hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de yaşanan son depremler ve şiddetleri

    Türkiyede yaşanan son depremler ve şiddetleri
    expand

    Son depremler vatandaşlar tarafından takip ediliyor. Son haftalarda Ege Bölgesi'nde yaşanan depremlerin ardından ülkemizde yaşanan depremler merak ediliyor. Hem AFAD hem de Kandilli Rasathanesi tarafından takip edilen son depremlerin şiddeti ve derinliği internet üzerinden anlık takip edilebiliyor. İşte bugün yaşanan depremler ve Türkiye'de deprem hakkında bilinmesi gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de son dönemde yaşanan depremler vatandaşlarda korku ve panik yarattı. Bilindiği üzere en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alan Türkiye'de zaman zaman depremler meydana geliyor. Ülke topraklarının neredeyse yarısının birinci derece deprem bölgesi olarak kabul edilmesinden yola çıkarak depremlerin bu kadar sık yaşanması anlaşılabilir bir durumdur.

    SON DEPREMLER VE ŞİDDETLERİ

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi verilerine göre 28 Haziran'ın ilk saatlerinden bu yana çoğunluğu Ege'de olmak üzere pek çok deprem meydana gelirken, bunlardan biri hariç tamamının richter ölçeğine göre 3.0'ın altında büyüklükte olmasından dolayı hissedilmedi. Sadece gece 04.49'da Ege Denizi'nde meydana gelen depremin büyüklüğü 3.8 olarak belirlendi.

    Türkiye'de bugün yaşanan depremleri takip etmek için tıklayın

    TÜRKİYE'DE DEPREM KUŞAKLARI

    Ülkemiz, Kuzey Anadolu Deprem Kuşağı, Güneydoğu Anadolu Deprem Kuşağı ve Batı Anadolu Deprem Kuşağı üzerinde yer almaktadır. Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan kuzey Anadolu deprem kuşağı yaklaşık 1500 km uzunluğa sahiptir. Marmara Bölgesi'nde; Saros Körfezinden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi'ne kadar uzanır. Öte yandan Güneydoğu Anadolu Deprem Kuşağı İskenderun Körfezi'nden Van'ın doğusuna kadar bir yay çizerek uzanır ve Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bitlis ve Van'ı içine alır. Ayrıca Ege Bölgesi'ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Batı Anadolu Deprem Kuşağı ise Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i içine alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye deprem tehlikesi bakımından ise beş bölgeye ayrılır. Birinci derece deprem bölgesi başta Kuzey Anadolu ve Güneydoğu Anadolu fay kuşakları boyunca uzanan sahalar ile Ege Bölgesi ve Göller Yöresi'ni içine kapsamaktadır. İlk deprem bölgesini kuşatan bölgeler ise ikinci derecede deprem bölgesidir. Trakya'nın kuzeyi, Karadeniz kıyıları, İç Anadolu'nun çevresi ile Güneydoğu Anadolu'nun güneyi üçüncü ve dördüncü derecede deprem bölgeleri olarak bilinmektedir. Tuz Gölü ve Akdeniz kıyısı arasındaki alan ise deprem riskinin en az olduğu bölgelerdir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow