hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecine Yüksek Mahkeme engeli

    İngilterenin ABden ayrılma sürecine Yüksek Mahkeme engeli
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İngiltere'de hükümet, parlamentodan onay almadan AB ile ayrılma görüşmelerini başlattığı için davalık oldu. Yüksek Mahkeme bir iş kadınının başvurusu üzerine dosyayı incelemeye aldı. Hükümet, kararını, İngiliz hukuk sistemindeki "kraliyet ayrıcalığını" kullandığı açıklamasıyla savundu. Yüksek Mahkeme'nin Brexit sürecine ilişkin vereceği karar, kuvvetler ayrılığı yönünden tartışılan "kraliyet ayrıcalığı" ile ilgili de içtihat oluşturacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'nin AB'den çıkacağı tarihi açıkladı

    BBC'nin haberine göre, İngiltere'de hükümetin Brexit kararı mahkemeye taşındı. Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı alınan İngiltere'de Başbakan Theresa May, ayrılma için gelecek Mart ayını açıklamış ve üye ülkelerin Birlik'ten ayrılmasını düzenleyen Lizbon Anlaşmasının 50. maddesi kapsamında görüşmeleri başlattıklarını duyurmuştu.

    İngilizler de Schengen alanına vizeyle girebilecek

    Yüksek Mahkeme Başkanı açıkladı

    Başbakan May'in bu açıklamasının ardından tartışmaların hararetlendiği ülkede, hükümetin parlamento kararı olmadan Birlik'ten ayrılma görüşmelerini başlatması Yüksek Mahkeme'ye taşındı. İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemesi Başkanı Lord Roger John Laugharne Thomas, inceleme başlattıklarını ve dosyayı görüşeceklerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May'in savunduğu politikalar

    Bir iş kadını başvurdu

    Hükümetin kararıyla ilgili Yüksek Mahkeme'ye başvuran ise Gina Miller adlı bir iş kadını. Hükümeti yetkisini aşmakla suçlayan Miller, hukuksuz adımların da geçerliliğinin olmayacağını ileri sürdü. Anayasa hukukçusu ve Bağımsız Milletvekili David Pannick'in başında bulunduğu hukukçularla birlikte hareket eden Miller, hükümetin, İngiltere'nin AB'ye katılırken imzaladığı 1972 tarihli Avrupa Toplulukları Anlaşması'na göre kişi haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü. Miller, Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi kapsamındaki hakların ancak parlamento kararıyla değiştirilebileceğini ya da kaldırılabileceğini iddia etti.

    İngilterenin ABden ayrılma sürecine Yüksek Mahkeme engeli

    Hükümet kararını, 'kraliyet ayrıcalığı' ile savundu

    Hükümet ise görüşmelerin İngiliz hukuk geleneğindeki "Kraliyet ayrıcalığı" olarak adlandırılan hak kapsamında başlatıldığını ve bunun yetkileri kapsamında olduğunu, parlamentodan onay almak zorunda olmadıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuvvetler ayrılığı tartışması

    Öte yandan, İngiltere'nin tarihsel süreçte şekillenen hukuk geleneğine ait bir uygulama olan "kraliyet ayrıcalığı"nın herhangi bir parlamento kararı olmadan kullanılması ülkede tartışma konusu. Bu nedenle Yüksek Mahkeme'nin başvuruyla ilgili vereceği karar, yasama ve yürütmenin yetkileri konusunda belirsizlik yaratan "kraliyet ayrıcalığı" ile ilgili de bir içtihat oluşturacak. "Kraliyet ayrıcalığı"na muhalefet edenler yasamaya ilişkin kararların sadece yasama tarafından verilebileceğini ileri sürüyor. Hükümet ise referandumla birlikte bu yetkiyi kullanma hakkı kazandıklarını iddia ediyor.

    Başbakan tarih vermişti

    İngiltere Başbakanı Thresa May, 2 Ekim'de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini uygulamaya koyduklarını açıklayarak, Birlik'ten ayrılma tarihi olarak gelecek Mart sonunu açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından AB'de kalmaktan yana olanlardan itirazlar gelmişti. Çeşitli kampanya grupları ve yurttaş toplulukları da konuyla ilgili mahkemeye başvurmuştu. Ayrıca AB'den ayrılma konusunda İngiltere'den ayrı düşen İskoçya'nın Başbakanı Nicola Sturgeon da Brexit kararının hemen uygulanmasına karşı çıkmış ve böyle bir kararı kabul etmeyeceklerini duyurmuştu. İngiltere Adalet Bakanı Jeremy Wright ise referandum sonuçlarının son derece açık olduğunu ve halkın iradesini AB'den ayrılma yönünde ortaya koyduğu yanıtını vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow