hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Her gün salata yemek beyni 11 yaş genç tutuyor

    Her gün salata yemek beyni 11 yaş genç tutuyor
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Salata yemenin insan beyninde yarattığı olumlu etkileri ortaya koyan bir çalışmaya göre her gün salata yemek hem insan beynini 11 yaş genç tutuyor hem de insanları bunaklık ve benzeri beyin hastalıklardan koruyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçok insan genç kalabilmek için vitamin haplarına ve balık yağları gibi ek gıdalara yoğunlaşıyor. Ancak dünya genelinde Alzheimer hastalığındaki artış bu yöntemin pekte işe yaramadığını kanıtlar nitelikte. Dünya Alzheimer Birliğinin tahminlerine göre 2050 yılına kadar Alzheimer teşhisi konulan insanların sayısı 16 milyon olacak. Araştırmacılar endişe yaratan bu rakamların gerçekleşmemesi için ve beyin hastalıkların önlenebilmesi için alternatif arayışlar içerisine girdi.

    Beslenme Epidemiyolojisti Martha Clare Morris ve ABD’deki Rush Üniversitesi’ndeki ekibi her gün bir veya iki porsiyon, içerisinde yeşil sebzelerin ağırlıklı olduğu salata yiyen insanların nadiren salata yiyen insanlara göre daha az hafıza problemleri ve daha az bilinçsel düşüş yaşadıklarını ortaya koydu. Epidemiyolojist Morris’in çalışmasında ulaştığı sonuçlara göre her gün salata tüketen sebze sevenlerin beyinleri lahana ve ıspanak gibi sebzeleri nadir tüketen insanların beyinlerine göre 11 yaş daha genç kalıyor.

    58 ve 99 yaş aralığındaki toplam 960 kişi üzerinde denendiği belirtilen araştırmanın sonuçlarına araştırmaya konu olan kişilerin beslenme alışkanlıkları 5 yıl boyunca değerlendirilerek ulaşıldığı belirtiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Newsweek dergisinin haberine göre bu noktadan sonra araştırmacılar katılımcıları “günde ortalama 1.3 porsiyon salata yiyenler” ve “günde ortalama 0.1 porsiyon salata yiyenler” olarak iki gruba ayırdı. Beslenme alışkanlıklarına göre yapılan bu ayrım sonrasında araştırmacılar sonuçları 10 yıllık süre boyunca gözlemledi. Bu süre sonunda araştırmacılar salata yiyen grubu oluşturan bireylerin beyin yaşlarının tam 11 yaş genç kaldığını ortaya çıkarttı. 

    Ancak sadece yeşil yapraklı sebzelerin değil diğer sebzelerin de insan beyni için birçok faydalı maddeden oluştuğunu beliten araştırmacılar bunların tüketilmesi halinde de insan beyninin sağlıklı ve genç kalabileceğini söyledi.

    Gözleme dayalı olduğu için araştırma sonucu ile ilgili somut deliller bulunmuyor ancak araştırmanın başında bulunan Clare Morris, her gün ıspanak ve benzeri sebzelerden oluşan salata tüketmek ile insan beyninin sağlığı arasında kesinlikle bir bağlantının olduğunu belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow