Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözülmesi durumunda Ermenistan'ın Türkiye üzerinden dünyaya açılabileceğini belirterek, "Yukarı Karabağ sorunu nedeniyle ambargo altında bulunan Ermenistan, güç koşullar içinde bulunduğu bu durumdan kurtulmak istiyor" dedi.
ANS (Azerbaijan News Service) televizyonunun haberine göre, Lavrov, Rus Rossiyskaya gazetesine yaptığı açıklamada, Güney Kafkasya ile ilgili uluslararası platformdaki gelişmeleri değerlendirerek, "Bu gelişmelerin kendiliğinden olduğu söylenemez. Aslında bu süreçlere katılan her ülkenin kendi çıkarları var. Ermenistan'ın durumu belli ve Ermeni halkı içinde bulunduğu güç durumdan bir an önce kurtulmak istiyor" ifadesini kullandı.
Ermenistan için siyasi ve coğrafi olarak fazla alternatif bulunmadığına işaret eden Lavrov, "Yukarı Karabağ sorunu halledilirse Türkiye Erivan'a dış ilişkilerde yardım edebilir. Elbette bu Ankara ile Erivan arasında diplomatik ilişkiler kurulmasından sonra gerçekleşecek" diye konuştu.
Yukarı Karabağ sorununun barışçı çözümünü amaçlayan müzakereler sürecinde önemli ilerlemeler sağlandığı düşüncesini dile getiren Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasında halledilemeyen birkaç konunun kaldığını, bu konulardaki anlaşmanın da Azerbaycan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra mümkün
olabileceğini kaydetti.
Laçin Geçidi
Sürecin bu aşamasında temel konunun Laçin geçidi (Yukarı Karabağ ile Ermenistan arasında Azerbaycan'ın kontrolü dışında olması öngörülen karayolu bağlantısı) üzerinde anlaşma olduğunu söyleyen Lavrov, Rusya'nın çözümde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanı olarak "sorunun Laçin geçidiyle ilgili anlaşmaya varılmasıyla çözülmesinin daha gerçekçi olduğu" düşüncesinde olduğunu ifade etti.
Son kararın Azerbaycan ve Ermenistan'a ait olduğunu belirten Lavrov, ancak Minsk Grubu eşbaşkanları olarak ABD, Rusya ve Fransa'nın sürecin tüm incelikleri ve ayrıntılarını çok iyi bildiğini, başka çözüm yollarını aramanın
gereksiz olduğunun da farkında olduklarını söyledi.
Bölgede Rus-Gürcü çatışmalarıyla ilgili son gelişmelerin Ermenistan için hayati önem taşıyan Gürcistan güzergahını devre dışı bıraktığını, bunun Ermenistan'a büyük güçlükler doğurduğuna işaret eden Lavrov, ancak bu sorunla başka ülkelerin ilgilenmediğini kaydetti.
Erivan için bu durumdan kurtulmanın öncelikli hale geldiğine işaret eden Lavrov, dolayısıyla Ermenistan için Yukarı Karabağ sorununun bir an önce çözülmesinin daha fazla önem kazandığını bildirdi.
Lavrov, "Erivan, sorunun çözülmesiyle Türkiye ile diplomatik ilişkiler kurabilecek ve Türkiye üzerinden dünyaya açılma ihtiyacını karşılayabilecek" dedi.
Türkiye'nin Kafkasya Platformu Girişimi
Açıklamasında Türkiye'nin Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu girişimine de değinen Lavrov, Ankara'nın siyasetinin temelinde Kafkasya'nın da aralarında olduğu çevresindeki bölge ülkelerinin haklarının korunmasına yardımcı olmanın yer aldığını belirterek, son gelişmelerin de bu görüşü desteklediğini kaydetti.
"Gelişmeler, Türkiye'ye bölgedeki varlığını bir kez daha gösterme fırsatı doğurdu" diyen Lavrov, "Ankara'nın da bu eşsiz fırsatı zamanında fark ettiğini" dile getirdi.
Lavrov, "Türkiye, Kafkasya'nın doğrudan komşusu ve neredeyse Kafkasya'daki tüm komşularıyla iyi ilişkileri var. Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu ise Türk diplomasisinin çok deneyimli olduğunu bir kez daha gösterdi"
dedi.
Son gelişmelerle Ermenistan'ın hassas ve zayıf bir duruma düştüğünü, Türkiye'nin de bunun kendisi için olumlu bir fırsat doğurduğunu gördüğü düşüncesini dile getiren Lavrov, böylelikle AGİT Minsk Grubu önerileriyle
birlikte Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümü için çok iyi bir zemin oluştuğunu söyledi.