hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 Adana imsakiyesi: İşte Adana iftar ve sahur vakti

    2017 Adana imsakiyesi: İşte Adana iftar ve sahur vakti
    expand

    Adana iftar ve sahur vakitleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Her yıl İslam aleminde büyük bir heyecanla karşılanan "On Bir Ayın Sultanı" Ramazan, oruç tutan vatandaşlar şehirlerine ait imsakiyeyi takip ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı iftar ve sahur vakitlerinin yer aldığı imsakiyeyi yayımladı. Bu imsakiyeyle Adana iftar ve sahur vakitleri de belirlenmiş oldu. Adana imsakiyesini haberimizde bulabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ramazan ayında en fazla merak edilenlerin başında imsakiyeler, yani iftar vakti ve sahur vakti geliyor. "On Bir Ayın Sultanı" Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar oruçlarına sahurla başlıyor ve iftarla birlikte oruçlarını tamamlıyorlar. Bir ay boyunca devam eden oruç ibadeti süresinde vatandaşlar ibadetlerini Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan imsakiyeye göre gerçekleştiriyor. Adana'da yaşayan vatandaşlar bu imsakiyede Adana iftar vakti üzerinden oruçlarını açacak, sahur vakti ile oruca başlayacaklar. İşte Adana imsakiyesi ile iftar ve sahur vakti...

    2017 ADANA İMSAKİYESİ

    2017 Adana imsakiyesi: İşte Adana iftar ve sahur vakti

    2017 Adana imsakiyesi: İşte Adana iftar ve sahur vakti

    Oruç kimlere farzdır?

    Ramazan ayında oruç tutmak akıllı ergenlik çağına ulaşmış ve oruç tutmasına engel olmayan tüm Müslümanlar için farzdır. Ancak belli durumlarda oruç tutulmayabilir. Yolculuk esnasında tutulmayan oruçlar daha sonra kaza edilebilir. Geceden oruç tutmaya niyet eden ancak gündüz vakti yolculuk yapmaya mecbur kalan kimseler yolculukta sıkıntı yaşaması durumunda orucunu sonradan kaza etmek üzere bozabilir. Hz. Peygamber, Mekke'nin fethi için çıktığı seferde oruçlu iken Kedid'de varınca orucunu bozmuştur. Yine hastalık durumunda oruç tutulmayabilir ancak daha sonra kaza edilmesi gerekir. Bir hastalığa yakalanan veya mevcut hastalığının uzamasından endişe eden kimse bu süreçte oruç tutmayıp sonradan bunları kaza edebilir. Yine bir hekim tarafından oruç tutmaması bildirilen kimseler de hasta kabul edilir ve orucunu daha sonra kaza edebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunların yanı sıra hamilelik ve çocuk emzirme durumlarında da oruç tutulmayabilir. Hamilelikte orucun anne ve çocuğa zarar verebilmesi ihtimali doğarda, ya da emziren kadınlarda sütten kesilme veya çocuğun zarar görebileceği bir durum varsa oruç tutulmayabilir. Yine zor ve meşakkatli işlerde çalışan ile yaşlılık durumunda da oruç tutulmayabilir. Oruç tutamayacak kadar yaşlı kimseler oruç yerine fidye verebilirler. Yine iyileşme umudu olmayan hastalar için de aynı durum söz konusudur. Bu fidyenin bir fakir doyumu kadar olması gerekmektedir. Eğer kişinin fidye ödeyecek durumu yoksa bu durumda Allah'tan af diler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oruca nasıl niyet edilir?

    Bir ibadetin kabulünün ön şartı niyettir ve niyetsiz amel ibadet sayılmaz. Niyette asıl önemli olan gönülden niyet edilmesidir ve niyetin dil ile söylenmesi, kalben yapılan niyetin dışa vurulmasından ibarettir. Buna göre kalben yapılan her niyet geçerli ve yeterlidir. Oruçta niyet vakti akşam namazı vakti ile başlar ve kişi sahura kalkamasa bile halen bu bilinç içindeyse niyetli sayılır. Ayrıca sahura kalkınması fiili bir niyettir.

    Niyet edip uyuyan kişi uyandığında henüz imsak vakti geçmemiş ise yemek yeyip, su içebilir. Çünkü oruç imsakla başlayıp iftarla sona erer.

    Orucu bozan/bozmayan durumlar

    Bazı durumların orucu bozup bozmadığı merak edilmektedir. Oruçlu kişinin boy abdesti alması ağız ya da burundan su yutmadığı sürece orucunu bozmaz. Yine rüyada ihtilam olmak ve cünüp olarak sabahlamak da orucu bozmaz ancak geciktirmeden güsul almak en doğrusudur. Kişi cünüp ise sahur yemeği yemesi için ağzını ve elini yıkaması gerekir. Boy abdesti alamıyorsa bu ikisini mutlaka yapmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Unutarak yemek ya da içmek oruca zarar vermez. Bu konuda Peygamber Efendimiz, " Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir" buyurmuştur. Kişi unutarak yer ve hemen ardından oruçlu olduğunu fark ederse ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam edebilir. Yine dış fırçalamak da orucu bozmaz. Ancak dış fırçalarken macunu ve suyu yutmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca kusmakla oruç bozulmaz. Fakat kişi kendi isteyerek ağız dolusu kusarsa orucu bozulur.

    Astım ilacı, göz damlası, burun damlası, dilaltı hapı kullanmak orucu bozmaz. Ancak her gün hap kullanması gereken hastaların durumu oruç tutmamayı mubah kılan durumdur. Bu kişiler hastalıktan sonra orucu kaza eder, ancak hastalık kalıcı ise fidye öderler.

    Özel günlerinde kadınlar ve oruç

    Kadınlar adet gördükleri günlerde oruç tutmazlar ancak daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruçluyken adet görülmesi durumunda ise oruç bozulmuş olur. Bu durumda yenilip, içilebilir ancak edeben oruçlu gibi davranmaya devam etmesi uygun olur. Eğer Ramazan sürecinde adet geciktirici ilaçlar kullanarak tutulan oruç ise geçerlidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow