hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eurobasket 2015 A Grubu

    Eurobasket 2015 A Grubu
    expand
    KAYNAKAA

    2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda (EuroBasket 2015) A Grubu'nda mücadele edecek Fransa, ev sahiplerinden biri olduğu turnuvanın favori takımları arasında yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karşılaşmaların ülkenin güneyindeki Montpellier şehrinde oynanacağı A Grubu'nda son şampiyon Fransa, Rusya, Bosna Hersek, Finlandiya, Polonya ve İsrail mücadele edecek. 

    Başantrenörlüğünü Vincent Collet'nin yaptığı Fransa Milli Takımı'nın turnuvadaki en büyük kozu, Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) San Antonio Spurs forması giyen Tony Parker olacak.

    Tecrübeli oyun kurucu Parker'ın önderliğindeki Fransa'da diğer NBA oyuncuları Nicolas Batum, Boris Diaw ve Evan Fournier de takımda kilit rol üstlenecek. Chicago Bulls'tan pota altı oyuncusu Joakim Noah, ev sahibi takımının en önemli eksiği olarak dikkati çekiyor.

    Avrupa Şampiyonası tarihinde 2013'te altın madalya elde eden Fransa, 1949 ve 2011'de gümüş, 1937, 1951, 1953, 1959 ve 2005'te bronz madalya kazandı.

    - Rusya madalya peşinde

    Rusya, A Grubu'nda Fransa'nın ardından en güçlü ekip olarak göze çarpıyor.

    Evgeny Pashutin'in başantrenörlüğünü üstlendiği Rusya Milli Takımı'nda 2007'deki şampiyon kadroda da yer alan kaptanlar Anton Ponkrashov ve Sergey Monya tecrübeleriyle katkı yapmaya çalışacak. Üç yıllık NBA tecrübesinin ardından ülkesinin Khimki takımına dönen skorer oyuncu Aleksey Shved, sakatlığı nedeniyle turnuvada yer alamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Şampiyonası tarihinde 2007'de altın madalya kazanan Rusya, 1993'te gümüş, 1997 ve 2011'de bronz madalya elde etti.

    - Finlandiya'nın tur şansı yüksek

    Son yıllarda oynadığı basketbolla dikkatleri üzerine çeken Finlandiya Milli Takımı, grupta tur şansı yüksek ülkelerden biri olarak ön plana çıkıyor.

    Başantrenörlüğünü Beşiktaş'ı da çalıştıran Henrik Dettmann'ın yaptığı Finlandiya'da ABD'li devşirme oyun kurucu Jamar Wilson, skorerler Shawn Huff, Petteri Koponen ve Sasu Salin'in katkısı, takımın göstereceği performansta etkili olacak.

    EuroBasket tarihinde en büyük başarısını 1967'de ev sahipliği yaptığı turnuvada 6. olarak elde eden Finlandiya, 2011 ve 2013'teki son iki şampiyonayı 9. sırada tamamladı.

    - İsrail oyuncu kalitesiyle tur için ön planda

    Kulüp bazında yakalanan başarıları son yıllarda milli takıma taşıyamayan İsrail Milli Takımı, art arda 12. kez finallerde boy gösterecek.

    Başantrenör Erez Edelshtein'ın çalıştırdığı İsrail, Hollanda, Karadağ ve Bulgaristan ile mücadele ettiği elemelerde 4 galibiyet, 2 mağlubiyetle grup lideri olarak finallere kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD asıllı pota altı oyuncusu D'or Fischer, NBA'de Sacramento Kings'te oynayan Omri Casspi ile Yogev Ohayon, Guy Pnini ve Lior Eliyahu takımın uluslararası tecrübeye sahip oyuncuları olarak dikkati çekiyor.

    Avrupa Şampiyonası'nda 1979'da gümüş madalya kazanan İsrail, 1953 ve 1977'de 5'inci oldu. Son üç turnuvada beklenen performansın uzağında kalan İsrail, 2009'da 15'inci, 2011'de 13'üncü, 2013'te 21'inci sırayı aldı.

    - Polonya geçmişi arıyor

    Polonya Milli Takımı, son senelerde katıldığı turnuvalarda 1960'lı yıllarda gösterdiği başarılı performansın uzağında kaldı.

    ABD'li Mike Taylor'ın başantrenörlüğünü yaptığı Polonya, elemelerden gelerek finallere katıldı. Polonya, Almanya, Avusturya ve Lükemburg'un bulunduğu grupta 5 galibiyet, 1 mağlubiyetle lider olarak finallerin yolunu tuttu.

    NBA'de Washington Wizards'ta forma giyen pivot Marcin Gortat, takımın ön plana çıkan oyuncusu konumunda. Oyun kurucu pozisyonunda tecrübeli isimler Lukasz Koszarek ve ABD asıllı AJ Slaughter ile şutör ve forvet olarak görev yapabilen Adam Waczynski ve Mateusz Ponitka, Polonya'nın önemli katkı beklediği basketbolcular olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şampiyona tarihinde 1963'te gümüş, 1965 ve 1967'de bronz madalya kazanan Polonya, 1969 ve 1971'de 4'üncü sırayı aldı. Son turnuvalarda kötü bir performans sergileyen Polonya Milli Takımı, 2013'te 21'inci, 2011'de ise 17'nci sırada kaldı.

    - Bosna Hersek elemelerde fire vermedi

    Bosna Hersek Milli Takımı, EuroBasket 2015 Elemeleri A Grubu'nda İzlanda ve Büyük Britanya ile oynadığı 4 maçı da kazanarak finallere katılma hakkı kazandı.

    Karadağlı antrenör Dusko Ivanovic'in görev yaptığı Bosna Hersek, turnuvaya katılmayacağını bildiren NBA'de bu yıl Phoenix Suns forması giyecek pota altı oyuncusu Mirza Teletovic'ten yoksun sahaya çıkacak. Teletovic'in yokluğunda art arda üçüncü kez EuroBasket'te boy gösterecek Nemanja Gordic, Edin Bavcic ve kaptan Elmedin Kikanovic tecrübeleriyle takıma katkı yapmaya çalışacak. Trabzonspor Medical Park'ta oynayan Andrija Stipanovic ve skorer Marko Sutalo, Bosna Hersek'te sayı yükünü çekmesi beklenen isimler olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Şampiyonası tarihinde başarısı bulunmayan Finlandiya, en iyi derecesini 1993'te 8. olarak yakaladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow