hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar tarihi zirvesinin altında

    Dolar tarihi zirvesinin altında
    expand

    Kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik teklifinin TBMM'ye geleceği açıklamaları ve küresel gelişmelerin de etkisiyle dün tarihi zirveyi test eden dolar/TL, bu sabah 3.09 civarında işlem görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar dün tarihi zirve olan 3.1130'un test edilmesi ardından kurda küresel piyasaların takip edileceğini söylediler.

    Jeopolitik endişeler, dolardaki küresel güçlü seyir ve dün olduğu gibi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış eğilimi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'yi baskılayan unsurlar olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.

    Wells Fargo CEO'su "skandal" nedeniyle emekli oldu

    Bankacılar başkanlık konusunun referandum ile sonuçlanabilecek siyasi tartışmalara neden olması ve bu sürecin gündemi reformlardan uzaklaştırma ihtimalinin piyasalarda endişeye yol açtığını belirtiyor.

    Başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği gerekirken, AKP'nin Meclis'te bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıyabilmek için gereken 330 oya ulaşmakta en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankacılar gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik satış baskısının hafiflemesi ve lokallerin 3.10 seviyesi üzerinden döviz satışlarının da desteğiyle kurun yönünü sınırlı olarak aşağı çevirdiğini ancak bunun mevcut endişelerin son bulduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyorlar.

    Başbakan Binali Yıldırım'ın Çarşamba günü başkanlık sistemine yönelik açıklamaları öncesi 3.0715 seviyesinde işlem gören dolar/TL dün 3.1130 seviyesini test ettikten sonra günü 3.09 civarında tamamladı. Kur bu sabah 0909'da 3.0905/3.0914 seviyesinde işlem gördü.

    Bu sabah itibariyle kurdaki gerilemede Çin enflasyon verileri de etkili oldu.

    Çin'de açıklanan ve beklentilerin üzerinde çıkan enflasyon verisinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisine dair endişeleri azaltmasıyla beraber Asya borsaları ve dolar dünün kayıplarını kısmen vererek bugün toparlanma gösterdi.

    Çin'de üretici fiyatları Eylül ayında şaşırtıcı bir şekilde son beş yıldır ilk kez yükseliş gösterirken, tüketici fiyatları da beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

    Piyasalarda bugün izlenecek ABD'de 1530'da açıklanacak perakende satış verilerinin tüketim hakkında bir fikir sağlaması bekleniyor. Verinin ardından Fed Başkanı Janet Yellen, Boston Fed ekonomi konferansında söz alacak. Aynı konferansta Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de konuşacak. Tüm konuşmalar ABD faiz artışlarına ilişkin fikir sağlaması açısından yakından takip edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10 valörde son işlem yüzde 9.99 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.94, valörde son işlemde yüzde 8.95 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow