hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı

    Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı
    expand

    Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli bir füze fırlattığı bildirildi. ABD Kuzey Askeri Komutanlığı ve Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı, Kuzey Kore'nin fırlattığı uyduyu yörüngeye oturtamadığını açıkladı. Füze denemesi ise tüm dünyanın tepkisini topladı.

    Güney Kore'deki KBS televizyonu, Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kuzey Kore'nin bir uzun menzilli füze fırlattığını duyurdu.

    Güney Kore'de devlet başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması "dünyayı umursamayan" bir davranış olarak nitelenerek, bunun Güney Kore'de "hayal kırıklığı" yarattığı vurgulandı.

    Japon yayın kuruluşu NHK de Japon hükümeti tarafından yapılan biraçıklamada, alıntılar yaparak Kuzey Kore'nin bir füze fırlattığını belirtti.

    Japonya Başbakanlık Bürosu'ndan yapılan açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından bugün fırlatılan füze görünüşe göre Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanus'a doğru gitti" ifadeleri yer aldı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fred Lash, basına yaptığı açıklamada,Kuzey Kore'nin, TSİ 05.30'da bir füze fırlattığını teyit etti.

    Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını ifade eden Lash, "Kuzey Kore hükümeti tarafından fırlatılan füze, kışkırtıcı bir eylemdir ve Kuzey Kore'nin hiçbir cezalandırılma kaygısı taşımadan diğer ülkelerin asayiş ve güvenliğini tehdit edemeyeceğini anlaması için ABD'yi uygun adımları atmak konusunda harekete geçirecektir" dedi.

    Kuzey Kore hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarda, uluslararası otoriteleri, cumartesi ile çarşamba günleri arasında bir gün, dünya yörüngesine uydu yerleştirmek amacıyla füze fırlatacağı konusunda bilgilendirmişti.

    Ancak, başta ABD, Güney Kore ve Japonya olmak üzere pek çok ülke, Kuzey Kore'yi füze fırlatmayı bir paravan olarak kullanarak, balistik füze denemesi yapmakla suçlamıştı. Söz konusu ülkeler Kuzey Kore'nin girişimini, Alaska veötesine kadar gidebilecek, nükleer başlık taşıyan füzeler yapmak için atılmış birilk adım olarak değerlendirmişti.

    Bu arada Kuzey Kore, uzun menzilli füze denemesi olduğu endişelerine yol açan çok başlıklı roketle uzaya gönderdiği uydudan ilk yayına başladığını bildirdi.

    Kuzey Kore haber ajansı KCNA, Kuzey Kore bilimadamlarının "Unha-2 roketiyle uzaya taşınan Kwangmyongsong-2 iletişim uydusunu" başarılı bir şekilde yörüngeye yerleştirdiklerini, uydunun Kuzey Kore'nin kurucu liderleri Genera l Kim Jong-il ile General Kim İl-sung için yazılan şarkıları yayınlamaya başladığınıbelirtti.

    Üç aşamalı Unha-2 roketinin Hwadae'de bulunan Tonghae uydu fırlatmamerkezinden yerel saatle 11.20'de (TSİ 05.20) fırlatıldığı ve fırlatıldıktan 9dakika 2 saniye sonra uydunun yörüngeye yerleştiği kaydedilen açıklamada, uydununyeri ve konumuna ilişkin ayrıntılı teknik bilgi de verildi.

    BM Güvenlik Konseyi acilen toplandı

    BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından bugün acil talebiyle toplandı.

    Japonya'nın isteğiyle acil olarak toplanan Konseyin toplantısı TSİ: 22.00'de başladı ve basına kapalı olarak devam ediyor.

    Toplantı öncesinde, Türkiye'yi temsil eden BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin yabancı gazetecilerin soruları üzerine Kuzey Kore'nin hareketinin bölgede gerilimi yükselttiğini ifade etti.

    Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jean-Maurice Ripert de Kuzey Kore'nin füze denemesinin uluslarararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu belirterek, Konsey'in "güçlü ve oybirliğiyle" Kuzey Kore'ye yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.

    ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi'nin 1718 sayılı kararını açıkça ihlal ettiğini, ABD'nin bu gelişme üzerine müttefikleriyle danışma görüşmelerinde bulunduğunu ve Konsey'in bugünkü danışma toplantısının amacının da Kuzey Kore'ye "güçlü ve toplu bir yanıt" vermek olduğunu bildirdi.

    Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yukio Takasu da yaptığı açıklamada gelişmeden Japon halkının büyük endişe duyduğunu söyledi.

    Diplomatik kaynaklar toplantıdan hemen bugün yeni bir Güvenlik Konseyi kararının çıkması ihtimalinin yüksek olmadığını, ancak Kuzey Kore'yi kınayan bir bildirinin kabul edilebileceğini belirtiyor. Konsey'in daimi üyeleri Rusya ve Çin'in, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar getirilmesine sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

    GELEN TEPKİLER

    ABD ve AB'den uyarı

    ABD ve Avrupa Birliği, Kuzey Kore'nin füze denemesinin komşuları için tehdit oluşturduğunu bildirdiler.

    Çek Cumhuriyeti'nde bir araya gelen ABD ve AB liderlerinin yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'ye tüm nükleer silahları terk etmesi ve "tehdit eden davranışlardan" vazgeçmesi çağrısı yer aldı.

    Açıklamada, Kuzey Kore'nin balistik füze geliştirme kapasitesinin, uzak ve yakındaki ülkeleri kitle imha silahlarıyla tehdit edebilme olanağına ulaşma amacı taşıdığı ifade edildi.

    Liderler, ayrıca füze fırlatılması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası toplumun buna karşılık vermesini, BM kararlarının çiğnenemeyeceğini göstermesi gerektiğini belirtti.

    BM Güvenlik Konseyi bu akşam toplanarak Kuzey Kore'nin çok başlıklı füzeyle uzaya iletişim uydusu göndermesi konusunu ele alacak.

    Güney Kore Dışişleri Bakanı YuMyung-hwan, Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde fırlattığı füzenin "gerçekten uydu taşıyor gibi göründüğünü" söyledi.

    Yu, "Kuzey Kore bir uydu fırlatmayı denemiş gibi görünüyor, ama fırlatmanın başarılı olup olmadığı ayrıntılı inceleme yapılmadan bilinemez"dedi.

    Güney Koreli Bakan, uydunun yörüngesine yerleşip yerleşmediğini de henüz belirleyemediklerini kaydetti.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kore'nin füze denemesinin bölgede barışa, istikrara ve diyalog çabalarına hizmet etmediğini belirtti.

    Genel Sekreter Ban, yayımladığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun kendisine füze denemesi yapmaması yönündeki çağrıyı dikkate almamasını eleştirdi ve füze denemesinin bölgede barışa, istikrara ve diyalog çabalarına hizmet etmediğini vurguladı.

    Ban, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarına derhal uyması çağrısında bulundu, ayrıca altılı görüşmelerin devamı gibi güven yaratıcı önlemlerin devreye sokulması gereğine işaret etti.

    Diplomatlar, Japonya ile ABD'nin toplantıda, füze denemesinin kınanmasınıve mevcut yaptırımların uygulanmasında daha titiz davranılmasını isteyeceklerini belirttiler.Konseyin, Japonya'nın talebi üzerine toplanacağı ifade ediliyor.

    Kuzey Kore'nin bu sabah erken saatlerde fırlattığı uzun menzilli füzenin, Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanusa'a doğru gittiği, Japonya hava kuvvetlerinin füzeye müdahale etmediği bildirilmişti.

    Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin füze deneyerek kışkırtıcı bir eylemde bulunduğunu, bunun, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali olduğunu söyledi.

    Obama, Kuzey Kore'nin füze programının, kuzeydoğu Asya'da barış vegüvenlik açısından bir tehdit oluşturduğunu belirtti, çağrılara cevap vermeyen Pyongyang yönetimine, bu tip adımlardan uzak durması çağrısında bulundu.

    Avrupa Birliği, bu sabah uzun menzilli füze denemesi yapan Kuzey Kore yönetimini kınadı. Birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, Pyongyang yönetimine, balistik füze ve nükleer programlarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

    NATO: "Tahrik edici"

    NATO, Kuzey Kore'nin iletişim uydusu taşıyan füze fırlattığı yolundaki açıklamasının ardından, bu girişimi "son derece tahrik edici" olarak nitelendirdi.

    NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, bu olayın bölge içinde ve dışında Kuzey Kore'ye yönelik endişeleri artıracağını ve bu ülkenin nükleer programına ilişkin altılı müzakereleri karmaşık hale getireceğini belirtti.

    De Hoop Scheffer, Kuzey Kore'ye bu türden tahrik edici eylemlerden vazgeçmesi, uzun menzilli füze denemelerine ilişkin moratoryuma derhal uyması çağrısında bulundu.

    Çin ise taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, "Tüm tarafların soğukkanlılığını koruyacağını ve itidalli davranacağını umuyoruz" diye konuştu.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, itidal çağrısında bulunduğu açıklamasında, Kuzey Kore'nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

    İngiltere ise Kuzey Kore'yi sert dille kınadı.Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan Kuzey Kore'yi sert dille kınadığını ve bu durumun BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararının ihlali anlamına geldiğini söyledi.

    Fransa'dan da benzer bir açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, "Fransa uydu diye tabiredilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyi'nin 1718 sayılı kararının ihlalidir" denildi.

    Açıklamada, bu durumun bölgesel istikrar ve barışı tehdit ettiği dekaydedildi.Almanya Dışişleri Bakranlığı da Kuzey Kore'nin uzun menzilli füzefırlatmasını "açık bir provokasyon" olarak nitelendirdi.

    Açıklamada, "Kuzey Kore'yi bu yanlış yoldan döndürmek için gereken herşey yapılmalıdır" denildi ve füzenin fırlatılmasından dolayı "derin endişe"dile getirildi.

    İsrail'deki yeni hükümetin iki numaralı ismi Silvan Şalom, Kuzey Kore'ninfüze fırlatmasının ardından İran ile Kuzey Kore'ye yaptırımların ağırlaştırılmasıçağrısında bulundu.

    Japonya Başbakanı Taro Aso da "Bu son derece kışkırtıcı eylemikınadıklarını" duyurdu. Aso, "Bütün dünyanın tekrar tekrar yaptığı uyarılararağmen Kuzey Kore'nin bu tutumunun ayrıca BM Güvenlik Konseyinin kararını ihlalanlamına geldiğini" kaydetti.

    Türkiye'den de tepki

    Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin iletişim uydusu taşıyan füze fırlatmasının endişeyle karşılandığını bildirdi.

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi'nin konuya müdahil olmasına yol açan, "deneysel iletişim uydusu" olarak tanımladığı bir füze denemesi yapmasının endişeyle karşılandığı belirtildi.

    Açıklamada, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere, uluslararası toplumun, bu konuda ortak bir tutum benimseme yolunda ortaya koyduğu çabanın desteklendiği kaydedildi ve "Tarafların bölgede barış ve istikrar için iyi niyetle yürütülen çabalara katkı sağlamayacak adımlardan kaçınmalarını arzuluyoruz" ifadesi kullanıldı.

    Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar şöyle:

    15 Temmuz 2006: BM Güvenlik Konseyi, 5 Temmuzda füze denemesi yapan Kuzey Kore'yi kınadı ve 1695 sayılı kararı oy birliğiyle kabul etti. Karar, biri teorik olarak Amerikan topraklarına ulaşabilen Taepodong-2 olmak üzere 7 füze fırlatan Pyongyang'ı zorlayıcı önlemler içeriyordu.

    14 Ekim 2006: BM Güvenlik Konseyi, 9 Ekim 2006'da nükleer deneme yapan Kuzey Kore'yi yine oy birliğiyle kınadı ve 1718 sayılı kararı kabul etti. Karar,Kuzey Kore'yi yeni bir nükleer deneme ya da balistik füze denemesinden kaçınmaya davet ediyordu. Buna karşılık 2008'de ABD, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları hafifletti,bu ülkeyi terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkardı.

    Pyongyang 1988'den beribu kara listede bulunuyordu. Önceki ABD Başkanı George Bush, Haziran 2008'de1950'den beri Kuzey Kore'ye uygulanan ve düşmanla ticaret yapılmasını kısıtlayan"Trading with the Enemy Act" yasasını kaldırdığını açıkladı.

    Japonya ise 9 Ekim 2006'daki nükleer denemeden sonra ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Japon hükümeti BM kararlarını ihlal etmesi halinde Kuzey Kore'ye yaptırımları ağırlaştırma tehdidinde bulundu. Planlanan yeni yaptırımlararasında ihracatın tamamen durdurulması, iki ülke arasındaki para transferlerinin kontrollerinin sıkılaştırılması ve Kuzey Korelilerin Japonya'ya seyahatlerinin yasaklanması gibi maddeler yer alıyordu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow