hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    300 Spartalı 2'nin yemenileri Gaziantep'ten

    300 Spartalı 2nin yemenileri Gaziantepten
    expand

    Frank Miller'in kitabından uyarlanan ve 7 Mart 2014'te vizyona girecek "300 Spartalı 2" filminin yemenileri, Gaziantepli yemeni ustaları tarafından üretildi.

    Hollywood sinemasının başarılı filmlerinden Elegon, 300 Spartalı, ve Harry Potter filminin yemenileri de hazırlayan yemeni ustası Orhan Çakıroğlu ve iş arkadaşları 2014 yılında gösterime girecek "300 Spartalı 2" filminin yemenilerini de üreterek yeni bir başarıya imza attı.

    Dededen kalma yemenicilik mesleğini sürdüren Orhan Çakıroğlu, yemeninin çizme ve çarık modelinden ürettiği 460 çift yemeniyi "300 Spartalı 2" filmi için İstanbul'a gönderdi. Orhan usta ile ekibinin titiz çalışmaları sonucu üretilen "Çizme ve Çarık" modelinde üretilen yemeniler, Persler ile Atinalıların karşı karşıya geldiği 300 Spartalı 2 filminde giyilecek.

    4 kuşaktan beri yemenicilik yapıyor

    Tekstil, dokuma ve ayakkabı sektöründe uluslararası arenada adından sıkça söz ettiren Gaziantep, marifetli ustaların elinden geçerek üretilen yemeniler ile de film sektöründe kendini gösteriyor. Dededen kalma yemenicilik mesleğini sürdürdüğünü dile getiren Gaziantepli yemeni ustası Orhan Çakıroğlu, "Gaziantep'te yemenicilik geleneksel el sanatlarına giriyor. Yemenicilik çok eskiden beri gelen mesleğimizdir. Yaklaşık 120 yıldan beri aile mesleğimiz olan yemenicilik mesleğini şimdilerde ben sürdürüyorum. Biz bu mesleği babamızdan devraldık. Gaziantep'te yemenicilik bitmek üzereydi ama biz bu mesleği tabandan tavana çıkardık. Birçok filmlerin yemenilerini yaptık. Türkiye'de ve yurtdışındaki filmlerin ve yerli dizilerin yemenilerini yaptık. Gaziantep'te yemenici Hayri Usta olarak babamın ismini marka haine getirdik. Yaptığımız kaliteli yemeniler ile de Gaziantep'in marka şehir olmasına katkıda bulunmak istedik" dedi.

    Dünyaca ünlü filmlerin yemenileri Gaziantep'te üretildi

    Gaziantep'te üretilen yemeni yapımı esnasında titiz ve hummalı bir çalışma gerekiyor. Hollywood sinemasının başarılı film ve dizileri de yemenide Gaziantep'i tercih ediyor. Türkiye'de birçok yerli filmin yemenilerini kendilerinin yaptıklarını belirten Çakıroğlu, "Yemenisi yaptığımız filmler arasında Hollywood sinemasında geniş yer bulan Elegon, Harry Potter ve '300 Spartalı' filmlerinin yemenilerini ürettik. Bu başarı geleneğini devam ettirerek, Türkiye'de birçok yerli dizilerin yemenilerini yaptık. 2014 yılından gösterime girecek olan '300 Spartalı 2' filminin yemenilerini de yaptık. '300 Spartalı' filmi için farklı çalışmalar yaptık. 5 ayrı modeller üzerinde çalışarak çizmeler ürettik. Küçük bir dükkandan dünyaca ünlü filmlerin yemenisini yapmak bizi onurlandırdı. Nihayetinde böyle dünyaca ünlü filmlerin yemenisini yapmak kolay değildi. Ama biz azim ve başarı ile üstesinden geldik. İnce detayları olan yemeniler ürettik. Filmde suda ve karada kullanılması gereken yerler olduğu için yemenileri ona göre ürettik" diye konuştu.

    Yemenici Hayri Usta olarak Gaziantep'i uluslararası arenada temsil ettiklerini aktaran Çakıroğlu, "Burada ben değil biz çalışması takım çalışması vardır. 300 Spartalı 2 filminin yemenilerini yaparken bize bir perspektif gönderdiler. O perspektif çizim üzerinden onu çeşitlendirdik. 3 ayrı model çıkardık. Toplamda 6 ayrı model çizme yaptık. Ürettiğimiz bu modeller çizme olmasına rağmen burunları açık sandalet gibi yaptık. Bazıları bilekten yukarı bağlanıyor. Bazı modeller bot gibi bağlanıyor. Yaklaşık 460 çift çarık ve çizme yaparak 300 Spartalı filmine gönderdik. Uluslararası filmlere yemeni yapma serüvenimiz Harry Potter ile başladı. Harry Potter filmini yaklaşık 170 çift yemeni yaptık gönderdik. Harry Potter filminin kalitesinden yola çıkarak bizden Truva filmi için de yemenide bizi tercih ettiler" şeklinde konuştu.

    Brad Pitt de yemenide Gaziantep'i tercih etti

    Dünyaca ünlü filmlerin aktörlerinin de yemenide Gaziantep'i tercih ettiklerini ifade eden Çakıroğlu, "Dünyanın birçok ülkesinden de yemeni gelmiş ancak bizim modelleri beğendiler. 3000 bin yıl önce geçen bir film olduğu için bizi tercih ettiler. Ürünün görselliği ve kalitesi açısından bizim yemenileri beğendiler. 1500 çift yemeni yaparak Truva filmine gönderdik. Brad Pitt için de özel bir çizme yaptık. Brad Pitt yemeninin kalitesini çok beğenmiş. Biz yemeninin ücretini almayarak Brad Pitt'e hediye ettik. O da bize 'Teşekkür ederim Orhan Usta' diye imzalı kağıt gönderdi. 600 çift Elegon filmine yemeni gönderdik" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow