hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emine Ayna: "Devleti tanımama söz konusu değil"

    Emine Ayna: Devleti tanımama söz konusu değil
    expand

    Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, sözde özerklik konusunda "devleti tanımama" gibi bir tabirin söz konusu olmadığını belirterek, silahlı yol kesmeleri de tasvip etmediklerini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "bazı yerleşim birimlerinde özerklik ilan edilmesi" konusunun yanlış algılandığını belirtti. Halk meclislerinin yerelde özerlik ilan etmesinin "bölücülük" olarak ele alındığını ifade eden Ayna, "Oysa özerklik öyle değil, özerklik devlete, 'Gel, bu benim yaşadığım mahalleyi, ilçeyi, ili beraber yönetelim' demek" ifadesini kullandı.

    MHP'li Tanrıkulu'ndan Davutoğlu'nun bakanlık teklifine "istifalı" yanıt 

    Bakanlık teklif edilen Baykal'dan ilk açıklama

    İşte Davutoğlu'nun bakanlık teklif ettiği isimler

    Sözde özerklik metinlerinde demokrasi istendiğini söyleyen Ayna, "Biz devleti tanımıyoruz, diye bir tabir yok, özerklikte devleti tanımamak gibi birşey olmaz" diye konuştu. Ayna, özerkliğe ilişkin dünyada çeşitli örnekleri bulunduğunu öne sürerek, ABD'de her eyaletin kendi anayasası olduğunu, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletildiğini kaydetti.

    "Devletin demokratikleşmesi, devletin demokrasiye duyarlı olması anlamında özerkliği talep ettiklerini" belirten Ayna, özerklik konusunun silahlı çatışma şeklinde algılandığını ileri sürdü. Kendi açıklamalarının da bu şekilde yorumlandığını söyleyen Ayna,silahlı mücadeleden yana olmadıklarını kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Biz silahlı mücadele yürütenbir partiyiz" gibi bir açıklama yapmadığını vurgulayan Ayna, "Silahlı yol kesmeyi asla tasvip etmiyoruz. Silahları tasvip etmiyoruz" dedi. "Polise karşı kitlelerde savunma mekanizması geliştiğini ve bu durumda da silahların konuştuğunu" iddia eden Ayna, "Savunmanın araçları silah olmamalı, asla tasvip ettiğimiz bir şey değildir" açıklamasında bulundu. Emine Ayna, özerkliği sadece bir kesim için değil, bütün Türkiye için önerdiklerini belirtti. Kendilerinin "cumhuriyet ya da başkanlık" gibi bir taraflaşma içinde olmadıklarının altını çizen Ayna, şunları kaydetti:

    Levent Üzümcü ihraç kararını değerlendirdi!

    FT: "Erdoğan'ın seçim kumarı"

    Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliğinden Levent Üzümcü açıklaması

    "Cumhuriyet de olabilir, başkanlık sistemi de olabilir. Bütün mesele o cumhuriyette ya da başkanlık sisteminde farklılıklar nasıl yer alacak? Yine tekdil, tek millet, tek din mi denilecek, yoksa tüm farklılıklar anayasal güvence altına alınacak mı? Bizim için özerklik talebi yaşamsal bir taleptir. Mücadele nedenimizdir, bu uğurda ölmeyi de göze alıyoruz, bu uğurda tutuklanmayı da göze alıyoruz. Bu anlamda hiçbir engeli tanımıyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow