hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genç Roma dönemine ait cam bilezikler bulundu

    Genç Roma dönemine ait cam bilezikler bulundu
    expand

    Konya'da, Ortaçağ'dan Günümüze Konya ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması kapsamında yapılan çalışmalarda Genç Roma dönemine ait 3 adet cam bilezik bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile yürütülen "Ortaçağ'dan Günümüze Konya İli ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması"nın 2012 yılı ilk dönem araştırmaları tamamlandı. 

    Meram ve Selçuklu ilçe merkezleri ile il sınırları içerisinde yer alan Gökyurt (Kilistra) köyü ve Kızılören beldesinde gerçekleştirilen, Genç Roma-Bizans ve Türk dönemine ait mimari pek çok eserin ortaya çıkarılarak kayıt altına alındığı çalışmada, Genç Roma dönemine ait 3 adet cam bilezik bulundu. Prof. Dr. Ali Boran, yaptığı açıklamada, Gökyurt'taki arazi çalışmaları esnasında bir höyükte, toprak üstünde 3 adet Genç Roma dönemine ait cam bilezik tespit ettiklerini belirtti.

    Bileziklerin antik çağ kadınının vazgeçemediği ziynet eşyalarından birisi olduğunu vurgulayan Boran, "Siyah opak cam malzemeden yapılmış olan bu bilezikler, halka formlu, içte ve dışta düzleştirilmiş, kesitli birleşme yerleri dışta belirgin olarak yapılmıştır. Benzer örneklerden yola çıkarak M.S. 5 ve 7. yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz bu bilezikler toprak zemin üzerinde mevcut durumlarıyla fotoğraflanarak, envanter kayıtları yapılmış ve Konya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmiştir" diye konuştu. 

    Boran, Konya İli ve Güneybatı İlçeleri Yüzey Araştırması'nın bölgenin kapsadığı geniş alan göz önünde bulundurulduğunda, oldukça başarılı geçtiğini ve beklenilen sonuçların ilk yıl itibariyle fazlasıyla elde edildiğini dile getirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow