilcisi, 4 mevzuat uzmanı ve 3 yöneticiden oluşan 40 kişilik ekiple hizmetlerini sürdürme kararı aldı.

    -Almanya için tek bir numara-

    Yurt dışına giden vatandaşlar, acil durumlarda ABD ve Kanada'dan 1 888 566 76 56, diğer tüm ülkelerden 00 90 312 292 29 29 numaralarından arayabileceği gibi bulundukları ülkedeki Türk konsolosluklarını aramaları halinde direk olarak çağrı merkezine yönlendiriliyor. Ancak bakanlık yetkilileri, daha iyi hizmet sunmak için önümüzdeki dönemde, yurt dışındaki vatandaşların çoğunluğunun yaşadığı Almanya için tek bir numara belirleme kararı aldı.

    -İlginç yardım talepleri-

    Geçtiğimiz yılki çağrıların çoğunluğu Avrupa'daki başkonsolosluklara yapıldı. Çağrıların yüzde 8,3'ü Rotterdam'daki başkonsolosluğa gelirken, yüzde 6,6'sı Londra, yüzde 6,5'i ise New York Başkonsolosluğu'na yapıldı. 

    Çağrı merkezine gelen acil durum yardım talepleri de dikkati çekiyor. Merkez, yıl içinde 405 adet acil durum yardım talebine cevap verdi. Rusya-Ukrayna arasında bir kış ayında aracı bozularak mahsur kalan vatandaşın çağrı merkezini arayarak acil çekici tahsis edilmesi talibine yanıt veren merkez, ayrıca Avrupa'da yaşayan yeni evli bir kadının ziyarete gelecek kayınvalidesine vize verilmemesi isteğiyle de karşılaşmış.

    İtalya'ya giden vatandaşın orada musluk suyunun içilip içilmediği sorusunu alan çağrı merkezi, aynı zamanda bir ailenin Amerika'da kaybolduğu düşünülen evlatlarına ulaşılması talebiyle de ilgilenmiş. Paris'te Türk damak tadına uygun yemeklerin nerede bulunabileceği ile Avusturya'da gece geç saatte aracı bozulduğu için ormanda mahsur kalan vatandaşın kurt ulumalarının duyulduğu ortamda acil yardım isteği merkeze ulaşan diğer ilginç talepler arasında yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow