İngiltere yeni nükleer santraller kuruyor

İngiliz hükümeti, yeni nükleer santraller kurulmasına yeşil ışık yaktı. Sanayi Bakanı John Hutton, kabine üyelerinin yeni santraller kurulması konusunda hemfikir olduğunu bugün Avam Kamarası'nda açıkladı.
Bir yandan eldeki santrallerin eskidiğini, bir yandan da enerji tüketiminin gelecek onyıllarda artacağını göz önüne aldıklarını belirten Hutton, santrallerin bir şekilde yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Gordon Brown, "yeni nükleer santrallerin iklim değişikliğiyle mücadelede ve daha güvenli şartlarda enerji temininde rol oynayabileceğini" son aylarda sık sık söylüyordu.
İngiltere'de elektrik ihtiyacının yüzde 18'i, 60 ve 70'li yıllarda inşa edilen nükleer santrallerden temin ediliyor. Bu oran, Fransa'da ise yüzde 78.
Nükleer santraller konusu, dünyada hep tartışma konusu oluyor. Dünyada hal-i hazırda 31 ülkedeki 201 santralde 442 faal reaktör var.
ABD 30 yıl aradan sonra nükleer santral kuracak
Bunların yarısı ABD (104), Fransa (58) ve Japonya'da (55) bulunuyor. Dünyanın önde gelen nükleer enerji şirketi Areva'ya göre, 2030 yılına kadar dünyada 100 ila 300 yeni reaktör inşa edilecek.
İngiltere'nin yanı sıra ABD de 30 yıl aradan sonra yeni nükleer santraller kurmayı tasarlıyor.
1979 Mart'ında Three Mile İsland santralinde kaza meydana gelmişti. ABD, o tarihten bu yana yeni santral yapmadı. Akdeniz havzasında da Mısır, Fas, Cezayir ve Libya ilk nükleer santrallerini kurmak istediklerini son aylarda açıklamış bulunuyor.
AB ülkeleri ise santrallere kilit vuruyor
Avrupa ülkeleri nükleer santraller konusunda farklı düşünüyor. Sözgelimi Almanya, 2020 yılına kadar nükleer santrallerini kapatmayı planlıyor.
İtalya da 1987'den beri nükleer enerji kullanmıyor. Petrol fiyatlarının hızla yükselmesi, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlarının iklimin ısınmasına yol açması, nükleer enerji konusunu yeniden gündeme getirmiş bulunuyor.
Uzmanlara göre, dünyada enerji üretiminde ağırlıklı olarak kömür (yüzde 40) kullanılıyor. Kömürü yüzde 20'yle doğal gaz, yüzde 16'yla hidrolik kaynaklar, yüzde 15'le nükleer, yüzde 7'yle petrol ve yüzde 2'yle yenilenebilir kaynaklar takip ediyor.
Nükleer piyasası, Fransız Areva, Amerikan Westinghouse veya Rus Atomstroiexport gibi büyük reaktör üreticilerinin iştahını kabartıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İstanbul zirvesinde son durum I Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe açıklamalar! Kiev: "Eğer Putin görüşmeye gelmezse..."
Teknoloji ve Finans Devleri Riyad'da Bir Araya Geliyor! İşte Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu’na Katılacak Olan İsimler…
Cannes’da kıyafet yasağı: Dekolteye sınır geldi
Hindistan, Pakistan! Nüfus oranları açıklandı! İşte Dünyanın en kalabalık ülkesi! Dünya haritası ülkeler!
Yeni Papa Türkiye'ye geliyor! Papa 14. Leo, İznik seyahati için hazırlıkta