hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa'da yine 'uzun etek' krizi 

    Fransada yine uzun etek krizi
    expand
    KAYNAKAA

    Fransa'da bir kız öğrenci daha "uzun etek" giydiği gerekçesiyle okula alınmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa'da geçen yıl bir kız öğrencinin "uzun etek" giydiği gerekçesiyle okula alınmamasının ardından benzer bir olay bu sefer Paris yakınlarında bir banliyöde yaşandı.

    Nouvel Obs gazetesinin haberine göre, 16 yaşındaki Müslüman bir kız, etek boyunun uzun olması dini bir simge olarak yorumlanarak okula alınmadı. 

    Genç kızın annesi Marie-Christine de Sousa'nın, Seine-et-Marne'deki okul yönetimine kızının neden okula alınmadığını öğrenmek için müracaat etmesi üzerine, yönetim, konunun aileyle pazartesi günü görüşüleceğini bildirdi.

    Gazeteye konuşan anne Sousa, "Hem Fransız hem Portekizli olan kızım Katolik bir ailede dünyaya geldi ancak sonradan İslam'ı tercih etti. Her zaman onun tercihlerini ve kararlarını destekledim. Bu yılın başında başörtüsü takmasına izin verdim ancak bunu zaten okula giderken çıkarıyor. Okula giderken de uzun elbiseler giyiyor." ifadesini kullandı. Sousa, kızının haklarını savunmak için yasal yollara başvuracaklarını da kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen yıl nisan ayında da Fransa'nın kuzeydoğusundaki Charleville-Mezieres kentindeki bir okulda, uzun siyah etek giyen 15 yaşındaki Sarah adlı bir Müslüman öğrencinin derslere girmesi engellenmişti.

    Fransa kamuoyunda ve sosyal medyada yoğun tartışmalara neden olan olayın ardından Sarah, iki haftalık okul tatili sonrası uzun eteği ile derse girebilmişti.

    Fransa'da 2004 yılında uygulamaya konulan laiklik kurallarına göre, okullarda başörtüsü, Yahudi kipası veya büyük Hristiyan haçları gibi dini sembolleri kullanmak yasak.

    Geçtiğimiz ayın ortalarında da Fransa Başbakanı Manuel Valls, başörtüsünün üniversitelerde yasaklanmasını istemiş, Başbakan'ın bu talebi kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow