Hisse   

 
İMKB 100
%
Hacim
YTL
78.296
0,72
276,2
USD
41.514
-0,3
146,5
Tüm Finans Haberleri
 
Bu sonuç oldukça şaşırtıcı (07.05.2012)

”İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO)açıklanan gelir vergisi rekortmenleri istatistikleri üzerinden yaptığı tespitlere göre, geçen yıl ”En Zengin 100 Türk”ün toplam serveti 92 milyar 351 milyon lirayı bulurken, ”Vergi Rekortmeni 100 Türk”ün ödediği yıllık vergi 530.5 milyon lira olarak gerçekleşti.

En zengin 100 Türk’ün ödediği gelir vergisinin oranı servetleriyle karşılaştırıldığında yüzde 5.7’lik bir oran ortaya çıkarırken, asgari ücretten alınan gelir vergisi oranı yüzde 15 ile bu oranın yaklaşık üç kat üzerinde gerçekleşti.

100 zenginin kazancı 3 milyon 215 bin asgari ücretlinin kazancına eşit çıktı

İSMMMO’nun analizinde; Maliye’nin açıkladığı Türkiye genelinde en yüksek beyanda bulunan 100 mükellef listesinin kendi içindeki analitiğine göre ”elde edilen kazançları”, asgari ücretlilerin kazancıyla karşılaştırıldı. 2011 yılı vergilendirme dönemi içinde Maliye’nin bütün mükellefler ortalama tahakkuk verilerine göre, ”100 Vergi Rekortmeni” yıllık 2 milyar 40 milyon lira kazanç elde ederken, aynı kazancı yaklaşık 3 milyon 215 bin asgari ücretli ancak elde edebiliyor. Diğer bir ifadeyle 32 bin 150 asgari ücretlinin yılda kazandığı geliri bir zengin tek başına elde edebiliyor.

Zenginlerin çoğu vergi rekortmenleri listesinde yok

İSMMMO’nun incelemesinde, her yıl açıklanan ”En Zengin 100 Türk”ten çok sayıda ismin Maliye’nin açıkladığı vergi rekortmenleri listesinde bulunmayışına da dikkat çekildi.

Vergi istatistiklerini değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye’de vergi geliri politikasının büyük oranda adaletsiz vergi olarak tanımlanan ”dolaylı vergiler” üzerine kurulduğunu anımsatarak, vergideki adaletsiz dağılımın Türkiye’nin kronik sorunu olduğunu belirtti. Arıkan, Türkiye’de büyük zengin ve patronların yüksek vergi ödemekten şikayetçi olduklarını dile getirdiklerini, oysa dar gelirlilerin kazançlarının tümünü tükettikleri için tamamen vergilendirildiğini vurguladı.

Varlıklı sınıflara ait şirket ve banka gibi işletmelerin, kurumlar vergisi olarak toplam vergide yüzde 10 payları olduğunu bunun da büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen İSMMMO Başkanı Arıkan ”Varlıklıların gelir vergisindeki katkısı da toplamın içinde devede kulak kalıyor” dedi.

Arıkan, dünyada gelişmiş ülkelerde vergi adaletinin temel unsurunu oluşturan ”az kazanandan az, çok kazanandan çok” ilkesini Türkiye’nin de hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, ”Vergi tabanının genişletilmesi, düşük gelir gruplarına vergi muafiyeti sağlanması ve dolaylı vergilerin bütçe payının geriletilmesi vergi politikasının temel karakterini oluşturmalı” şeklinde konuştu.



Tüm Finans Haberleri



YASAL UYARI
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İMKB isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. İMKB ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen İMKB'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz.

Ulaşmış olduğunuz bu site kapsamındaki gerek sözel gerekse de grafik bilgiler ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karar dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla toplanmıştır. Eko TV Televizyon ve Yayıncılık A.Ş. ve Doğan TV Holding A.Ş. her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın sözkonusu bilgileri değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu site kapsamı bilgiler hiçbir şekil ve surette Eko TV Televizyon ve Yayıncılık A.Ş. ve Doğan TV Holding A.Ş. herhangi bir taahhüdünü tazammun etmediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait ve raci olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolayısı ile ve bu sebeple uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolayısıyla oluşacak, zarar, maddi ve/veya manevi, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette Eko TV Televizyon ve Yayıncılık A.Ş. ve Doğan TV Holding A.Ş. sorumlu tutulamayacak ve hiçbir şekil ve surette her nam altında olursa olsun Eko TV Televizyon ve Yayıncılık A.Ş. ve Doğan TV Holding A.Ş. 'den talepte bulunulmayacaktır.

Piyasa verileri Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Sayfadaki analizler cnnturk.com’a aittir.
Hisse senedi verileri ve Tahvil-Bono-Repo özet verileri 15 dakika gecikmelidir.