Berlinale'de Türk rüzgarı
11.02.2010 Perşembe 11:23
Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale bu yıl 60. kez perdelerini sinema severler için açtı. Avrupa siyasetinin merkezlerinden biri olan Berlin’de 10 gün boyunca sinema konuşulacak.
Dünya festivalleri içerisinde önemli bir yere sahip olan Berlinale’de bu yıl çok sayıda Türk filmi de beyaz perdede. Programda esen Türk filmleri rüzgarına geçmeden gelin önce 60. doğum gününü kutlayan festivalin tarihine kısaca bakalım.
Uluslararası Berlin Film Festivalinin ilk yapıldığı 1951 yılında Berlin savaştan yeni çıkmış, yıkıntılar içinde harabe bir kentti. Böyle bir ortamda, sinema ön plana çıkartılarak halkın moralinin yükseltilmesi amaçlandı. Berlinale’nin kuruluşunda Amerikanın da büyük katkısı oldu.
O yıllarda iki kutuplu dünyanın temas noktasıydı Berlin. Batının sonu doğunun başlangıcıydı. O yüzden de batı sinemasının vitrini oldu yıllarca. Günümüzde de dünya sinemasının nabzını tutan birinci sınıf festivallerden biri.
Türk sineması güçlü
Son yıllarda Türk sinema sektörü canlandı. Türk filmlerindeki bu artış dünya sinemacıları tarafından da yakınen takip ediliyor. Ama takip edilen elbette gişe yapsın diye içi küfürlerle doldurulan ve komedi diye halka pazarlanan filmler değil.
Festival Direktörü Dieter Kosslick’e Türk sinemasını sordum, "Türk sineması oldukça güçlü. Bu sene bir kaç tanesini seyrettim ve Berlinale’de de Türk filmlerine geniş yer ayırdık" dedi. Gerçekten de bu yıl festivalde her zamankinden çok Türk filmi var.
Yarışmalı bölüme Semih Kaplanoğlu’nun "Bal" adlı filmi katılıyor.
Panorama da Reha Erdem’in "Kosmos", Forum bölümünde Tayfun Pirselimoğlu'nun "Pus" ve Nuri Bilge Ceylan’ın ilk uzun metrajlı filmi “Kasaba” izleyicinin beğenisine sunulacak.
Ama festivalde Türk imzalı filmler bununla da sınırlı değil. Türk kökenli yönetmenlerden Thomas Arslan’ın „Gölge“ filmi ve Feo Aladağ imzalı "Die Fremde" (Yabancı) ayrıca İtalya’dan Ferzan Özpetek’in yönetmeni olduğu "Mine Vaganti" Berlinale’de öne çıkan filmler arasında.
Kekilli festivalin gözdesi
Tüm bu filmler içerisinde Sibel Kekilli’nin oynadığı, "Yabancı" çok konuşuluyor. Festival Direktörü Kosslick, Kekilli’nin performansını öve öve bitiremiyor. „İnanılmaz bir oyunculuk“ diyor başka birşey demiyor. Kekilli bakalım bizleri de Kosslick gibi etkileyebilecek mi?
Berlinale’de bu yıl yaklaşık 400 film gösterilecek. Altın ve gümüş ayı ise yarışmalı bölümde yer alan 20 film arasından jürinin yapacağı seçim sonrası 20 Şubat Cumartesi düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.