hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın bir haftada yüzde 3 kazandırdı

    Altın bir haftada yüzde 3 kazandırdı
    expand

    Geçen yıl, 12 yıl aradan sonra yatırımcısına ilk kez kaybettiren altın 2014'e yükselişle başladı ve yılın ilk haftasında yatırımcısına yaklaşık yüzde 3 kazandırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2013 yılının son gününde altı ayın en düşük seviyesi olan 1.182,72 dolara kadar gerileyen ve yıllık bazda yatırımcısına 12 yıl aradan sonra ilk kez kaybettiren altının onsu, yılı 1.205,88 dolardan kapatmıştı.

    2014 yılının başından itibaren tepki yükselişinin dikkat çektiği ve kısa vadeli yükselen trend içinde hareket eden altının fiyatı bir haftalık dönemde 1.250 dolar sınırına kadar yükseldi ve yatırımcısına yaklaşık yüzde 3 kazandırdı.

    Analistler, Çin'den yoğun şekilde fiziki altın talebi olduğunu ve bu talebin de altın fiyatlarını desteklediğini belirtirken, bu talepte azalış olduğunda altın fiyatlarında tekrar aşağı yönlü bir hareket olabileceğini kaydediyor.

    Ayrıca ABD 10 yıllık faizlerinin yüzde 3 seviyelerine yükselmesinin de altın fiyatının yukarı yönlü hareketini sınırladığını ifade eden analistler, bu anlamda FED politikalarının ve parasal genişlemeyi sınırlama stratejisinin yön üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

    Kar satışları bekleniyor

    Analistler altın fiyatlarında 2014 yılının başından itibaren görülen yükselişi ve bundan sonraki döneme ilişkin beklentilerini AA muhabirine değerlendirdi.

    Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu, altın fiyatlarında bu yılın başından itibaren devam eden yükselişin geçici olduğunun düşünüldüğünü belirterek, bu yılın başından itibaren Asya'dan özellikle de Çin'den çok yoğun fiziksel talebin olduğunu ve bu talebinde altın fiyatlarını desteklediğini söyledi.

    Altında profesyonel yatırımcıların geçen yıl ciddi satışlar yaptığını onlardan da yeni satışlar gelmediği için yukarı yönlü hareketin devam ettiğini aktaran Kalyoncu, "Çin'den gelen talepte azalış olduğunda altın fiyatlarında tekrar aşağı yönlü bir hareket bekleniyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüksek seyrediyor. Bu da altının cazibesini yatırım aracı olarak geri plana itiyor. Çin'den gelen talebin sakinleşmesi durumunda önümüzdeki dönemde kar satışları bekleniyor" dedi.

    Altının onsunda 1.260 ve 1.285 dolar seviyelerinin takip edilmesi gereken seviyeler olduğunu aktaran Kalyoncu, aşağı yönlü olarak da 1.200 dolar seviyesine doğru bir kaymanın beklendiğini söyledi.

    Kalyoncu, cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerden iyi gelmesi durumunda altın fiyatlarında aşağı yönlü baskının artacağını ve daha hızlı bir düşüşün görülebileceğini aktardı.

    ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi durumunda ise Çin'den de talep varken altının onsunun 1.300 dolar seviyesine kadar yükselebileceğini ifade eden Kalyoncu, "Yurt içinde ise altının gramında dolar/TL seviyeleri etkili. Altınının TL/gram fiyatı, dolar/TL'ye paralel hareket ediyor. Dolar/TL ile ilgili şu aşamada yorum yapmak da zor ama altının gramında 82 lira seviyelerine doğru da bir geri çekilme bekliyoruz" dedi.

    Yükselişler satış fırsatı mı?

    Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de, altının bugünkü yükselişinin yeni pozisyon açılmalardan kaynaklandığını, bu durumun birkaç gün böyle devam edeceğini ve daha sonra altının yönünün aşağı olacağını söyledi.

    Yıldırımtürk, "Dolar 2 TL'ye yaklaşırsa, altının gram fiyatı 86-87 liraya yükseldiği gibi 80 liradan 78 liraya kadar da gerileyebilir. Önümüzdeki günlerde bunu da görebiliriz ama yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı.

    Bazı yatırım fonlarının veya yatırımcıların fazla pozisyonlarını satıp tamamladıklarını ve yeni seneyle beraber yeni pozisyon açanların altın üzerinde bir miktar etkisi olduğunu aktaran Yıldırımtürk, şunları kaydetti:

    "Altın fiyatının düşüşü sırasında Asya piyasalarında bir miktar talep oldu. Bundan dolayı bir miktar yükseliş gözleniyor ama unutulmasın ki FED bu ay 10 milyar dolarlık kısıntıya gidecek. Her ne kadar fiyatlanmış olsa bile, kısıntı gerçekleştiğinde altın fiyatları bir miktar olumsuz etkilenebilir.

    Diğer taraftan altın fiyatlarını destekleyen faktörlerden biri petrol ve petrol fiyatlarında bir miktar gerileme var. Yılbaşı öncesinde 111 dolar olan brent petrol, şimdi 107 dolar ve bir miktar daha gerileme olabilir. Diğer taraftan doların yerel para birimleri karşısında güçlendiğini görüyoruz. Bu da altını bir miktar olumsuz etkileyecek bir gelişme.

    Hafta başında Asya piyasalarında 1.245 dolara kadar yükselen altının onsunun bu seviyelerden bir miktar geri çekilmesi söz konusu olabilir. Kademeli olarak altının onsunun 1.237-1.227 ve 1.213 dolara kadar gerilemesi söz konusu olabilir. Bu yükselişlerin aslında satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

    Yıldırımtürk, yaz aylarında, özellikle temmuz başlarına doğru altının 1.000 dolara kadar gerilemesinin söz konusu olabileceğine işaret ederek, ABD'den gelecek istihdam, işsizlik, konut, büyüme gibi verilerde olumsuzluklar olursa altının onsunun tekrar 1.285 dolara kadar yükselebileceğini vurguladı.

    2014'te daha dalgalı olacak

    2014 yılında altında daha dalgalı bir seyir gözleneceğini ve bu seyrin aşağı yönlü olacağını dile getiren Yıldırımtürk, "2014 yılının 2. yarısına başlarken kademeli olarak aşağı seviyelere doğru bir geri çekilme, yumuşak iniş şeklinde devam edecek. Ancak nihai olarak 1.000 dolara kadar gerileyebilir. Ağustos'un 15'inden sonra ABD'den gelecek ekonomik verilere bağlı bir miktar toparlanma görebiliriz. Belki 2014 yılı sene sonu itibariyle 1.100-1.150 dolar seviyelerini görebiliriz ama 1.000 dolarda tutunamazsa 900 doları da görme ihtimalimiz var. Bu da yaz aylarında olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

    "Altın kısa vadeli düşüş trendini yukarı kırmış durumda"

    ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise, altının onsunun FED'in 18 Aralık'taki toplantısında tahvil alımlarını aylık 75 milyar dolara revize edilmesinin ardından gerilediğini ancak 1.180 dolar desteğini kıramayarak bu seviyeden yükseldiğini ve altında son yükselişlerle beraber 1.245 dolar direncinin test edildiğinin görüldüğünü söyledi.

    Bu süreçte veri akışından bağımsız hareket eden altının talep kaynaklı hareketlerle dip seviyelerden toparlandığını kaydeden Karabulut, altının onsunun 1.180 dolar desteğini test etmesinden sonra yönünü yukarı çevirdiğini ve son hareketlenmelerle birlikte aşağı yönlü trendini yukarı kırdığını söyledi.

    Bu durumda altının onsunda 1.235 dolar seviyesinin önemli bir destek olduğunu ve bu seviyenin üzerinde tutunma durumunda sırasıyla 1.245, 1.255 ve 1.270 seviyelerinin test edilmesinin olası göründüğünü dile getiren Karabulut, şunları kaydetti:

    "Fiyatın dip seviyelerinden toparlanmasıyla verilere olan duyarlılığı daha da artacak olan altında ABD veri akışıyla beraber altındaki seyir açısından Çin'deki talebin de etkili olması nedeniyle Çin verileri dikkatle izlenmeli. Bu haftaya bakacak olursak, altın kısa vadeli düşüş trendini yukarı kırmış durumda, ancak ABD tarafından önemli veriler geleceği için dalgalanmalar fazla olabilir.

    Bu süreçte özellikle bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdamı ve işsizlik oranı verileri büyük önem taşımaktadır. Altının onsunda 1.235 dolar seviyesi altına olan hareketlerde 1.223, 1.210 ve 1.200 önemli destekler olarak görünüyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow