hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pompi bir batında 14 yavru doğurdu

    Pompi bir batında 14 yavru doğurdu
    expand

    Bursa'da, sahibinin "Pompi" adını verdiği İtalyan ırkı Cane Corso cinsi köpek, bir batında ortalama 8-12 kez yavrulayabilen hemcinslerinin aksine 14 yavru doğurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pompi'nin sahibi Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğumundan kısa bir süre sonra aldığı iki yaşındaki köpeğine, Nilüfer Ticaret Merkezi'ndeki dükkanının ikinci katında baktığını söyledi.

    Köpeğinin gayet uysal olduğunu ifade eden Başaran, şöyle konuştu:

    "İlk doğumunda 14 tane yavruladı. Yavrularının hepsi sağlıklı. Doğum yaptığında 4-5 yavru bekliyorduk ancak bu kadar olması bizi şaşırttı. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de 14 tane yavrulayan Cane Corso cinsi yok. Yavruların hepsine Armutköy'deki çiftliğimizde bakacağız, hiçbirini satmayacağım. Daha önce de köpek beslemiştim. Bu 4'üncüsü ve en uysalı. Dükkanda baktığımız için havlamıyor, kimseye zarar vermiyor."

    Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ise Cane Corso cinsinin bir batında ortalama 8-12 yavru dünyaya getirebildiğini belirtti.



    Türkiye'de bu cinste 14 yavru doğuran köpek bulunmadığını bildiğini anlatan Sağlam, şunları kaydetti:

    "Sahibinin 14 sağlıklı yavru alması gerçekten istisna, onun için de güzel bir sonuç. Demek ki o hayvanın bakımı, kondisyonu, her şeyi güzel yapılmış. Bu durum, hayvan sahinin başarısıdır. Burada önemli olan yavruların yaşamasıdır. Yavruların sağlıklı olarak ilk günlerini geçirmesi, yaşamaları yönünde sıkıntı olmadığını gösterir ki 14 yavrudan zayiat verilmeyecek olması bu doğumu istisnalaştırır. Çok yavru güzel görünse de anneyi enerji ağırlıklı olarak beslemek gerekir."

    - Cane Corso

    Bazı kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, kökeni İtalya olan Cane Corso cinsi köpeklerin soyunun, Canis Pugnax'tan (eski Roman Molossian) geldiği biliniyor.

    İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesinde bulunan tarihi eserlerde bu ırka İtalyanca Cohors adının verildiği ve bunun anlamının "bekçi", "koruyucu", "kral vekili" olduğu ortaya çıktı.

    En önemli özellikleri, kuvvetli, çevik ve dayanıklı olarak tarif edilen Cane Corso, çok sadık, içten ve ev ortamında sessiz, aynı zamanda bekçi köpeği niteliğiyle sahiplerinin en yakınında, onların destekçileri olarak tanınıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow