hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD Başkanı Obama Hiroşima'yı ziyaret etti

    ABD Başkanı Obama Hiroşimayı ziyaret etti
    expand
    KAYNAKAA

    Barack Obama, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda atom bombası attığı Hiroşima kentini ziyaret eden ilk Amerikan Başkanı oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hiroşima'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile atom bombası kurbanları için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıtaçelenk bıraktı ve Barış Anma Parkı'ndaki konuk defterini imzaladı.
    Japonya ziyareti çerçevesinde dün Şima kentinde düzenlenen G7 zirvesine katılan Obama, "Hiroşima'ya atom bombası atılması, 20. yüzyıl tarihinin dönüm noktalarından biriydi. Hiroşima'ya gitme sebeplerimden biri, bizi bekleyen gerçek risklere bir kez daha dikkati çekmek. Ziyaretim, sadece 2. Dünya Savaşı'nın yol açtığı korkunç sonuçları ve dünyanın dört bir yanında yaşamını yitiren masumları değil, aynı zamanda daha görevimizi tamamlamadığımızı hatırlatmak" ifadelerini kullanmıştı.

    Hiroşima felaketinin 70.yılı

    Nükleer silahların azaltılması için yaptığı çağrılarla 2009'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Obama, Japonya'nın en saygın gazetelerinden Asahi'de okurların sorularına verdiği yanıtta "2. Dünya Savaşı'nda yitip giden milyonlarca canı anmak ve saygılarımı sunmak için Hiroşima'ya gidiyorum. Hiroşima, sebebi ne olursa olsun savaşın özellikle masum siviller için korkunç acılar ve kayıplara yol açtığını hatırlatıyor" ifadelerini kullanmıştı.

    ABD Başkanı Obama Hiroşimayı ziyaret etti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, savaşın ardından Japonya'dan özür dilememişti. Bazı çevreler Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 2. Dünya Savaşı'nın sona erdirilmesi için zorunlu olduğunu düşünürken diğerleri bu fikre karşı çıkıyor. Başkan Harry Truman liderliğindeki ABD, Hiroşima saldırısından sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945'te bu kez Nagasaki'ye ikinci atom bombasını atmıştı. 75 bin kişinin ölümüne neden olan ikinci atom bombasından 5 gün sonra 14 Ağustos 1945’te Japonya’nın teslim olmasıyla 2. Dünya Savaşı sona ermişti.

    08.15: Zamanın durduğu an

    Hiroşima, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombası saldırısına sahne oldu. Binbaşı Claude Robert Eatherly'in kullandığı B-29 tipi "Enola Gay" adlı uçak, saatler 08.15'i gösterirken "Little Boy (Küçük Oğlan)" adı verilen atom bombasını Hiroşima üzerine bıraktı. 3 metre uzunluğundaki atom bombası, 4 bin 400 kilogram ağırlığındaydı. 64 kilogram zenginleştirilmiş uranyum-235 içeren bomba, 13 bin ton TNT (TriNitroToluen) gücündeydi. Atom bombası, 43 saniyelik düşüşün ardından 600 metre yükseklikte patladığında hem Hiroşima halkı için hem de dünya için zaman durdu.

    2. Dünya Savaşı sırasında Japon Deniz Kuvvetleri'nin en önemli üslerinden biri olan Hiroşima'yı yerle bir eden bomba, ilk anda 70 bin kişinin ölümüne neden oldu. Kitle imha silahlarının neler yapabileceğini gözler önüne seren bombanın yaydığı radyasyondan dolayı saldırıdan sonraki aylar ve hatta yıllarda da ölümler devam etti.
    Atom bombasının toplamda 140 bin kişinin ölümüne neden olduğu sanılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Obama Hiroşimayı ziyaret etti

    Kentte saldırının ardından birkaç bina ayakta kaldı. Bu binalardan Hiroşima Sanayi Teşvik Merkezi, felaketin en büyük simgesi haline geldi. Japon halkı, kitle imha silahlarının yol açtığı felaketi tüm dünyanın görmesi için Hiroşima'nın anısını taze tutmaya çalışıyor. Her yıl 6 Ağustos'ta binlerce insan Hiroşima'da bir araya gelerek 2. Dünya Savaşı'nın isimsiz kurbanlarını anıyor. Atom bombasının canlı tanıkları da felaketin boyutlarını
    ulusal ve uluslararası platformda her fırsatta tekrar tekrar dile getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Başkanı Obama Hiroşimayı ziyaret etti

    Kağıttan kuşlar

    Hiroşima'ya atılan atom bombası nedeniyle kanser olan ve 12 yaşında hayata veda eden Sadako Sasaki'nin, Japon kağıt katlama sanatı origamiyle yaptığı kağıttan kuşlar da hem savaşın neden olduğu acıların hem de barışa duyulan özlemin simgesi oldu.

    Hiroşima'ya atom bombası atıldığında sadece 2 yaşında olan Sadako, kan kanserine yakalanmıştı. "Her kim kağıttan bin turna kuşu katlarsa dileği kabul olur" efsanesine inanan Sadako, hasta yatağında günlerini kağıttan kuşlar katlayarak geçirmişti. Tek dileği sağlığına kavuşmak olan Sadako, 3 ay içinde 644
    turna kuşu katladıktan sonra 25 Ekim 1955'te 12 yaşındayken hayata veda etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öyküsü tüm dünyada binlerce insanın dikkatini çeken Sadako'nun kağıttan katladığı kuşlar, dünyanın dört bir yanında barışın temsilcileri olarak sergileniyor. Tırnak büyüklüğündeki kuşlardan biri de 11 Eylül'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine düzenlenen terör saldırısında ölenlerin anısına inşa edilen merkezde bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow