hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı
    expand

    Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bu önemli gün için dünyanın en çok tercih edilen arama motorlarından Google doodle hazırladı. 23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Google'ı kullananlar bu doodle'ı beğendi. Peki Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önemi nedir, nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizde her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yine çocuklar tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bayramları arasında yer alan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyanın en fazla tercih edilen arama motoru Google tarafından unutulmadı. Google bu önemli günde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı doodle'ı hazırladı. Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırlanan doodle'da enstrünman çalan çocuklar görünüyor. Peki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemi nereden geliyor?

    Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

    Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

    Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

    Google'dan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı doodle'ı

    Google, önemli günler için hazırladığı doodle'lardan birini de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırladı. Hazırlanan doodle'da beş çocuk resmedildi. Ellerinde müzik enstrümanları ve Türk bayramı olan çocuklar, bu doodle'da çoşkuyla 23 Nisan'ı kutluyor. Görsele tıklandığında ise konu hakkında detayları bilgiler kullanıcılara sunuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı

    İsmi nereden geliyor?

    23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

    23 Nisan'ın Çocuk Bayramı oluşu yine TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir. Aslında Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23 Nisan'la ilgili çalışmaları daha önceki yıllarda vardır ve hatta çocuklardan da söz edilmiştir. Kurum, 23 Nisan 1923'te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 Nisan 1924'te Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde "Bu gün Yavruların Rozet Bayramıdır" ibaresi yer almış, 23 Nisan 1926'da da yine aynı gazetede "23 Nisan Türklerin Çocuk Günüdür" başlıklı bir yazı kaleme alınmış ve bu yazıda cemiyetin bu günü çocuk günü yapmaya çalışarak doğru yolda olduğu ve para kazanan herkesin bu gün cemiyete çocuklar için bağışta bulunması gerektiği vurgulanmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow