CNN Türk

İngiltere’nin Göçmen Sayısında Sınırlama Kararı Kimleri Etkileyecek?

Hikayeni Paylaş Haberim » 07.07.2010 İngiltere’nin Göçmen Sayısında Sınırlama Kararı Kimleri Etkileyecek?
Yazı boyutu Azalt Arttır
Gönderen: Deniz Keskin - Brighton / United Kingdom

Görünen o ki, koalisyon hükümeti göçmenlik konusunu ne kadar ciddiye aldığını ispatmakta kararlı. Nisan 2010’a kadar geçecek süre zarfında, 24,100 olarak belirlenen geçici üst sınır geçerli olacak. Peki bu durum İngiltere’de yaşayan Türkleri nasıl etkileyecek? Ada Aktüel genel yayın yönetmeni Deniz Keskin araştırdı.

Koalisyon hükümetinin, Avrupa Birliği dışından alınacak göçmen sayısına getireceği ‘kalıcı üst sınır’ Nisan 2010’da yürürlüğe girecek.

Nisan 2010’a kadar geçecek süre zarfında ise, 16 Temmuz 2010 tarinden itibaren, 24,100 olarak belirlenen ‘geçici sınır’ geçerli olacak.

Peki  bu durum İngiltere’de yaşayan Türkler’i nasıl etkileyecek? Ada Aktüel genel yayın yönetmeni Deniz Keskin, DavidsonMorris Avukatlık Bürosundan Anne Morris’e sizler için sordu:

AA: Koalisyon hükümetinin getirdiği üst sınır kimleri kapsayacak?

AM: Bu konunun ayrıntıları henüz netleşmiş değil. Bizim edindiğimiz ilk bilgiere göre, ‘Highly Skilled İmmigrant’ kategorisi yani puanlama usulu yapılan başvurular bu düzenlemenin kapsamına dahil ediliyor.

Şu anda konu ile ilgi bir çok spekülaston yapılmakta. Ama sınırlamanın kapsamı ile ilgili henüz hiçkimsenin elinde sağlıklı bir bilgi yok. 

AA: Bu yeni düzenleme, Ankara Anlaşması’ndan halıhazırda  başvuru yapmış olan  veya başvuru yapmayı düşünen kişiler ve onların ailelerini etkileyen bir sonuç doğurur mu? 

AM: Ankara Anlaşması temelinde bir ticaret anlaşmasıdır ve bu nedenle böyle bir sınırlamaya tabi tutulmasını mümkün görmüyoruz.

AA: Öğrencilerin durumu ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

AM: Ülkenin öğrencilere ekonomik olarak ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bu konuda da İç İşleri Bakanlığı’nın bazı çalışmalar içinde olduğunu duyuyoruz. Ancak ülkeye kabul edilecek öğrenci sayılaryla ilgili bir sınır getirilmesi gibi bir söylem yine sadece bir spekülasyondan ileri gitmeyecektir.

Öte yandan Pazartesi günü açıklanan İç işleri Bakanlığ kararı, Highly Skilled İmmigrant kategorisinde başvuru yapan kişilerden istenen minimum puan miktarını 95 den 100’e çıkarırken,  bazı durumlarda getirilen sınırlarda esneklikler de içeriyor.

Bunlardan bazıları:

  • Dini görevliler
  • Başarılı Sporcular
  • Şirket içi transfer başvuruları: Bu muhafiyet özellikle uluslararası şirketlerde çalışan üst düzey yöneticileri kapsayacak.

Ankara Anlaşması kapsamında yapılan başvurular şimdilik etkilenmeyecek gibi görünse de, özellikle başvuru sahipleri ve onların eşlerinin İngilizce Dil bilgisi seviyelerinin her zamankinden çok daha fazla önem kazandığını not etmek gerekiyor.

- haberi oylayın
Okuyucu Yorumları Yorum Yaz

Reklam

Adnet

ADnet