hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kritik veriler sonrasında dolarda sert düşüş

    Kritik veriler sonrasında dolarda sert düşüş
    expand

    Gelişmiş ekonomilerde faizlerin yükseleceği beklentisiyle dolar/TL'yi bir haftada 3.50'li seviyelerden 3.65'e yaklaştıran satış baskısı önce Fed Başkanı Yellen'ın açıklamaları bugün de zayıf ABD verileriyle terse döndü. Dolar/TL kuru 3,56 seviyelerinde başladığı haftanın son gününde 3,53'lere geriledi. ABD'de perakende satışlarının haziran ayında gerilerken ve enflasyon verileri de beklentileri karşılayamadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL'de düşüş eğilimi kuvvetlenirken kur veri öncesi işlem gördüğü 3.5650 seviyelerinden yönünü daha da aşağı çevirerek 3.5346'ya kadar geriledi. Kur saat 17.20'de 3,5405 liradan alıcı buluyor.

    ABD'de sanayi üretimi haziranda beklentiyi aştı

    Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL'de geçen hafta Pazartesi günü başlayan satış baskısı Çarşamba günü itibarıyla terse dönmüş ve TL 24 saatte dolar karşısında yüzde 2'yi aşkın değer kazanmıştı. Bu değer kazancında Yellen'in konuşması sonrası ABD'nin sıkılaştırma adımlarının "oldukça yavaş" gerçekleşeceği beklentisi belirleyici olmuştu.

    ABD'de perakende satışlar azaldı

    ABD'de TÜFE oranları aylık bazda değişmedi

    Yatırımcılar Yellen sonrası yatay bir seyir izleyen dolar/TL'de anlamlı bir değişim için TSİ 15.30'da açıklanan ABD enflasyon ve perakende satışlar verilerini bekliyorlardı. ABD'de Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 0.1 artış beklentilerine karşın artış göstermedi. Öte yandan ABD'de Haziran ayında Perakende satışlar yüzde 0.1 artış 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    beklentilerinin aksine yüzde 0.2 geriledi. Bankacılar bugünkü verileri Fed'in gevşeme sürecinden ne kadar hızlı çıkabileceğini göstermesi açısından izliyordu. Verilerinin zayıf gelmesi Fed'in adımlarının daha yavaş olacağı beklentilerini kuvvetlendirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow