hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Bekara ev yok" diyen 15 bin TL'ye kadar ceza alabilecek

    Bekara ev yok diyen 15 bin TLye kadar ceza alabilecek
    expand
    KAYNAKAA

    “Vizesiz Avrupa” için AB’nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” Kanunu Meclis’ten geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı,TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

    Bekara ev yok” demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL’ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılabilecek. Yasa kapsamında Türkiye İnsan Hakları Kurumu da, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adıyla yeniden yapılandırılıyor.

    Buna göre kuruma verilen görevler, insan hakları ve eşitlik uzmanları, uzman yardımcıları ve başkan tarafından görevlendirilen diğer personel tarafından yerine getirilecek. Bu görevliler, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belgeleri isteyebilecek, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerleri ziyaret edebilecek, kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilen kişilerle görüşebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kurumun görev ve yetki alanına giren konularda, yerinde inceleme ve araştırma yapmak üzere, kurum personelinin başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin ve diğer kişilerin katılımıyla heyet
    oluşturulabilecek. İleri derecede teknik ve mali uzmanlık bilgisi gerektiren konularla ilgili ücreti kurum bütçesinden ödenmek üzere bilirkişi görevlendirilebilecek. Gerek görülmesi halinde, inceleme ve araştırma yapmaya yetkili kurum personeli tanık veya ilgili kişileri dinleyebilecek.

    Ayrımcılık yasağının ihlali iddiasıyla kuruma yapılan başvurularda, başvuranın iddiasının gerçekliğine ilişkin kuvvetli emarelerin ve karine oluşturan olguların varlığını ortaya koyması halinde, karşı tarafın ayrımcılık
    yasağını ve eşit muamele ilkesini ihlal etmediğini ispat etmesi gerekecek. Ayrımcılık yasağıyla ilgili konularda sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak, bu konularda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla kamu kurum ve
    kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, yükseköğretim kurumları, basın ve yayın kuruluşları ve araştırmacıların katılımıyla "İstişare Komisyonu" oluşturulacak. Kurum, insan hakları sorunlarını tartışmak ve insan hakları konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla istişare toplantıları gerçekleştirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrımcılık yasağının ihlaline idari para cezaları

    Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kişiler hakkında bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İdari para cezasının kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hakkında uygulanması halinde, ödenen idari para cezası, cezaya esas ayrımcı uygulamaya kusuruyla sebebiyet veren memurlar ile
    meslek kuruluşlarında görev yapanlara rücu edilecek.

    Öngörülen yükümlülüklere, uyarıya rağmen haklı bir neden olmaksızın belirtilen sürede uymayan kişi ve kuruluşlara 500 liradan 2 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İnsan hakkı ihlalleri ve ayrımcılıkla mücadele eğitimini, kurum personeli ile insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele eğiticileri verecek.

    İnsan hakları alanında faaliyet gösteren kurumlarda çalışanlar ile hakim ve savcılar, kurumun görev alanına giren alanda doktora yapanlar, öğretim elemanları, insan hakları ve eşitlik uzmanı olarak atanabilecek.
    Kuruma 152 kadro ihdas edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Avrupa'dan çok daha güçlü"

    Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, düzenlemenin İnsan Hakları Kurumu’nu daha etkin hale getirmek, ayrımcılıkla mücadele, işkence ve kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizmasının oluşturulması amacıyla yapıldını söyledi.

    Elvan, “Ayrımcılıkla mücadeleye yönelik ilk kez bir kurum oluşturuyoruz. Öngördüğümüz kurum Avrupa’daki benzerlerinden çok daha etkin ve güçlü yapıya sahiptir” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow