hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Memur emeklisinin zammını işçi emeklisi de istiyor

    Memur emeklisinin zammını işçi emeklisi de istiyor
    expand

    Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, memur emeklilerinin aylıklarına yapılan zammın işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de yapılmasını talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜED Başkanlar Kurulu, emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel ekonomik ve sosyal konuları değerlendirmek üzere 30-31 Ağustos'ta Ankara'da toplandı.

    Toplantıda söz alan şube başkanları, bölgesel sorunları ve emeklilerin karşılaştığı konuları gündeme getirdi.

    Toplantının sonuç bildirgesinde, bu yıl SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yapılan zamların emeklilerin geçim koşullarında bir iyileştirme sağlamadığı belirtilerek, buna karşın memur emeklilerine kamu çalışanları toplu sözleşmesiyle elde edilen hakların aynı şekilde uygulandığı anımsatıldı.

    Memura 2016 için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 zam

    Emeklilere yönelik farklı zam uygulamalarının emekli aylıkları arasında farklılığa yol açtığını vurgulayan TÜED Başkanlar Kurulu, sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verdi:

    "SSK ve Bağ-Kur emeklileri altı aylık TÜFE artışına mahkum edilirken, memur emeklilerinin aylıklarına kamu çalışanları toplu sözleşmesiyle önemli artışlar yapıldı. Görülüyor ki yüzdeli artışlar mevcut eşitsizliği katlayarak büyütüyor.

    Bu nedenle emekli aylıklarına eşitlikçi bir düzen getirecek şekilde seyyanen artışlara geçilmelidir. 1 Temmuz 2015 itibarıyla 6645 sayılı Kanunla SSK ve Bağ-Kur'dan aylık alanlardan 1.000 liranın altında olanlara 100 lira, 1.000-1.100 lira arasında aylık alanlara ise 1.100 lirayı geçmemek üzere 100 lira artış yapıldı.

    D&R'da ağustos ayında en çok satan kitaplar

    1 Eylül 2015 itibarıyla memur emekli aylıklarına ise hiçbir ayrım yapılmadan 100 lira artış uygulanacak. Bu ikili artış sistemi, 2008 sonrasında aylıkları giderek düşen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik ayrımcı bir uygulamaya dönüşmüştür."

    Yeni bir intibak yapılmalı

    Emekli aylıklarındaki eşitsizliklerin ve 2000 sonrası emekli olanların aylıklarındaki kayıpların giderilmesi için en kısa sürede yeni bir intibak yapılması gerektiğini savunan TÜED Başkanlar Kurulu, "İşçi ve Bağkur'lu emeklilerin ek ödeme dahil taban aylıklarıyla, memur emeklilerinin taban aylıkları arasındaki makas, Sosyal Sigortalar tarihinde hiç görülmedik bir şekilde tam iki katına çıkmıştır. Her şeyden önce, bütün emekliler için ortak bir alt sınır aylığı getirilmeli" yönünde karar aldı.

    Devletten bütün emeklilere eşit bir gözle bakmasını isteyen TÜED Başkanlar Kurulu, yeni yapılacak değerlendirmeyle yıl sonundaki artışların kıyaslanarak SSK ile Bağkur emeklileri aleyhine oluşan farkların aylıklara yansıtılmasını talep etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow