hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aşırı yağışlar rekolteyi yükseltti, kaliteyi düşürdü

    Aşırı yağışlar rekolteyi yükseltti, kaliteyi düşürdü
    expand

    Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, bu yıl aşırı sağanak yağmur ve dolu nedeniyle hububat ekili alanların yer yer zarar gördüğünü, genel anlamda verimin önemli derecede arttığını, ancak bununla birlikte yağış fazlalığının kaliteyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye genelindeki etkisini gösteren aşırı yağışlardan Kırıkkale'nin de nasibini aldığını belirten Recep Kırbaş, hububat ekiminin yoğun olduğu kentte hububat verimi artarken kalitesini ise olumsuz etkilediğini belirtti. Kırbaş yaptığı açıklamada, kentte 306 bin hektar ekilebilir alanın bulunduğunu, bunun yaklaşık yüzde 70'inde hububat tarımı yapıldığını söyledi. Kentin tarımsal yapısına bakıldığında hububat yetiştiriciliğinin çok önemli olduğunu anımsatan Kırbaş, hububat üretiminin mevsim özellikleri ve aşırı sıcaklar ya da yağışlardan etkilendiğini belirtti. Kırbaş, kentte geçen yıl ilk 5 ayda metrekareye 241 milimetre yağış düşerken bu yıl 286 milimetre yağış düştüğünü söyledi.

    IŞİD 'in ölüm hücreleri

    Aşırı yağışlar rekolteyi yükseltti, kaliteyi düşürdü

    500 bin rekolte bekleniyor

    Aşırı yağışların hububat üzerine etkisine vurgu yapan Kırbaş, "Bu yıl aşırı sağanak ve dolu yağışından hububat yetiştiriciliği yer yer zarar gördü. Genel anlamda verim önemli derecede arttı, ancak bununla birlikte yağışın fazlalığı kaliteyi olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz. Bu yıl yağışların fazlalığıyla buğday ve arpada rekoltenin geçmiş yıllara oranla daha yüksek olmasını bekliyoruz. Arpada dekara 300 kilogramın üzerinde, buğdayda da 400 kilogramın üzerinde verim alacağımızı tahmin ediyoruz. Geçen yıllara oranla yüzde 20-30 arasında rekolte artışı bekliyoruz. Kent genelinde de 450-500 bin ton arasında bir rekolte beklentimiz var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aşırı yağışlar rekolteyi yükseltti, kaliteyi düşürdü

    Hasar tespit çalışmaları

    Bu yıl Kırıkkale'de ve Orta Anadolu'nun birçok ilinde dolu ve aşırı yağışlardan hububat alanlarında yer yer zararların oluştuğunu vurgulayan Kırbaş, "Bununla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 10 Nisan'da çıkan Bakanlar Kurulu kararına göre il genelinde hasar tespit çalışmalarını yürüttük. Mağdur olan çiftçilerimizin borçları ertelenmesi konusunda kredi kuruluşlarına listelerimizi göndereceğiz. Dolu ve sağanak yağışlarından zarar gören çiftçilerimiz bu imkanlardan yararlanacak" diye konuştu. Mevsim dışı yağan yağışlardan dolayı hububat hasadında bir hafta, 10 günlük bir gecikme olacağının altını çizen Kırbaş, sap ve saman yönünden de bir zenginlik olacağını, çiftçilerin yem bitkisinde sıkıntı çekmeyeceğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow