hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs'ta PTT, noter, hastaneler, bankalar açık mı?

    1 Mayısta PTT, noter, hastaneler, bankalar açık mı
    expand

    1 Mayıs'ta PTT, noter, hastaneler, bankalar ve kargo şirketleri açık mı? DİSK, İşçi Bayramı'nda kutlamalarını nerede yapacak? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Taksim'de kutlamaların olmayacağını açıkladı. Mayıs ayının ilk gününde bazı özel şirketler çalışmaya devam ederken; banka ve PTT konusunda son durum nedir? İşte, İşçi Bayramı'na dair önemli bilgiler haber içeriğimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu ile ilgili açıklama Bakanlar Kurulu'ndan gelirken; devlet kurumları, okullar, PTT, bankalar ve kargolar Mayıs ayının ilk gününde resmi tatil kapsamı içerisinde izin yapacaklar. Bankalarda herhangi bir işlem yapılmazken, kargo şirketlerinin hepsinde bu durum geçerli olmayabilir. Şirketler resmi web sitelerinde resmi tatil üzerine açıklama yapması bekleniliyor. Öğrenciler, Pazartesi günü okula gitmeyecek. Memur ve işçi sendikaları ise kutlamaları "Bakırköy Meydanı"nda yapacaklarını açıkladı.

    TAKSİM'DE KUTLANACAK MI?

    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve DİSK Başkanı Kani Beko'nun Taksim görüşmesinde karar verildi. Bakan Süleyman Soylu, Emek ve Dayanışma Günü için Taksim'de gösteri yapılmasına "olumsuz" yanıt verirken başka bir meydan adres olarak gösterildi. 1 Mayıs'ta kamu memurları ve işçiler "resmi tatil" yapacak.

    İşçi Bayramı ne zaman “resmi tatil” olarak ilan edildi?

    Resmi Gazete’de “İşçi Bayramı” Bakanlar Kurulu tarafından 1 Mayıs 2009 tarihi kararı ile “resmi tatil” ilan edilmiştir.


    1 Mayıs'ın kutlanacağı alan belli oldu

    Tarihçesi

    Wikipedia’dan alınan bilgilere göre; İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

    Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

    Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

    Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs'ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow