hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    iPhone 6s’in işlemcisi şaşırttı

    iPhone 6s’in işlemcisi şaşırttı
    expand

    Apple A9 işlemci, yeni iPhone modelleriyle birlikte duyuruldu. Çift çekirdekli bu işlemci yaklaşık 1.8 GHz hıza sahip. Performans testlerinde rakipleriyle benzer rakamlar sergileyen bu işlemci iki farklı üretici tarafından üretiliyor. Apple, A9 yongasını Amerika merkezli TSMC ve Güney Kore’li Samsung’dan tedarik ediyor. Ancak burada bir sorun oluşuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsung üretimli Apple A9 yongası 14 nm FinFET mimarisiyle üretiliyor. TSMC üretimli işlemciler ise 16 nm üretim teknolojisine sahip. İşlemcilerde nanometre (nm) değeri değiştikçe, performans ve güç tüketimi gibi veriler de değişiyor. Isınma miktarı da buna bağlı olarak değişiyor. Dolayısıyla iPhone 6s ve iPhone 6s Plus modelleri, diğer aynı modellere göre farklı test puanları alıyor.

    iPhone 6s’in işlemcisi şaşırttı

    MyDrivers isimli site tarafından ortaya çıkarılan bu durum, Reddit kullanıcıları tarafından doğrulandı. AnTuTu isimli performans testi uygulamasında cihazlarının aldığı puanları karşılaştıran kullanıcılar, şaşırtıcı rakamlar elde etti. Çok sayıda kullanıcı tarafından yollanan ekran görüntüleriyle durum kesinleşmiş oldu.

    TSMC üretimli 16 nm’lik işlemci AnTuTu isimli performans testinde yaklaşık 67.146 puan alırken, işlemcisi Samsung tarafından üretilen iPhone 6s ise 65.837 puanda kalıyor. Aradaki yaklaşık 1300 puanlık fark, cihazın performansını ufak miktarda etkiliyor ancak ısınma konusunda da farklılıklar var. Tekrar tekrar yapılan testlerde puanlar aşağı yukarı oynuyor ancak her durumda arada en az 1000 puanlık bir fark oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Testler tekrarlandıkça cihazların sıcaklık verileri de karşılaştırılmış. Bu performans farkına ek olarak işlemcisi TSMC tarafından üretilen iPhone 6s 40.5 dereceye kadar ısınırken, işlemcisi Samsung tarafından üretilen iPhone 6s ise 37.5 dereceye kadar ısınıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow