hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    e-Ticarette akıllı teknoloji devrimi

    e-Ticarette akıllı teknoloji devrimi
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Teknoloji ve internet artık dört bir yanımızı sarmış durumda.. Tüm nimetlerinden faydalandığımız teknoloji dünyası birçok alışkanlığımızı değiştirirken, iş modellerini geliştirme ve yeniden şekillendirmeye başladı. Bu konuda lider alanların başında ticaret dünyası geliyor. Milyarlarca dolarlık geleneksel ticaret dünyasının internete taşınması, siparişlerimizi evimize kadar drone'ların getirmesinden bahsediliyor. E-ticaret dünyasını masaya yatırdık...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akıllı cihazlar sayesinde artan mobilite ve internet kullanımı bireysel kullanıcılar olarak alışveriş yapma alışkanlığımızı da değiştirdi. Artık seyahat ederken, çalışırken birkaç dakika içerisinde tüm ihtiyaçlarımızı internet üzerinden sipariş edebiliyoruz. Geldiğimiz noktada bu durum sadece tüketicilerin zaman kazanması anlamına gelmiyor. Aslında devasa bir sektörü de oluşturuyor. Her geçen gün online alışverişte artan hacimler beraberinde yeni teknolojilerin ortaya çıkmasını, sektörün dijitalleşmesini de sağllıyor. 

    Peki geleneksel ticaret anlayışı artık yerini tamamen e- ticarete mi bırakıyor? Şirketler açısından sanal dünyada başarının sırrı nedir? Bu alanda yatırım yapan ve tüm dünyada projeler üreten Türk yazılım şirketi WittyCommerce Yönetici Ortağı Aytek Ekici ile konuştuk. 

    * Geleneksel ticaret anlayışı artık tarih mi oluyor. Gelecek tamamen e-ticarette mi?

    E-ticaret sektörü yılda yüzde 30’lara varan büyüme oranıyla girişimcileri en çok cezbeden sektörlerin başında geliyor. Üstelik Türkiye’de konvansiyonel perakendede e-ticaretin payı uluslararası seviyelerin halen çok gerisinde. Genç nüfus avantajımızı, her geçen yıl yükselen internet ve mobil kullanım penetrasyonunu göz önünde bulundurduğumuzda geleceğin sadece e-ticaret değil, dijital dönüşümün yaşandığı tüm platformlarda olacağını söyleyebiliriz. Geleneksel ticaret elbette devam edecek. Ancak internet ve mobil platformların hepsinin entegre olduğu yapılar daha başarılı olacak. Bunları mobil veya e- ticaret olarak ayırmak ve ayrıştırmak yerine akıllı teknolojilerle entegre 360 derece ticaret olarak adlandırmak daha yerinde olacaktır. Gelecek, tüm platformların tamamen entegre olduğu yeni ticaret modeli üzerine kurgulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Günümüz koşullarında Türkiye’de mobil ticaret mi e ticaret mi önde? Bu konudaki görüşünüz nedir?

    Bu soru aslında mobilde geçirdiğimiz vakit ile bilgisayarda geçirdiğimiz vakit arasındaki farkla daha çok ilgili. Cep telefonları ve zaman içinde gittikçe artan şekilde nesnelerin (evlerde kullanılan araç ve gereçler) çevrimiçi bağlantılı hale gelerek akıllı birer araç olmaları, e-ticaretin payının önce mobil-ticarete daha sonra da nesnelerin üzerinden dönüşen ticarete yönelmesini sağlayacak. Bu yüzden firmalar kesinlikle bu dijital değişime hazır olmalı ve bu yönde gerekli teknolojik ve stratejik yatırımlarını tamamlamalılar. Müşteriye dokundukları tüm kanallarda aynı deneyimi yaşatabilmek, aynı hizmet kalitesini verebilmek ve dokundukları her yerde onların davranışlarını öğrenebilmek için hazır olmalılar. Bu bağlamda mobil ticaret ivmesi inanılmaz oranda artış gösterecek. Çünkü artık 7/24 cep telefonsuz bir hayat düşünülemiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    e-Ticarette akıllı teknoloji devrimi

     

    * E-ticaret dünyasında 10 sene içerisinde bizi ne gibi yenilikler bekliyor olacak?

    Günümüzde müşterilerin e-ticaretten temel beklentileri fiyat ve elverişlilik. Satın aldıkları ürünlerin fiyatının uygun olması ve hemen ya da ücretsiz teslim edilebilmesi satın alımı tetikleyen en büyük etkenler. Önümüzdeki 10 yılda ise müşterinin istediği ürünleri veya hizmetleri istedikleri yerden istedikleri zamanda alabilmesi daha yaygın bir beklenti ve trend haline gelecek. Belki de alışverişi tetikleyen en büyük etken anlık tatmin olarak öne çıkacak.

    * Yapay zeka ve sensörlerle donatılmış yeni bir hayat

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ses ara yüzünün yükselişi, akıllı hale gelmiş bot’ların devreye girmesi ve yapay zekânın kullanılması e-ticaret için yepyeni bir dönemin geleceğine işaret ediyor. İnternet bağlantılı cihazların nesnelerin interneti ile yaygınlaşması, sensörlerle donatılmış ve daha fazla dijitale dönüşmüş bir dünyada yaşayacağımız anlamına geliyor.

    E-ticarette önümüzdeki yıllarda tam olarak hayata geçmesi öngörülen ancak şimdiden gündemde olan ve takip edilen önemli başlıklardan bazılarını ise şöyle sıralayabilirim:
    • Kişiselleştirilmiş deneyim
    • Drone’larla teslimat deneyimleme
    • Tekrarlayan sipariş ve abonelik seçenekleri
    • Yapay zekâlı sistemler
    • Tüm kanal ve cihazlardan ölçümleme
    • İlişkilendirme modelleri

    e-Ticarette akıllı teknoloji devrimi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların şu aralar yaptığı ortak 5 hata nedir?

    Aslında yapılması gereken en önemli 5 konu şu anda doğru ya da yeterli yapılmadığı için önemli hatalar olarak ele alınabilir. Bunlar ise şöyle sıralanabilir:
    1. Kendi değerlerinin/farklarının ne olduğunu tanımlamak ve stratejik konumlamayı buna göre yapmak,
    2. Önceliklendirme,
    3. Değer ölçümleme,
    4. Veriye dayalı taleplendirme, talep edilen konunun veri ile desteklenmesi ve keyfi taleplerden kaçınılması,
    5. Sürekli analiz ve takip.

    *e-Ticaret sitelerinin başarısı neye bağlı? Olmazsa olmaz İlk 10 temel kural nedir?

    Bu soruya sağlıklı yanıt verebilmek için öncelikle e-ticareti ayrı bir satış kanalı değil, konvansiyonel ticaretin bir parçası olarak görmek gerekiyor. E-ticaretin perakendeye rakip olmadığını, aksine konvansiyonel perakendeyi tamamladığını ve sektördeki dijital dönüşüme öncülük ettiğini görebiliyoruz. Dijital dönüşümde başarı getiren başlıkları ise özetle şöyle sayabiliriz:

    1. Ürün sunumu: Müşteriler, sunulan ve reklamı yapılan ürünlerin her yönden verilen söze sadık olmasını bekliyor ve ne görüyorlarsa aldıklarının da o olmasını istiyorlar. Bu nedenle ürün açıklamaları ve fotoğrafları kaliteli, detaylı ve yeterli olmalı.

    2. Ödeme alternatifleri: Akıllı telefon satışlarının 2020 yılında 2 milyar adeti geçeceği bekleniyor. Özellikle mobil platformlarda müşterilere alternatif ödeme yöntemleri sunmak satışlara katkı sağlayacaktır.

    3. Mobil ve tablet deneyimi: Büyüyen ekranlar ve mobil ticaretin yükselişi perakende deneyiminin mobil öncelikli değişimine neden oldu. Hem mobil hem de tablette müşteri deneyimi gerekiyor.

    e-Ticarette akıllı teknoloji devrimi

    4. Bilgiye kolay ulaşım: Müşterilerin ürünlere ve bilgilere kolay ulaşması, müşteri alışveriş serüveninin en kısa yolla tamamlanmasını ve müşterinin satın alıma daha kolay ve hızlı karar verebilmesini sağlayacaktır.

    5. Fiyat ve rekabet analizi: Satın alım aşamasında, ürün ve fiyatların karşılaştırıldığı ve düşük fiyatların kararda etkili olduğunu biliyoruz. Sektörü takip ederek kendi fiyatlarımızın fark edilebilmesini sağlamamız gerekiyor. Bunun için sadece müşterilere hitap eden değil, kurumlara da rekabet analizi sunan aracı firmalar mevcut.

    6. Müşteri yaşam döngüsü değeri: Müşterilerin firmaya ömür boyunca sağlayacağı getiriyi hesaplamak gerekiyor. Ama bu verilerin zaman içinde değiştiğini de unutmamak gerek.

    7. Pazarlama kurallarının değişimi: Elde edilen veriler ve analitik ölçümler sonucu ortaya çıkan pazarlama kurallarının belirli süreler için geçerli olacağını göz ardı etmemek gerekiyor.

    8. KPI’lara göre geliştirmeler: E-ticarete özel standart KPI (anahtar performans göstergesi) göstergelerine ve aralarındaki ilişkilere bakarak hangi araçların nasıl kullanılabileceğinin değerlendirilmesi ve geliştirmelerin bu doğrultuda planlanması gerekiyor.

    9. SEO: Mağazalara gelen trafiğin uzmanlar aracılığıyla gözlemlenerek, arama motorundan maksimum fayda sağlayacak şekilde optimize edilmesi gerekmekte.

    10. Insight: En etkili satış ve müşteri hizmetlerini sunabilmek için yollar üretmek gerekmektedir. Bu stratejileri belirlerken, ihtiyaçların daha iyi anlaşılması için müşterilerin dinlenerek fikirlerine önem verilmesi gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow