hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya'daki NATO toplantısında "Öncü Birlik" kurma kararı alındı

    Antalyadaki NATO toplantısında Öncü Birlik kurma kararı alındı
    expand

    Antalya'da bir araya gelen NATO ülkelerinin Dışişleri Bakanları, NATO Mukavemet Gücü'nün büyüklüğünü iki katına çıkarıp "Öncü Birlik" kurma kararı aldı. Türkiye de 6 ülkeyle birlikte "Öncü Birlik"e liderlik edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında iki gün boyunca Rusya, Ukrayna krizi, Afganistan, Libya ve Akdeniz krizi ile Suriye sorununu ve gelecek yıl yapılacak Varşova Zirvesi ile AB kurumlarıyla yapılan işbirliği ele alındı. AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, karşı karşıya kaldıkları yeni tehditlere karşı NATO-AB koordinasyonunun özellikle de istihbarat paylaşımının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Toplantının kapanışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, NATO'nun Mukavemet Gücü'nün büyüklüğünü iki katına çıkarıp "Öncü Birlik" kurma kararı alındığını açıkladı ve 6 ülkeyle beraber bu birliğe öncülük etme kararı alan Türkiye'yi de tebrik etti.

    Antalya'daki Susesi Otelde düzenlenen toplantıda dün Afganistan oturumu düzenlenmiş, Ukrayna ve Suriye de gündeme gelmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuştuğu ve IŞİD'e karşı mücadeleye değindiği toplantıda, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 28 NATO ülkesinin Dışişleri Bakanına, ayağının tozuyla geldiği Rusya temaslarına ilişkin brifing vermişti.

    Toplantıya bugün ilk gelenler arasında Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini vardı. Mogherini, toplantının öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulundu. NATO ile güçlü ve yakın işbirliğine değer verdiklerini belirten Mogherini, iki kurumun krizlere mahiyeti ve yaklaşımı farklı olsa da aynı değer ve endişeleri paylaştıklarını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mogherini, bugünkü toplantıda Rusya ile olan gerilimi, Ukrayna'daki durumu, Minsk Anlaşması'nın uygulanması için AB'ye düşen görevleri, AGİT'e verilecek desteği ve ittifakın güneyindeki krizi konuşacaklarını söyledi.

    NATO Dışişleri Bakanları Antalya'da

    Libya'da ve Akdeniz'deki kriz hakkında katılımcılara brifing vereceğini ifade eden Mogherini, pazartesi günü dışişleri ve savunma bakanları toplantısı yapacaklarını hatırlatarak NATO-AB işbirliğinin yapısını da ele alacaklarını duyurdu.

    Haziranda'da AB'nin savunma ve güvenlik yatırımlarının da gündeme geleceğine işaret eden Mogherini, AB'nin NATO'dan farklı olduğunu ancak AB'nin bölgede ve dünyadaki faaliyetlerinin askeri yönünün göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

    "Her seviyede, her alanda ve değişik yaklaşımlarda güçlü bir koordinasyon, özellikle de yüz yüze olduğumuz yeni tehlikelere karşı istihbarat paylaşımı bizim için çok önemli" diyen Mogherini, farklılıklarına rağmen NATO ve AB'nin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

    NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya'da yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bitiminde basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Toplantıda, doğuda Rusya'dan ve güneyde terör örgütlerinden kaynaklanan tehditlerin ele alındığını belirten Stoltenberg, gelecek yıl yapılacak Varşova Zirvesi'nin yanı sıra Avrupa Birliği gibi çeşitli kurumlarla yapılan işbirliğinin görüşüldüğünü söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, John Kerry ile görüştü

    Öncü Birlik kurulacak, Türkiye liderlik edecek

    Avrupa-Atlantik güvenliği için kritik bir zaman diliminden geçildiğini kaydeden Stoltenberg, dünyanın değiştiğini, NATO'nun da değişen güvenlik koşullara ayak uydurmak zorunda olduğunu kaydetti. Stoltenberg, NATO Mukavemet Gücü'nün büyüklüğünü iki katına çıkarıp "Öncü Birlik" kurarak Soğuk Savaş sonrası dönemde ortak savunma konusuna en büyük takviyeyi yaptıklarını kaydetti.

    "Türkiye'nin altı müttefik ülke ile birlikte Öncü Birlik'in lider ülkeleri arasına katılma kararını tebrik ediyorum" diyen Stoltenberg, birliğin öncülüğünü yedi ülkenin sırasıyla üstleneceğini aktardı.

    Öncü Birlik kurulması kararı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki faaliyetleri üzerine NATO'nun saldırılara yanıt verme kabiliyetini artırmak maksadıyla Galler Zirvesi'nde alınmıştı. 5 bin askerden oluşan Öncü Birlik, saldırı ihtimaline karşı her an hazır tutuluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hibrit savaş tehdidi

    "Hibrit" tehditlerle başa çıkabilmek için karar alma mekanizmalarını hızlandırıp istihbarat paylaşımını daha keskinleştirdiklerini ve siber güvenliği artırdıklarını ifade eden Stoltenberg, eskiye göre daha karmaşık dezenformasyon ve radikalleştirme kampanyalarıyla yüz yüze olduklarını söyledi. Stoltenberg, "Dezenformasyonlara karşı en iyi silahımız demokrasi, ifade özgürlüğü ve açık toplum değerlerini temel alan bilgilendirme" diye konuştu.

    İngiltere'nin NATO'nun stratejik iletişimine destek vermek için "emanet fonu" kurduğunu açıklayan Stoltenberg, yine İngiltere tarafından NATO'nun savunma kapasitesini artırmak için kurulan başka bir emanet fonuna Türkiye'nin de destek vereceğini duyurdu.

    Genel Sekreter Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'le Baltık Bölgesi ve ötesinde neler olduğuna dair daha fazla istişare ve bilgi paylaşımında bulunmak, daha fazla tatbikat yapabilmenin yollarını araştırmak konusunda anlaştıklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sergey Lavrov ve John Kerry Soçi'de buluştu

    AB-NATO işbirliği

    Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Hibrit Savaşlara karşı NATO-AB arasında daha yoğun işbirliği yapılmasında görüş birliğine vardıklarını aktaran Stoltenberg, Hibrit tehdit karşısında kimin, ne zaman, ne yapacağı konusunu açıklığa kavuşturduklarını söyledi.

    Stoltenberg, Baltık ülkelerinin NATO tarafından ortaya konulan güvenceleri yeterli bulmadıklarıyla ilgili bir soru üzerine durumu bildiğini ve bu konuda kendisine yazılan mektuptan haberdar olduğunu dile getirdi. NATO'nun hali hazırda, ittifakın doğusundaki kara, hava ve deniz varlığını artırdığını ve daha çok askeri tatbikat düzenlediğini kaydeden Stoltenberg, Öncü Birlik tesis ederek NATO'nun Mukavemet Gücü'nü artırdıklarını ifade etti. Mektubun henüz kendisine ulaşmadığını kaydeden Stoltenberg, ulaştığında içeriğini değerlendireceklerini söyledi.

    Libya ve Akdeniz

    NATO'nun Libya'ya düzenlediği operasyonun etkileriyle ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, 2011'deki operasyonun amacının sivilleri Kaddafi rejiminin şiddetine karşı korumak olduğunu ve BM talimatı doğrultusunda bunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Ülkenin istikrara kavuşmasının uluslararası toplumun yanı sıra Libya hükümetinin de görevi olduğunu belirten Stoltenberg, "Hepimiz BM'nin, barışçı siyasi çözüme ulaşma, ateşkes ve ulusal birlik hükümetinin kurulması konusundaki çabalarını desteklemeliyiz" diye konuştu.

    Stoltenberg, bir soru üzerine Akdeniz üzerinde Avrupa'ya gelen göçmenleri durdurulmasıyla ilgili AB'den kendilerine herhangi bir talepte bulunulmadığını, konunun göçmenler ve sınır güvenliğiyle ilgili olduğunu dile getirdi. Kararın ve sorumluluğunu AB'ye ait olduğunu dile getiren Stoltenberg, talep gelmesi durumunda konuyu değerlendireceklerini söyledi. Sorunu kaynağından çözmek için Ürdün ve Afganistan'la çalıştıklarını dile getiren Stoltenberg, ülkenin istikrara kavuşturulması konusunda Irak'tan gelen talebi de değerlendirdiklerini belirtti. Stoltenberg, "Güvenlik durumu izin verirse NATO Libya'da kapasite inşa etmeye hazır" diye konuştu.

    Rusya ile ilişkiler

    Mevcut durumda NATO ile Rusya arasında işbirliğinin mümkün olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Stoltenberg şunları kaydetti:

    "NATO, Rusya'nın Kırım'daki saldırgan eylemleri, hukuksuz ve gayrı meşru bir şekilde Kırım'ı ilhak etmesi üzerine geçen baharda Rusya ile tüm fiili işbirliğini durdurma kararı aldı. Siyasi temas için kanalları açık tutmaya karar verdi. Güçlü savunma ile siyasi diyalog arasında çelişki olmadığına inanıyorum. Duruşumuz değişmedi."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow