hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EBC'den yeni anket! Ekonomik büyüme hızlanacak

    EBCden yeni anket Ekonomik büyüme hızlanacak
    expand

    Euro bölgesinde enflasyon, EBC'nin yayımladığı bir rapora göre ilerleyen yıllarda beklentilerin altında kalabilir, ancak ekonomideki büyüme ve işsizlikteki düşüş tahminlerin ilerisine gidebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası'nın, dünkü para politikası toplantısında borçlanma maliyetlerini tarihi düşük seviyede tuttuğu gibi enflasyonun yüzde 2'ye yakın olan hedefe ulaşacağını ancak sabırlı olunması gerektiğini belirtti. 

    Audi 850 bin aracı geri çağırıyor

    Ancak ECB'nin enflasyondaki düşüşün geçici olduğu ve görmezden gelinebileceğine işaret eden açıklamaları merkez bankasının sonbahar aylarında ekonomiyi destekleme önlemlerini geri çekeceği beklentilerini güçlendirdi.

    ECB'nin 56 katılımcıdan gelen cevaplara dayanarak hazırladığı ve bugün yayımlanan profesyonel tahmin anketine göre, enflasyonun bu yıl yüzde 1.5, 2018'de yüzde 1.4 ve 2019'da yüzde 1.6 değerini alacağı tahmin ediliyor. Bu değerler üç ay önce yapılan tahminlere kıyasla 0.1 puan düşüş olduğunu gösteriyor.

    Gelecek beş yıla dair tahminler ise, üç ay öncesine kıyasla değişim kaydetmeyerek yüzde 1.8'de bulunuyor.
    Ankete göre gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyonun bu yılki değeri için tahmin yüzde 1'den yüzde 1.1'e revize edildi. Ancak gelecek yıl yüzde 1.3, 2019'da yüzde 1.5 ve uzun vadede yüzde 1.7 olarak ifade edilen tahminler değişmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro bölgesinde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme tahmini ise bu yıl için yüzde 1.7'den yüzde 1.9'a yükseldi. İşsizlik tahmini ise tahmin ufku boyunca 0.2 ile 0.3 yüzde puan arasında düşürüldü. Raporda işsizlikte öngörülen görece hızlı düşüşün ücretlerde yükseliş baskısı yaratmasının ve dolayısıyla enflasyonu artırmasının beklendiği, ancak küresel finansal krizden bu yana istihdam piyasasının yapısındaki değişiklikler nedeniyle ücret artışlarının geciktiği belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow