hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz indirdi dolar ne oldu?

    Merkez Bankası faiz indirdi dolar ne oldu
    expand

    TCMB kararı öncesi 2.8845 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası ilk tepki olarak 2.8945'e kadar yükseldi. Kur bu sabah ise 2.8814 seviyesinden işlem gördü. Piyasalar Merkez Bankası başkanının kim olacağının yakından takip edileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirime gitmesinin ardından ilk tepki olarak yükselse de kademeli olarak yönünü aşağı çevirdi.

    Piyasalar TCMB kararı sonrası ekonomist toplantısını izleyecek, TCMB başkanlık ataması da yakından takip ediliyor.

    Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında bir yıldan fazla sürenin ardından gerçekleştirdiği ilk faiz indirimi piyasalarda sert bir harekete neden olmazken, bankacılar önümüzdeki bir kaç hafta içinde tamamlanması beklenen TCMB başkanı atamasının piyasanın ana gündemini oluşturacağını söylediler.

    Marjinal fonlama faizi değişti

    TCMB dün faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5'e indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te bıraktı. TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB'nin uygun küresel ortamı değerlendirerek sınırlı bir indirim yaptığını belirten analistler, global volatilitede düşüşün devam etmesi halinde faiz indirimlerinin de devam edebileceği görüşünde.

    JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen "TCMB'nin gecelik marjinal fonlama ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranlarında 25 baz puanlık indirimi; sembolik, piyasaları test etme amaçlı olup esasen genişlemeci para politikasının ön yoklamasıdır. JCR Eurasia Rating olarak bize göre bu artırımın boyutu TL'nin dolar karşısındaki son günlerdeki performansını şimdilik bozacak büyüklükte değildir" dedi.

    Ayrıca bankacılar yapılan indiriminin likidite politikasına nasıl yansıyacağının, bu çerçevede TCMB'nin uygulayacağı likidite politikası ile ortalama fonlama maliyetinin nasıl bir seyir izleyeceğinin önemli olacağını belirtiyor.

    Kira gelir beyan süresi uzatıldı

    Atama yakından izleniyor

    TCMB'nin Başkanı Erdem Başçı da dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak.

    Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da dolarken piyasalar Başçı'nın yeniden atanıp atanmayacağı ya da yerine kimin geleceğini yakından takip ediliyor. Basında aralarında mevcut PPK üyelerinin de yer aldığı bir çok isimler başkan adayı olarak gösterilirken üst düzey ekonomi yetkilileri ise bu atamayı zorlu gündemin ortasında yeni bir gerilim alanı yaratmadan tamamlamak istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hükümet yetkilisi: "İsim belli değil"

    Reuters'ın kısa süre önce yayımladığı bir analizde "Türkiye şartlarında bir ay çok uzun bir süre" diyen bir hükümet yetkilisi, "Şu anda Başçı ya da başka bir isim üzerinde anlaşılmış değil. Ancak atama taraflar arası bir uzlaşma ile yapılacaktır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow