hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Economist: Göçmen krizi Erdoğan'ı AB nezdinde "vazgeçilmez ortak" yaptı

    Economist: Göçmen krizi Erdoğanı AB nezdinde vazgeçilmez ortak yaptı
    expand

    Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki Brüksel gezisini değerlendirerek, göçmen krizinin Erdoğan'ı AB nezdinde 'vazgeçilmez bir ortak yaptığı' yorumunda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'de yayınlanan haftalık The Economist dergisinin bu haftaki sayısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başındaki Brüksel gezisini değerlendiren bir makale yer aldı.

    “Türkiye’nin AB adaylığında roller değişti"

    Dergi, Erdoğan’ın gezisinde ana gündemin Türkiye'nin AB adaylığı olmadığını, Türk bakanların AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye olduğundan daha fazla ihtiyacı olduğunu söylediğini ve artık rollerin değiştiğini yazdı.

    AK Parti’nin 1 Kasım'daki seçimde, Meclis'te çoğunluğu sağlamak için mücadele ettiğini vurgulayan Economist, Türk liderlerin uzun yıllardır Avrupa’yı rica eden taraf olarak ziyaret ettiklerini ve insan hakları konusunda olumsuz bir tutumla karşılaştıklarını ancak bugün Avrupa'nın mülteci krizini beceriksizce yönetmesi nedeniyle Erdoğan'ın fazlasıyla öne çıktığını vurguladı.

    Erdoğan'ın Brüksel’de AB'den Türk vatandaşları için vize muafiyetinin yanı sıra ekonomik yardım ve enerji alanında işbirliği de istediğini belirten dergi, AB liderleri ve Erdoğan'ın bu görüşmelerin ardından, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde son 10 yılda başarılandan daha fazlasını elde edebileceklerinin mümkün olduğu yorumunu yaptı.

    Türkiye'nin sınırlarını daha sıkı kontrol etmesi karşılığında...

    Economist, anlaşmanın koşullarının mültecilerin yerleştirilmelerine yönelik kapsamlı bir anlaşma ile Türkiye'nin sınırlarını daha sıkı kontrol etmesi karşılığında Avrupa'dan maddi destek alması olabileceğini vurguladı. Dergi, ancak bu durumun AB'nin Türkiye'ye NATO gibi yaklaşması riski taşıdığı, bunun da ortak çıkarlara dayalı stratejik bir müttefiklik ilişkisi anlamına geldiğini; oysa AB'nin, potansiyel bir üyesinin içindeki gelişmelere de ilgisi olmasının önemine dikkat çekti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow