hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocukların beslenme düzeni korumak mümkün mü?

    Çocukların beslenme düzeni korumak mümkün mü
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Okul zamanı çocukların beslenme düzeni korumak doğru beslenme çantası hazırlamaktan geçiyor. Çocuklarının beslenme bozukluğu yaşayacağı korkusu aileler tarafından kazandırılan alışkanlıklarla son buluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocukların beslenme düzenlerinin oturduğu tatil günlerinde, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına yakın bir zaman kala ailelerin kafasında, çocuklarının beslenme düzeninin yeniden bozulacağı korkusu var.  

    Uygun beslenme çantası hazırlayarak çocukların beslenme düzenini korumanın mümkün olduğunun söyleyen Diyetisyen Emre Uzun, “Yağlı tohumlar (Badem, Ceviz) B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir. Aynı zamanda yüksek miktarda enerji verirler. Tam tahıllı ekmek ile hazırlayacağınız tavuklu veya ton balıklı, bol yeşillik ve domatesli sandviçin yanında ayran ile kuru meyveden oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz. Ayran yanındaki besinlerle beraber uyku etkisi yapmayacaktır” ifadelerini kullandı.

    Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının okul çağında başladığını ve kazanılan bu alışkanlıkların etkisinin hayatları boyunca devam ettiğini söyleyen Uzun, “Yetişkinlerde de çocuklarda da kahvaltının önemi çok büyük. Kahvaltı 8-12 saatlik uyku sonrası uzun açlıktan sonra gelen ilk öğündür. İyi yapılan bir kahvaltı beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yumurtanın vücut gelişimi için önemine değinen ve çocukların her gün kahvaltıda 1 adet haşlanmış yumurta veya az yağlı omlet tüketmesinin protein gereksinimini karşılamada yardımcı olacağını belirten Uzun, “Yumurtanın yanı sıra peynir ve süt de protein ihtiyacına; ekmek, meyve ve az şekerli mısır gevrekleri de karbonhidrat; zeytin, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar da yağ gereksinimine katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

    Sağlıklı beslenme çantası neler içermeli?

    Çocukların beslenme çantaları yerine okuldaki bol yağlı ve mayonezli sandviçleri ve ya abur cuburları tercih etmemeleri için onların ilgisini çeken  bir beslenme çantası hazırlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Uzun, “Çocuklar börek poğaça tarzı kolay tüketilebilen hamurlu besinleri çok severler. Evde yaptığınız az yağlı poğaçaların ve böreklerin içine tabakta tüketmeyi sevmedikleri sebzeleri koyarak zenginleştirebilirsiniz. Yanında koyacağınız küçük bir kase yoğurt ile sevdiği bir meyve veya az şekerli meyve kompostosu çocuğunuzun iştahını açacaktır” ifadelerini kullandı.

    Tam tahıllı ekmek ile hazırlanan peynirli tost, yanında doğranacak meyvelerle hazırlanacak meyveli yoğurt ve yanında badem, ceviz vb. yağlı tohumlarla çocuklar için iştah açıcı bir menü oluşturabileceğini altını çizen Uzun, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteinden zengin olan besinlerdir. Aynı zamanda yüksek miktarda enerji verirler. İçerdikleri yağ tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olduğu için yararlı etkileri vardır. Eğer çocuğunuz yumurta tüketmesini sevmiyor ise tostun içine az yağda yapılmış omlet de koyabilirsiniz.

    Tam tahıllı ekmek ile hazırlayacağınız tavuklu veya ton balıklı, bol yeşillik ve domatesli sandviçin yanında ayran ile kuru meyveden oluşan bir menü hazırlayabilirsiniz. Ayran yanındaki besinlerle beraber uyku etkisi yapmayacaktır. Ayran yerine sütlü tatlılar da tercih edilebilir. Çocuklar şekerli besinleri tüketmeyi çok severler. Onların kantinlerdeki gofret ve çikolatalara yönelmelerini engellemek için puding veya sütlaç gibi sütlü tatlılarla da beslenme çantalarını renklendirebilirsiniz. Evde kendiniz yaptığınız fındıklı, cevizli kekler ve kurabiyeler de beslenme çantasına eklenebilir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazırlanabilir beslenme çantası örnekleri

    • 2-3 dilim sebzeli börek, 1 kase yoğurt,kuru meyve 
    • Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem
    • Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve
    •  2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı
    • Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow