hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk'ün İlk Er Meydanı'nda Güreş Şöleni Yaşandı

    Türkün İlk Er Meydanında Güreş Şöleni Yaşandı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Bu yıl 663'üncüsü düzenlenen "Türk'ün İlk Er Meydanı" Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri festival havasında geçti. 71'i başpehlivan olmak üzere, bin 500 güreşçinin mücadele verdiği er meydanına Türkiye'nin dört bir yanından on binlerce güreş sever akın etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 663. Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hem pehlivan sayısı hem de izlemeye katılan güreş sever sayısı ile diğer tüm güreş organizasyonlarını geride bıraktı.

    Son iki yıldır Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen organizasyona güreş severler adeta akın etti.

    Türkiye'nin en iyi pehlivanlarını izlemek için yurdun dört bir yanından gelen güreş severler Recep Gürbüz Spor Merkezi'ni doldurup taşırdı.

    12 bin kişilik stadyuma yaklaşık 20-25 bin kişi akın etti. İzleyiciler, stadyum önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

    Öte yandan stadyuma giremeyen izleyiciler, kendileri için kurulan dev ekranda müsabakaları izleyerek güreş heyecanına ortak oldu.

    Türkiye'nin en iyi başpehlivanları Elmalı'da

    Kırkpınar'dan 9 yıl daha eski olan Elmalı Yeşilyayla Güreşleri'nde 71'i başpehlivan toplam 1500'e yakın güreşçi ile katılım rekoru kırıldı.

    Türkiye'nin en iyi başpehlivanları 663'üncü Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde boy gösterdi. Çekişmeli müsabakaların yaşandığı güreşlerde heyecan zirve yaptı. İzleyenlerin heyecanla oturdukları yerden sık sık ayağa kalmasını sağlayan güreşlere, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Mustafa Kemal Karaboğa, Mehmet Yeşilyeşil, Faruk Akkoyun, Salih Erinç, Hasan Cengiz, Hamza Köseoğlu, Serhat Balcı, Ekrem Yavuz, Recep Kara, Fatih Atlı, Şaban Yılmaz, Ünal Karaman, Hasan Zeybek gibi Türkiye'nin dört bir yanından pehlivanlar katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkün İlk Er Meydanında Güreş Şöleni Yaşandı

    Siyasilerden yoğun ilgi

    Güreş severlerin yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Dışişleri Eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel  ve AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, er meydanında tur atarak vatandaşları selamladı. AK Parti ve CHP milletvekilleri, Belediye Başkanları da güreşleri soluksuz izledi.

    Çavuşoğlu'ndan 500 bin TL

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelecek yıl 664'üncüsü düzenlenecek olan Elmalı Yeşilyayla Pehlivan Güreşleri'nin ağası ise işadamı Tarık Sarvan oldu. 663. Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'ni izleyenler arasında bulunan Dışişleri Eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 500 bin TL devlet desteği sözünü verdi.

    Menderes Türel'den tam destek

    Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi güreşleri izleyen on binlerce kişiye kumanya dağıttı. Güreşçilerin ulaşımından, sahanın güvenliğine kadar birçok alanda büyük bir organizasyona imza atıldı.

    Altın Kemer'in sahibi Orhan Okulu

    663'üncü Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin her kategorisinde nefes kesen mücadeleler yaşandı. TRT Avaz'ın tüm dünyaya canlı olarak yayınladığı mücadele ve tüm final karşılaşmaları soluksuz izlendi.

    Başpehlivanlık müsabakalarında Orhan Okulu, İsmail Balaban, Salih Erinç ve Faruk Akkoyun yarı final mücadelesi verdi. Sabah saatlerinden itibaren yoğun katılımın olduğu güreşlerde Orhan Okulu, Faruk Akkoyun'u, İsmail Balaban ise Salih Erinç'i eleyerek final mücadelesini yapmaya hak kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzleyenler, Orhan Okulu ve İsmail Balaban arasında geçen çekişmeli mücadeleye şahit oldu. Yaklaşık 1 saat süren müsabakayı 661. ve 662. Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde başpehlivanlık unvanını elinde bulunduran Okulu, 3'üncü kez kazanarak Altın Kemer'in ebedi sahibi oldu. Okulu, Altın Kemer'i Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin elinden aldı.

    1.5 ton yağ kullanıldı

    71 başpehlivanın katıldığı güreşlerde tam 1.5 ton yağ kullanıldı. Saha görevlileri, sağlık ekipleri ve güvenlik görevlileri her türlü olumsuzluğa anında müdahale etti.

    Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Spor Kulübü 100'e yakın sporcusuyla 663. Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne katıldı.

    En alt boydan en üst boya kadar mücadele eden ASAT Spor Kulübü, performanslarıyla umut verdi. 14 Boy'un 9 Boy'unda final güreşi yapan ASAT Spor Kulübü sporcuları 5'inde birinci oldu. ASAT Spor Kulübü birçok boyda kürsü yapma başarısı elde ederken, Başaltı'nda Hasan Borucu ikinci oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borucu aynı zamanda en teknik güreşçi seçildi. Başaltı'nda Nazmi Şahin üçüncü, Büyük Orta'da Hakkı Aygün birinci, Küçük Orta Büyük'te Ali Topal ikinci, Deste Orta Boy'da Enver Yörük birinci, Deste Küçük Boy'da Samet Avcuoğlu ikinci, Ayak Boyu'nda Umut Bayraklı birinci, Tozkoparan'da Alper Hasar birinci, Teşvik-1'de İbrahim Akyiğit birinci, Minik-2'de İlker Durmuş üçüncü oldu.

    ASAT Spor kulübü güreşçileri gösterdikleri performansla gelecek vaat etti. Diğer birinciler ise şöyle; Minik-1'de Mustafa Can Erdem, Minik-2'de O. Faruk Kırat, Teşfik-1'de İbrahim Akyiğit, Teşfik-2'de Erman Özdemir, Deste Küçük Boy'da Hasan Karpuz, Deste Büyük Boy'da Özgür Kapan, Küçük Orta Büyük Boy'da Kürşat Korkmaz, Başaltı'da Turan Balaban birinci oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow