hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dövizle sözleşme yasağında önemli gelişme

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Kur artışına önlem olarak yapılan dövizle sözleşme yasağının nasıl uygulanacağına ilişkin taslak sektöre gönderildi. Buna göre taraflar uzlaşamazsa 2 Ocak 2018 öncesi sözleşmelerde 2 Ocak kuru geçerli olacak. 2 Ocak 2018 sonrasındaki sözleşmelerde ise sözleşme tarihindeki kur geçerli olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurdaki dalgalanmanın ardından Türkiye'deki yerleşiklere dövizle sözleşme yasağı gelmişti. Yani başta AVM'lerdeki dükkan kiraları ya da gayrimenkul kiraları olmak üzere bazı sözleşmeleri TL'ye çevirme şartı konuldu. Ama TL'ye çevrilecek sözleşmelerde kurun hangi tarihteki seviyesinin baz alınacağı merak konusuydu. İşte o netleşti. Taslak sektöre sunuldu. Eğer bir değişiklik olmazsa, önce taraflar arasında mutabakat aranacak. Eğer bir mutabakata varılamazsa 2 Ocak 2018 öncesi sözleşmelerde 2 Ocak 2018 tarihindeki kur dikkate alınacak. 2 Ocak 2018 sonrası sözleşmelerde ise sözleşme tarihindeki kur baz alınacak. Sözleşme yenileme dönemlerinde ise TÜFE'den fazla artış yapılamayacak.

    Ama bazı istisnalar var. Taslakta o istisnalar arasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin taraf oldukları hizmet sözleşmeleri, ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri var. Ayrıca Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışında gerçekleştirecekleri faaliyetler kapsamında yapılan hizmet sözleşmeleri de istisna durumlardan. Yani bu ve benzer durumlarda dövizle sözleşme yapılabilecek.

    Tüm bunlar şimdilik taslak. Sektör görüşünden sonra son şekli verilecek. Türk lirası olarak yenilenmesi gereken sözleşmeler için son tarih ise 12 Ekim.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow