hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÖSYM başvuruları ve ücretleri açıkladı | LYS başvuru ücretleri hangi bankalara yatırılacak?

    ÖSYM başvuruları ve ücretleri açıkladı | LYS başvuru ücretleri hangi bankalara yatırılacak
    expand

    ÖSYM AİS sayfasında başvurular başlarken LYS başvuru ücretleri hangi bankaya yatırılıyor? Ödeme internet üzerinden olacak mı? Öte yandan başvuru yapacak olanlar için kurum, ÖSYS kılavuzunda 5 sınava dair önemli bilgiler verildi. Başvurular bugün başlarken, YGS sınavından 180 puan alamayan öğrenciler bu sınava başvuru hakkı tanınmıyor. Sınava girecek olanlar ilk kez “kısa cevaplı sorulara” cevap verirken, haber içeriğimizde açık uçlu soruların nasıl sorulacağına dair bir videomuz var. Öte yandan gözler Kamu Denetçiliği Kurumuna çevrilmiş durumda. YGS sınavına 15 dakika kuralından ötürü giremeyenler için kurum rapor hazırlıyor. Rapora göre sınav tekrardan olacak veya olmayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LYS başvuru ücretleri 4 Nisan 2017 tarihinde ÖSYM'nin resmi sayfasında link olarak verilmeye başlandı. Başvuru yapmak isteyenler hem internet üzerinden hem kurumun merkezlerinden başvuru yapabilir. İlk defa başvuru yapacak olan öğrenciler ile fotoğraf güncellemesi yaptırmak isteyenler sınav merkezlerine gitmeleri gerekmektedir. Kurum ücretleri hangi bankarala ve hangi ATM'lere yatırılacağını AİS sayfasında açıkladı.

    BAŞVURUNUN YAPILACAĞI SİTEYE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    Ücretler hangi bankalara yatırılacak?

    Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

    İnternet üzerinden ücreti yatırmak için TIKLAYINIZ

    AÇIK UÇLU SORULARA DAİR MERAK EDİLEN HER ŞEY BU VİDEODA...

    15 dakika kuralı ise bu sınavda da geçerli olacaktır. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından 15 dakika kuralı raporu çıktıktan sonra Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu kuralı esnetebilir, kaldırabilir veya da kuralı devam ettirebilir. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kurum raporu açıkladıktan sonra gerekli işlemlerin yapılacağını söylemişti. Rapor sonuçları açıklanır açıklanmaz haber içeriğimizde yer alacaktır. Şu an uygulanan sistem ise: Sınav saatinden 15 dakika önce okul kapıları kapanacaktır ve öğrenci okula alınmayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2017 LYS başvuru tarihleri ve ücretleri (Ücret ödeme tarihine dikkat!)

    Başvurular 4 Nisan 2017 tarihinde başlıyor, 17 Nisan 2017'de sona eriyor. İlk defa başvuracak olanlar kurumun sınav merkezlerine gitme zorunluluğu vardır. Önveden başvuru yapanlar için şayet fotoğraf güncellemesi yoksa internet üzerinden başvuru yapabilirler. Ücret ödemede son gün ise 18 Nisan 2017. Banka ve ATM'lerden mesai saatine kadar ödenebilirken, internet üzerinden son ödeme saati ise 23:59.

    Sınava girecek olanlar girmek istediği bölüm ücreti olarak (her biri) 40 lira ücret ödemesi gerekiyor. Sınava girme kısıtlılığı bulunmamaktadır. Sınavlara 180 baraj puanını geçen herkes girebilir. Ek yerleştirme ücreti olarak kurum 15 lira istemektedir.

    HER ÖĞRENCİSİ İLE AYRI SELAMLAŞAN ÖĞRETMENİN YERLİ VERSİYONU

    Sınavlar ne zaman başlıyor?

    Sınavlar 10 Haziran 2017 tarihinde başlarken, son sınav tarihi ise 18 Haziran 2017. Sınavlara girecek olanlar sınavdan bir saat önce gireceği okulda bulunması gerekmektedir. İşte sınav tarihleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 10 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Tarih 44 soru, Coğrafya 14 soru)

    LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Matematik 50 soru, Geometri 30 soru, Anatilik Geometriden 8 soru sorulup, Geometri içerisinde yer alacaktır)

    LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika (Sorulacak olan konular: Fizik 30 soru, Kimya 30 soru, Biyoloji 30 soru)

    LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 14.30, 120 dakika

    LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısa cevaplı sorular

    ÖSYS kılavuzunda kurum bu konuyu ayrıntılı bir şekilde anlattı. Kısa cevaplı sorular LYS sorularında olacak. Peki hangi derslerde? 11 Haziran’da yapılacak Matematik sınavında 80 soru sorulacaktır. 80 sorudan 3 soru kısa cevaplı soru olacaktır. 17 Haziran’da yapılacak olan FEN BİLİMLERİ sınavında toplam 30 soru sorulacaktır. 30 sorudan sadece bir tane kısa cevaplı soru olacaktır. 18 Haziran’da yapılacak olan Edebiyat Coğrafya sınavında toplam 80 soru sorulacaktır. Türk Dili ve Edebiyatlı sınavında 2, Coğrafyadan 1 tane kısa cevaplı soru olacaktır. 10 Haziran’da yapılacak olan Sosyal Bilimler Sınavında ise Tarih ve Coğrafyadan 1, Felsefe Grubu ile Din Kültürü Ahlak Bilgisi sorularında 1 tane sorulacaktır. 17 Haziran’da yapılacak Yabancı Dil Sınavında ise toplam 3 kısa cevaplı soru sorulacaktır.

    Önemli not: Kısa cevaplı sorularda, dört yanlış bir doğruyu silen uygulama olmayacaktır.

    Önemli not 2: Kısa cevaplı sorular haricinde diğer sorularda dört yanlış bir doğru sistemi uygulanacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaöğretim Başarı Puanı

    Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu konuda şu açıklamayı yapmaktadır:

    Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

    Sınav sonuçları ne zaman açıklanacaktır?

    11 Temmuz 2017 tarihinde sonuçlar açıklanırken, YGS sonuç saati baz alındığında sonuçların 17:00'den açıklanacaktır.

    Sınav stresini yenmek için ne yapmak gerekiyor?

    1) Müzik dinleyin

    Müziği dinlemek, ruh halinizi yükseltip sizi daha etkili ve daha uzun süre çalışmaya teşvik ederek olumlu ve üretken bir ortam oluşturabilir. Beyin gücünü artırmak için klasik müzik en iyi müzik türü olarak önerilir. Sizi üzüntüye sevk edecek, canınızı sıkacak tarzda müziklerden uzak durun.

    2) Hızlı yürüyün

    Birçok öğrenci sanki sınavlarını tamamlamak için kitaplarını açıkken kalemleri harekete geçireceklerini düşünüyor. Bununla birlikte, araştırma, yürüyüşe çıkmak gibi egzersizlerin hafıza ve beyin gücünü artırabileceğini kanıtlamıştır.

    3) Kendinizi planlayın

    Bu, büyük bir sürpriz olmayabilir, ancak şok edici olan şey, kişisel bir çalışma planı oluşturmanın faydalarını düşüren öğrenci miktarıdır. İlk çabalarla öğrenme ilerlemenizi anlamak suretiyle çalışmanızda her gün daha üretken ve motive olabilirsiniz. Plan size yön verecektir, yolda bir yönünüz yoksa gittiğiniz yolun değeri yok demektir.

    4) Ne çok ne az: Yeterli uyku

    Gece uykusunun faydaları asla göz ardı edilemez. En önemlisi, uyku, beyninizin yeni bilgileri uzun süreli belleğinize asimile etmesine yardımcı olur, böylece test günü gelince hatırlayabilirsiniz. Yarım bir gece uykusu ile konsantre olmaya çalışan herkes, daha iyi uykuyla daha iyi odaklanmaya tanıklık edebilir.

    5) Zihninizi boşaltın

    Meditasyon, mola vermek ve stresinizi farklı bir perspektiften görmek için en etkili yollardan biridir. Meditasyon uygulamak, sınav öncesi stresini azaltmak için hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınızı geliştirirken odaklanmanın başka bir yoludur. 

    6) Koyu Çikolata Yemek 

    Çikolata % 70'den fazla kakao yemek stres hormonu kortizolle savaşır ve vücuda genel bir rahatlatıcı etkisi vardır. Artı çikolata, doğal bir stres savaşçısı gibi davranan endorfinleri serbest bırakır.  

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow